Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


40% meer loonbeslag dan bij begin crisis in 2008

Enkel en alleen bij bedrijven die hun loonberekeningen via SD Worx laten doen, was er vorig jaar bij 11.610 mensen sprake van loonbeslag. SD Worx is naar eigen zeggen ongeveer goed voor een kwart van de markt, dus moeten ook de cijfers in die grootte-orde worden gezien. Bij SD Worx waren er in 2008 8.303 gevallen van loonbeslag, op vier jaar tijd was er een stijging met 40%. Loonbeslag kan enkel bij wie meer dan 1.059 euro verdient. Het gebeurt vooral op initiatief van verhuurders, ziekenhuizen en GSM-operatoren. SD Worx stelt vast dat loonbeslag geen randfenomeen meer is, maar een steeds breder verspreide dagelijkse realiteit.


Private aandeelhouder bpost gaat met superwinst lopen

Bpost gaat naar de beurs en daar zal de private aandeelhouder CVC van profiteren. Dat bedrijf kocht zich in 2005 in toen nog De Post in voor een bedrag van 300 miljoen euro. Nu zal het de helft van de aandelen verkopen voor een bedrag tussen 550 en 900 miljoen euro. Dat betekent een winstmarge tussen 266% en 500%. Van waar komt dat geld? Het personeel heeft de afgelopen jaar steeds flexibeler moeten werken met slechtere arbeids- en loonsvoorwaarden. De gemeenschap heeft hogere prijzen voor minder dienstverlening moeten betalen. Dit is waar privatiseringen van onze openbare diensten om draaien: de lusten voor de privé, de lasten voor personeel en gemeenschap.


Spoor van sociale vernieling in Europa

De Tijd schreef woensdag: "De crisis trekt een spoor van sociale vernieling door Europa. Bijna 1 op de 4 jongeren is werkloos. Nooit waren de verschillen tussen het noorden en het zuiden van de eurozone zo groot. ‘In verschillende lidstaten is niet het kleinste teken van beterschap in zicht’, somberde Laszlo Andor, de Europese commissaris voor Arbeid. De Hongaar wond er gisteren geen doekjes om. ‘De sociale crisis die door Europa trekt, blijft verergeren.’ (…) De cijfers spreken voor zich. Het immense werklozenlegioen dikte in januari 2013 aan tot 26,2 miljoen. Meer dan 10,8 procent van de actieve bevolking in de Europese Unie zit zonder werk. In de eurozone is dat nog meer: 11,9 procent. Dat is 1,1 procentpunt meer dan het jaar voordien. (…) Ook bereikt de langdurige werkloosheid een ‘historisch record’. 4,6 procent zit lange tijd zonder baan. Dit is 86 procent meer dan vier jaar geleden. ‘We verwachten dat dat cijfer de komende maanden blijft stijgen.’ Vooral bij jongeren oogt het plaatje dramatisch. In januari steeg de werkloosheidsgraad bij jongeren met 1,2 procentpunten tot 23,6 procent, een record. Bijna één op de vier Europese jongeren zit zonder werk."


Tax Free Tour

Tegenlicht (VPRO) bracht deze week een interessante documentaire over belastingparadijzen. De reportage vertrok van een eenvoudige vraag: ‘Waar betalen multinationals belasting en hoeveel?’ Het antwoord bleek niet zo evident en leidde tot enkele opvallende belastingroutes.

> Bekijk de reportage op de site van VPRO


Boete wordt verlaagd in naam van concurrentie

Stel: je sluit een contract waarin een boete wordt opgelegd indien je het contract niet volledig naleeft en vervolgens leef je het contract niet na. Voor een gewone werkmens zou dit betekenen dat je de boete ook effectief moet betalen en deze is doorgaans niet minnetjes. Wie een maand te laat is om pakweg de telefoonrekening te betalen, hangt al gauw vast aan zo’n boete. Voor grote bedrijven gelden andere regels. Zij krijgen door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen een drastische vermindering van de boete die ze contractueel verschuldigd waren. In plaats van 67 miljoen moeten ze 13,5 miljoen betalen, een kwijtschelding van een goede 53 miljoen euro. Dat maakt alvast één zaak duidelijk: het geheime potje van miljoenen euro’s die De Wever stelde gevonden te hebben voor het onderwijs zal niet van hier komen. De reden voor de kwijtschelding – we moeten dat bij een volgende rappelboete ook eens proberen! – is het "belang van de concurrentiekracht van de Antwerpse haven en van de stad."


Extreemrechtse culturo’s, het is nog niet voor morgen…

De Morgen schreef woensdag op haar site: "Wim Wienen (Vlaams Belang) toonde zich deze middag in het Vlaams Parlement geen primus in vaderlandse kunstgeschiedenis. Tijdens een interventie rond de dood van schilder Roger Raveel vroeg hij zich af wat Vlaanderen gaat doen wanneer Permeke sterft. Die kunstenaar overleed in 1952. Niet dat het een jolige namiddag werd in het Vlaams Parlement, want de uitschuiver van Wim Wienen werd door niemand opgepikt. Toch was de uitspraak van het Vlaams Belang-parlementslid er eentje om in te lijsten. "’Je zou dit debat heel ver kunnen doortrekken. Wat zullen we bijvoorbeeld doen met wat Permeke achterlaat in Vlaanderen wanneer hij het tijdelijke met het eeuwige verwisselt?", vroeg hij zich deze middag af. Een vraag die na ruim zes decennia nauwelijks aan relevantie inboette, wellicht." Wienen verklaarde achteraf dat hij Panamarenko voor ogen had en niet Permeke. Zijn partijvoorzitter – was dat niet Karel Dillen? – had het over een grote samenzwering van linkse culturo’s die de Vlaamse strijders enkel maar belachelijk willen maken.


Termont begraaft het woord allochtoon, nu het hoofddoekenverbod nog…

De Gentse burgemeester Termont liet het woord ‘allochtoon’ officieel ten grave dragen. Het is op zich positief dat symbolische maatregelen tegen discriminatie worden genomen. Maar het zou al iets minder symbolisch zijn indien meteen ook het hoofddoekenverbod ten grave zou gedragen worden. Nu zijn partij in Antwerpen in de oppositie zit, wordt daar een bocht genomen en wordt het vroegere standpunt voor het hoofddoekenverbod overboord gegooid. In Gent ziet Termont dat niet zitten, ook al werd het hoofddoekenverbod aan Gentse loketten opgelegd door een wisselmeerderheid zonder SP.a en ook al kan beschikt het progressieve kartel van SP.a en Groen nu in Gent zelf over een meerderheid. Zowel SP.a als Groen maken in Gent echter geen aanstalten om het hoofddoekenverbod overboord te gooien. “Het stadsbestuur heeft momenteel wel andere katten te geselen”, stelde schepen Coddens. Inderdaad, het woord allochtoon begraven bijvoorbeeld.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig