Franstalig extreem-rechts verder verdeeld. Front National verliest senatoren.

De anti-fascistische site Résistances heeft bekend gemaakt dat het Front National haar beide senatoren verloren heeft en hierdoor geen federale parlementsleden meer overhoudt. Dit is een zoveelste slag voor FN-voorzitter Féret die er absoluut niet in slaagt een coherente partij op de been te krijgen.

De oorzaak van het verlies van de senatoren, is een splitsing in het FN die reeds enkele maanden bezig is. Het Front National zag eerder dit jaar een nieuwe afscheuring in de vorm van de nieuwe formatie ‘Force nationale’ dat niet geheel toevallig dezelfde afkorting heeft. De kracht van het FN is immers nooit gekomen vanuit een sterke militante werking met lokale afdelingen. Het electoraal succes (de partij haalt tot 7%) komt vooral door de associatie met het sterke Front National van Jean-Marie Le Pen in Frankrijk. In bepaalde regio’s haalde de partij meer dan 10%, in Charleroi zelfs 17%. Dat zijn scores die de vergelijking met het VB kunnen doorstaan.

Dat de partij met slechts een handvol militanten, insiders spreken over hooguit enkele tientallen, er toch in slaagt om goede electorale scores te behalen, is een uitdrukking van het politiek vacuüm dat ook langs Franstalige kant bestaat. Extreem-rechts speelt daarop in om een vorm van passief verzet tegen de gevestigde partijen te kanaliseren. Het feit dat dit een passief verzet is, wordt wel erg duidelijk met het Front National. Zelfs een actieve interne werking is quasi onbestaande, laat staan dat de partij campagnes organiseert waarin bredere lagen worden betrokken.

De twee senatoren van het FN, Francis Detraux en Michel Delacroix, hebben nu de partij verlaten. Detraux was van bij het begin betrokken bij het lanceren van de nieuwe partij Force Nationale. Dit gebeurde samen met onder meer het Brusselse parlementslid Paul Arku die eerder ook bij het Vlaams Blok actief was. Het was wel een verrassing dat ook Delacroix, jarenlang een trouwe bondgenoot van FN-voorzitter Féret, de rangen van Force Nationale heeft vervoegd.

Het is nog onduidelijk wat de electorale gevolgen zullen zijn. Force Nationale is zich blijkbaar bewust van het feit dat het daartoe enkel kan rekenen op de associatie met Le Pen en het Franse Front National waardoor het bewust gekozen heeft voor een naam die afgekort wordt als ‘FN’. Het blijft echter de vraag of Féret in staat zal zijn om een nieuw groepje samen te stellen waarmee hij verder het Front National blijft vormen.

Deze nieuwe episode in de aanhoudende ontwikkelingen van splitsingen en intriges bij Franstalig extreem-rechts, geven alleszins aan dat vanuit deze hoek geen echte oppositie moet worden verwacht. Een echte oppositie zal er maar komen, als we ons zelf organiseren en actief bouwen aan een politiek instrument dat opkomt voor de belangen van de arbeiders, werklozen, gepensioneerden, jongeren,…

Delen: Printen: