Gent. Verslag van bezoek aan de stakingspiketten.

Er was aan alle piketten een grote woede aanwezig tegen de plannen van de regering, maar tegelijk ook veel frustratie rond de verdeeldheid tussen de top van de vakbonden. De meesten zien zeker ook het verschil tussen de top van het ACV die er alles aan deed om deze stakingsdag te ondermijnen en anderzijds de basismilitanten die in principe wel wilden staken. Velen vertelden ons hoe absurd het is ten tijde van hoge werkloosheid de arbeidsduur op te drijven. Ook in de sociale zekerheid spreekt men van mogelijke tekorten die zich in de toekomst zouden voordoen, maar verlaagt men wel de patronale bijdragen.

Liesje Ulburghs

– Drukkerij Wondelgem

Er was al een piket van 20u gisterenavond. Er heerste grote onvrede over het ACV. De ABVV militanten vertelden dat er deze week reeds 20 nieuwe leden – komende van het ACV – waren aangesloten.

– NV Solodis Wondelgem

Hier heerste er frustratie over de verdeeldheid tussen de verschillende vakbonden, maar ook over de verdeeldheid tussen de verschillende centrales. “Tijdens de meeting zit iedereen samen, maar daarna doet iedereen toch z’n eigen ding.” Ook het feit dat het transport niet meestaakte werkte demoraliserend. "Staken vandaag gaat niet veel helpen, maar ik wil ’t niet op m’n geweten hebben dat ik niet gestaakt heb." Voor de CAO onderhandelingen die eraan komen, lijkt er bereidheid te zijn om offensieve eisen te stellen. Een interessante opmerking die we er kregen ging alsvolgt: "Ik las in een interview dat Freya meer tijd wil voor haar kinderen, awel, na de volgende verkiezingen zal ze meer tijd hebben voor haar kinderen. Want wij stemmen niet meer op de SP.a"

– Disteel Metaal Wondelgem

Ze hadden er alle ACVers kunnen overtuigen om naar huis te gaan. "Interimwerk is de grootste kloterij, geeft geen enkele werkzekerheid. Zou nooit mogen bestaan hebben." "Vandaag wordt duidelijk dat wij ’t zijn die produceren, en dat wij ’t zijn die de boel kunnen platleggen." "De oorzaak van het probleem ligt internationaal en moet internationaal aangepakt worden."

– Arbeiders die de Meulestedebrug hadden afgezet

"Het draait uiteindelijk allemaal om de winsten, de socialisten zijn geen socialisten meer, zijn er niet meer in het belang van de arbeiders." "Onze verworvenheden die er gekomen zijn door de arbeidersstrijd worden ons nu afgenomen."

– Diesel Motoren Anglo Belgian Corporation

" Het ACV zal niet meer staken, ze hebben al hun geld al uitgegeven aan affiches en advertenties: 140 000 €!, om de staking te breken"

– Bij GE Power Controls en Vincolit waren er slechts 20 van de 800 werknemers binnen. Er heerste een heel strijdbare sfeer.

Stora papierfabriek Langerbrugge (Gent)

Stora is een Zweeds-Finse multionational die al een paar herstructureringen heeft doorgevoerd in haar Gentse vestiging waar wer vandaag nog 450 werknemers werken. Stora ging volledig plat sinds 4u00 deze ochtend. Bij de arbeiders gebeurde dit in gemeenschappelijk vakbondsfront met het ACV en het ACLVB. Volgens de aanwezigen aan het piket was er een grote actiebereidheid bij de leden. De mensen waren op voorhand goed ingelicht via een informatievergadering. Zoals je op de foto’s kan zien werd de straat voor het bedrijf volledig afgezet met auto’s, brandende banden en het stakingspiket. Niemand werd doorgelaten. Er was een afspraak met de directie over de staking, om een beperkt aantal mensen binnen te laten om de veiligheid in het bedrijf te garanderen. “99% van de arbeiders is niet komen opdagen. Dat is beter dan ik had verwacht” vertelde men ons. Ook hier hoorden we opmerkingen over de verdeeldheid tussen de vakbonden. “Jammer van het ACV.” “Waar is het ACV mee bezig is?” “Het is spijtig dat de vakbonden niet samenwerken. Hoe groter de druk vandaag hoe beter de vakbonden de onderhandelingen kunnen aangaan.” Deze avond zouden we een aantal van de stakers terugzien op de fakkeltocht.

Delen: Printen: