Zuid-Afrika. Deportatie dreigt voor socialistische activiste

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten gaan over tot een harde aanval op Liv Shange, een organisator van de Democratic Socialist Movement (DSM, onze Zuid-Afrikaanse zusterorganisatie). Er wordt mee gedreigd dat ze het land niet terug in land na het bezoek dat ze met haar drie kinderen maakt aan haar familie in Zweden. Ze wordt geviseerd omwille van de rol van DSM in het mijnwerkersprotest.

De ANC-regering wil Liv treffen omwille van de rol die zij en de DSM speelden in de mijnwerkersstakingen vorig jaar en in de opbouw van een nieuwe alternatieve partij – de Workers’ and Socialist Party (WASP). Deze bedreigingen vormen onderdeel van een meer algemene campagne tegen mijnwerkers en vakbondsactivisten. De DSM en WASP zullen de aanval niet zomaar laten passeren.

Twee dagen nadat Liv Shange Zuid-Afrika had verlaten om haar familie in Zweden te bezoeken, verscheen in de krant ‘Sunday Independent’ een artikel waarin werd beweerd dat het Zuid-Afrikaanse departement van binnenlandse zaken een onderzoek voerde naar Liv en dat ook de staatsveiligheid ermee bezig was. Het artikel stelde dat het te maken had met de rol die Liv in het mijnwerkersprotest speelde. De algemeen-secretaris van het ANC, Gwede Mantashe, verklaarde eerder dat “buitenlanders” uit land als Zweden en Ierland actief waren in het promoten van “anarchie” in de mijnen. Dat stelde hij twee weken geleden voor een publiek van managers van mijnbedrijven. (Zie ook het antwoord van DSM op Mantashe ).

Liv en de leden van DSM steunden de acties van de mijnwerkers vorig jaar. Ze hielpen bij het opzetten van stakerscomités en het coördineren van het protest in verschillende mijnen met het nationale stakerscomité dat utigroeide tot het Nationale Arbeiderscomité. Het was vanuit de onafhankelijke comités van mijnwerkers dat de oproep kwam om een nieuwe arbeiderspartij op te zetten. Dat leidde tot de lancering van de WASP. Liv spreekt vloeiend Zulu en sprak op tal van massabijeenkomsten van mijnwerkers, ze was een bekend gezicht van de strijd.

Ervaren lid van DSM

Liv Shange verhuisde in 2004 naar Zuid-Afrika. Ze trouwde met een Zuid-Afrikaan en heeft drie kinderen, die nu bij Liv in Zweden zijn maar op 15 juli terug in Zuid-Afrika moeten zijn voor het tweede semester op school. Voor Liv naar Zuid-Afrika trok, was ze actief in Rättvisepartiet Socialisterna, de Zweedse afdeling van het CWI. Ze was als gemeenteraadslid verkozen in de noordelijke stad Lulea. De afgelopen negen jaar was ze actief in Zuid-Afrika als lid van de leiding van de DSM.

Het onderzoek waarvan sprake in het artikel volgt op de publieke aanvallen van Gwede Mantashe, de algemeen-secretaris van het ANC. Er wordt geprobeerd op van DSM een zondebok te maken voor het verzet waarop de bazen in de mijnen botsen.

Het ziet er naar uit dat er politieke inmenging is bij een poging om het voor Liv onmogelijk te maken om bij haar gezin in Zuid-Afrika te wonen. Haar paspoort waarin haar huwelijk werd bevestigd, werd eind 2010 gestolen toen ze overvallen werd. Dat leidde tot problemen die nu mogelijk door de autoriteiten worden gebruikt tegen Liv. De dienst binnenlandse zaken verklaarde dat ze geen bewijs van het visum op basis van huwelijk terugvinden en dat ze het bijgevolg met een toeristenvisum moet doen. Het lange en frustrerende proces om de papieren in orde te krijgen sleept al langer aan. Maar het is toch logisch dat Liv als vrouw van een Zuid-Afrikaan het recht moet hebben om naar het land terug te keren met haar drie kinderen?

Liv komt al heel haar leven op voor oprecht democratisch socialisme, ze deed dit eerder in Zweden en nu ook in Zuid-Afrika. Net als alle leden van DSM komt ze op voor democratische vakbonden onder controle van de leden om de strijd aan te gaan voor degelijke arbeidsvoorwaarden en lonen. Ze komt ervoor op dat de Zuid-Afrikaanse arbeidersklasse haar strijdbare tradities terug opneemt en de strijd vooruit brengt om tot een socialistische omvorming van de samenleving te komen. Dat is het enige antwoord op het doodlopende straatje van het kapitalisme. De strijd voor socialisme heeft overigens niets te maken met de zogenaamde ‘anarchie’ waar Mantashe het over heeft. Liv zag hoe de ANC-regering de wapens richtte tegen arbeiders in Marikana en elders. Haar recht en dat van miljoenen anderen om de regering te kunnen bekritiseren zonder wraakacties moet erkend worden.

Protest en solidariteit

Deze aanval op de DSM en de mijnwerkers is geen alleenstaand geval. Recent probeerden de bazen van de mijnen verschillende activisten te schorsen omdat ze vorig jaar betrokken waren bij de stakingsacties. Er waren verschillende pogingen om DSM te discrediteren. Maar de arbeiders doorzien de propaganda van de gevestigde media. Ze weten dat als ze aan één van ons raken, ze ons allemaal willen raken. Mijnwerkers, vakbondsmilitanten en linkse activisten zullen protesteren indien de Zuid-Afrikaanse autoriteiten doorzetten met hun campagne om Liv het land niet terug binnen te laten.

We vragen socialisten en syndicalisten om deel te nemen aan het internationale protest tegen de mogelijke deportatie van Liv Shange en tegen de aanvallen op de DSM in het algemeen.

Hieronder een voorbeeld van protestmail:


To the Department of Home Affairs, (mkuseli.apleni@dha.gov.za, info@dha.gov.za)

To the Minister of Home Affairs Grace Naledi Mandisa Pandor (carmen.h@dha.gov.za)

To the African National Congress (sngubane@anc.org.za)

I/we have heard with great concern, and wish to protest against the threat of deportation from South Africa of Liv Shange. Liv is a genuine honest fighter for working class interests in South Africa. She has been living in the country since 2004 and has founded a family there, now threatened with being pulled apart by the deportation.

As a leading Democratic Socialist Movement activist, Liv has played a role supporting the recent miners’ strikes and the founding of the Workers’ and Socialist Party. Given the latest speech by Gwede Mantashe against foreigners who cause “anarchy” in the mining sector, I/we believe that the investigation into Liv’s legal status is politically motivated.

I/we urge you to give Liv Shange to her full legal right to return to South Africa and all the necessary documentation to live in the country without threat of expulsion. I/we will publicly protest and support Liv Shange against any victimisation over her political activity.

Yours


Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie