Dendermonde. Geen laad- en loskade in de wijk Briel

Pamflet van LSP-Dendermonde. PDF. Foto: eerder protest tegen asbestverwerkend bedrijf dat zich in woonwijk wou vestigen…

Voor de vierde keer op vijf jaar tijd moeten de inwoners van Baasrode in verzet gaan tegen plannen die de leefbaarheid in hun dorp naar beneden zal halen. Dit keer tegen een laad- en loskade in de wijk Briel. Daar is men van plan watergebonden activiteiten op te starten met grote gevolgen voor de ruime omgeving. Lawaai, files, luchtvervuiling en onteigeningen. Er kan geen enkel positief punt aangehaald worden ter verdediging van dit project. Zelfs een garantie op extra tewerkstelling ontbreekt volledig.

STRIJD EN VERZET LOONT

De drie vorige keren van verzet hadden ook steeds te maken met de stelling van geld versus leefbaarheid.

Enkele jaren terug wou een asbestverwerkend bedrijf zich vestigen in (ook toen) wijk den Briel. Asbest verwerken in een woonkern en vlakbij natuurgebied! De firma stuitte op tegenstand van de buurtbewoners en moest wijken. Ze kozen daardoor Schoonaarde uit als nieuwe optie en botste ook daar op tegenstand van omwonenden.

Ten tweede is er het dossier van het plaatselijke rusthuis. Het OCMW van Dendermonde wil af van het rusthuis in Baasrode en wil als compensatie een zorgkring uitwerken in Baasrode en een fusie realiseren met het rusthuis in Sint-Gillis. Met als resultaat de afbouw van zorgverlening en geen opvang meer in eigen omgeving.

Ten derde was er de uitbreiding van het industrieterrein Hoogveld. Woon- en landbouwgrond dreigde verloren te gaan ten voordele van een minieme uitbreiding van het industrieterrein. Ook hier zorgde georganiseerd verzet en een goed onderbouwd dossier voor het afspringen van de plannen.

ZIJ DE WINSTEN, WIJ DE RISICO’S EN MISERIE

In de zaak rond Asbeco (zowel in Baasrode als in Schoonaarde) stelden we met LSP dat het afvalprobleem een maatschappelijk probleem is. De winst die gemaakt wordt met de verwerking ervan komt toe aan het milieu en de samenleving, niet aan inhalige investeerders.

Wat de rusthuizen betreft (en met uitbreiding ook de volledige non-profit) zijn wij tegen de besparingen en privatiseringen in deze sector. Zorg op mensenmaat, niet op winstmaat.

Hoogveld K zorgde net als de laad- en loskade in den Briel voor extra overlast en onteigeningen, zonder ook maar één garantie op extra jobs. Met LSP waren we aanwezig waar we konden en solidair met al deze actiegroepen. Aan “werkgroep Briel” willen we zeggen dat we hen actief willen steunen en dat ze op onze solidariteit kunnen rekenen.

ONZE MENING

Met LSP willen we ons niet verzoenen met het feit dat er aan leefbaarheid moet ingeboet worden ten voordele van risicovolle bedrijven of bedrijvigheden.

Bedrijven en beleidsmakers kiezen voor hun eigen winsten, wij willen dat de rijkdom binnen de maatschappij gebruikt wordt voor de noden en behoeften van de gehele samenleving.

Het stadsbestuur van Dendermonde is tegen overlast en heeft een uitgebreid GAS-reglement (GAS staat voor Gemeentelijke Administratieve Sancties). Dit zelfs tot in het absurde toe: als +14-jarige mag je je niet in een openbare zandbak begeven; op straffe van boete mogen er geen ijspegels aan je huis hangen boven de openbare weg, … Het stadsbestuur is blijkbaar fel gekant tegen overlast van individuen, maar wanneer het collectieve overlast door bedrijven betreft, dan stemmen ze voor.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie