Maak een socialistische doorbraak in Zuid-Afrika mogelijk

Begin mei zijn er verkiezingen in Zuid-Afrika. De Workers and Socialist Party (WASP) die voortkomt uit onder meer de mijnwerkersstrijd en waarin de Democratic Socialist Movement een actieve rol speelt, maakt daarbij kans op verkozenen. Maar dan moeten we er wel in slagen om te kunnen deelnemen. De drempel daartoe is er vooral één van financiële aard. We roepen op om een socialistische doorbraak in Zuid-Afrika mee mogelijk te maken door genereus te steunen!

Brief van Mametlwe Sebei voor steun

De Workers and Socialist Party vraagt je steun voor de komende verkiezingen in Zuid-Afrika. WASP komt voort uit de mijnwerkersstrijd die wereldwijd bekend werd door het bloedbad in Marikana. De criminele moord op 34 stakende mijnwerkers – neergemaaid door de automatische geweren van de politie die door de ANC-regering werd ingezet – werd wereldwijd veroordeeld. Dat gebeurde vooral door arbeidersorganisaties en vakbonden. We kwamen toen op voor niets meer dan een hoger minimumloon om onszelf en onze gezinnen uit de drukkende armoede te halen. Velen van ons trekken honderden kilometers van huis om in de mijnen te werken en zo onze gezinnen te kunnen onderhouden. Velen van ons leven in krottenwijken rond de mijnen en dit zonder elektriciteit of stromend water. Gemiddeld staat iedere mijnwerker in voor acht tot tien gezinsleden: echtgenotes, kinderen, ouders en andere verwanten.

Miljoenen werkenden, hun gezinnen en gemeenschappen vestigden hoop in onze strijd van vorig jaar. Maar de ANC-regering sloot de ogen voor ons lijden – nochtans zijn wij de mensen in wiens naam ze beweren te regeren – en was bereid om onze eisen bloedig de kop in te drukken. Velen van ons moesten de National Union of Mineworkers (NUM), die de regering steunt, verlaten. De NUM weigerde onze strijd te steunen. We zetten onafhankelijke stakerscomités per mijn op om de strijd te voeren. Het zijn deze comités die de beslissing namen om de Workers and Socialist Party op te zetten om onze politieke stem terug te krijgen na het verraad door het ANC.

Zelfs voor het bloedbad in Marikana verloor het ANC aan steun. Bij de laatste verkiezingen gingen 12,4 miljoen mensen niet stemmen, de ontgoocheling was immers groot. Zuid-Afrika werd het ‘epicentrum van protest’ in de wereld genoemd. Werkenden gingen in staking om de armzalige lonen op te trekken, volledige gemeenschappen protesteerden tegen het gebrek aan water, sanitair, wegen en huisvesting. Jongeren gingen in verzet tegen de kost van het onderwijs en het gebrek aan werk, de jongerenwerkloosheid loopt op tot 50%. De National Union of Metalworkers (NUMSA) – de grootste vakbond op het Afrikaanse continent – hield in december een congres waarop het besloot om de steun aan het ANC op te zeggen. WASP is opgezet om de strijd van werkenden, lokale gemeenschappen en jongeren te verenigen. We zijn een socialistische partij die opkomt voor (1) de nationalisatie van de mijnen, (2) een massaal programma van jobcreatie met degelijke lonen, (3) investeringen in infrastructuur als wegen, water, sanitair, degelijke huisvesting en sociale diensten, (4) gratis onderwijs, (5) gratis gezondheidszorg.

WASP organiseert mensen op de werkplaats, in de gemeenschappen en jongeren zodat die hun eigen kandidaten kunnen aanstellen bij de verkiezingen. De beste mensen om de belangen van de werkenden te verdedigen, zijn de werkenden zelf. Een kleine groep parlementsleden van WASP – een reële mogelijkheid volgens ons – zou een grote stap vooruit zijn voor de Zuid-Afrikaanse arbeidersklasse en zou ons een stem geven. We vragen jouw steun om dit potentieel te realiseren. Steunberichten en het bekendmaken van onze campagne zullen belangrijk zijn. Maar het meest cruciale op dit ogenblik is het vinden van de nodige financiële middelen om een campagne te kunnen voeren. Er is een proportioneel kiesstelsel in het land.

Een overzicht van wat WASP nodig heeft voor een efficiënte verkiezingscampagne:

    • Waarborgen om aan de parlementsverkiezingen te mogen deelnemen: 200.000 Rand (13.200 euro)
    •  Waarborg om in één provinciale verkiezing op te komen: 45.000 Rand (2.970 euro)
    •  Huur van een locatie voor een verkiezingsmeeting: 10.000 Rand (660 euro)
    •  50.000 flyers drukken: 9.000 Rand (594 euro)
    •  10.000 affiches drukken: 10.000 Rand (660 euro)
    •  GSM-rekening van één WASP-organisator voor één maand: 1.200 Rand (79 euro)
    •  Diesel voor één WASP-organisator per maand: 2.500 Rand (165 euro)
    •  Aankoop van een laptop voor een WASP-organisator: 8.000 Rand (528 euro)

In totaal zullen we minstens 2 miljoen Rand (150.000 euro) nodig hebben. Vanuit het internationalisme dat WASP kenmerkt, vragen we ook jouw steun als aanvulling op de financiële middelen die we in Zuid-Afrika zelf ophalen.

Een stap vooruit voor de Zuid-Afrikaanse arbeidersklasse, is een stap vooruit voor alle werkenden in de hele wereld!

Solidaire groeten,

Mametlwe Sebei

 

LSP heeft een grote bijdrage van 6.000 euro beloofd, de helft daarvan moet voor 1 maart opgehaald zijn. We vragen de lezers van socialisme.be om een genereuze bijdrage te doen. De unieke mogelijkheid van een socialistische doorbraak in Zuid-Afrika vereist unieke inspanningen! Stort op het rekeningnummer BE69 0012 2603 9378 van LSP met vermelding ‘steun WASP’. (Bic: GEBA BE BB – BNP Paribas Fortis)

southafricawaps

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie