Antwerpse extreem-rechtse studenten eisen muilkorf voor linkse studenten

De Antwerpse afdeling van de extreem-rechtse studentengroep NSV (de studenten van het VB) eist een sterker optreden van de autoriteiten tegen de Actief Linkse Studenten. De NSV verwijt ons een "haatcampagne" te voeren tegen de NSV, waardoor we ons niet aan de "reglementen van de universiteit" zouden houden.

In een bericht verklaart de NSV dat ALS zich niet neerlegt bij de regels waardoor de politie moest opgetrommeld worden om activisten "in te tomen" toen we gisteren campagne voerden aan de Antwerpse universiteit. Dat is een flagrante leugen. Studenten van de Antwerpse Universiteit voerden op hun eigen universiteit campagne voor hun mening. We stelden er de ALS voor en riepen op om deel te nemen aan ons anti-fascistisch festival van 29 oktober. Vanuit het bestuur van de universiteit kregen we de vraag om ons niet langer op het terrein van onze universiteit te begeven. Er werd gedreigd om de politie erbij te roepen.

Uiteraard werd niet toegegeven aan de vraag om weg te gaan van onze universiteit. Bovendien vragen we ons af in welke mate de unief een verbod op vrije meningsuiting door haar studenten kan opleggen. Zal er binnenkort een individuele opvolging zijn van ALS-leden om na te gaan of ze vlak voor of na hun lessen niet over politiek spreken met medestudenten? Wij menen dat we als studenten aan de UA daar ook onze mening moeten kunnen naar voorbrengen.

Dat was blijkbaar niet naar de wensen van de universiteit die effectief de politie liet komen. Die moesten evenwel afdruipen aangezien niets tegen ons kon worden ingebracht. We bleven campagne voeren zolang we dat zelf wensten.

Nu blijken diegenen die een censuur willen opleggen aan studenten van de Antwerpse Universiteit een bondgenoot te hebben gevonden. De NSV blijkt voorstander van een muilkorf-campagne en meent dat het tegen de regels ingaat om op te komen voor onze mening. De organisatie stelt dat ze hopen dat "de extreme studenten" zich de komende jaren aan de reglementen zullen houden.

Uiteraard zijn we het ook op dit punt niet eens met de NSV en zullen we verder blijven campagne voeren aan onze universiteit. Tijdens het campagnevoeren aan de Antwerpse universiteit kregen we gisteren overigens heel wat positieve reacties. Verschillende studenten werden lid van de ALS en anderen willen op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten. Als meest dynamische politieke studentenorganisatie in Antwerpen, zullen we verder bouwen aan een linkse oppositie onder studenten. En dit tot spijt van wie het ons benijdt.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist