Aalst. Protest tegen ‘schepen van Vlaamse Belangen’

Zondag was er een inderhaast bijeengeroepen protestactie door Animo (SP.a-jongeren) in Aalst met een 30-tal aanwezigen waarvan de overgrote meerderheid geen lid is van Animo of SP.a. De kortstondige mobilisatie op 3 uur tijd op een warme zondagnamiddag was vooral het werk van BBTK, Blokbuster-LSP en PVDA. Aanleiding was de aankondiging van het nieuwe stadsbestuur dat voormalig VB-kopstuk en kersvers N-VA’er Karim Van Overmeire schepen ‘van Vlaamse zaken’ zou worden. Donderdag volgt een nieuwe protestactie onder de naam ‘Noig Verontruste Aalstenaars’.

In Aalst won de N-VA de gemeenteraadsverkiezingen op overtuigende wijze, het werd met 31% de grootste partij. Lijsttrekker Christoph D’Haese (ex-VLD) haalde het grootste aantal voorkeurstemmen en wordt de nieuwe burgemeester. Vanop de derde plaats scoort ook voormalig VB-kopstuk Karim Van Overmeire. N-VA wil hem schepen van ‘Vlaamse zaken’ maken, waarbij hij moet toezien of er Nederlands wordt gesproken in de crèches, scholen,… en waarbij de straatnaamborden en bevlagging wordt bijgestuurd om de Vlaamse Leeuw in het straatbeeld te krijgen. De burgemeester kondigde ook aan dat de schepen erover moet waken dat de bibliotheken instrumenten van ‘vervlaamsing’ worden, ook al is het niet de bedoeling om “alle Franstalige boeken uit de bib te bannen.”

Dat Van Overmeire daarvoor de overstap moest maken van het VB naar N-VA om eindelijk ‘bestuursverantwoordelijkheid’ te kunnen opnemen, doet natuurlijk de wenkbrauwen fronsen. Maar dat een van de auteurs van het beruchte en racistische 70-puntenplan, iemand die bovendien bekend stond als een Blokker van het eerste uur en dus ook van de harde lijn, zomaar schepen kan worden in een coalitie met CD&V en SP.a is al helemaal bizar.

Het gaat immers om de twee partijen die – tegen beter weten in – banden hebben met de georganiseerde arbeidersbeweging in de vorm van de vakbonden. Het gaat om partijen van wie toch wel een sterkere positionering tegen extreemrechts wordt verwacht. Maar niet dus. SP.a en CD&V stapten probleemloos in de coalitie en tekenden de bestuursverklaring waarin ook de schepen voor Vlaamse zaken was opgenomen. Dachten ze echt dat N-VA haar nummer drie aan de zijlijn zou laten staan?

Omwille van protest, zowel intern als extern, was er uiteindelijk binnen SP.a een grote interne verdeeldheid over de kwestie. Op maandagavond kwam de fractie van SP.a in de Aalsterse gemeenteraad in spoedvergadering bijeen. Er is grote interne verdeeldheid over hoe het nu verder moet. Op maandag 5 november komt er een algemene ledenvergadering van de SP.a, die zich hierover moet uitspreken. "Noig Verontruste Aalstenaars" zal nét zoals op donderdag ook dan actie voeren. Bij CD&V worden de handen in onschuld gewassen. Ze laten de beslissing over aan N-VA zelf en wensen er geen uitspraak over te doen.

Van Overmeire is niet de eerste de beste. Hij was er van bij het begin bij en lag mee aan de basis van het Vlaams Blok in de regio Aalst. Dat Blok aarzelde niet om tot meer gespierde acties over te gaan of om uit een racistisch vaatje te tappen. Kopman Van Overmeire deed duchtig mee, zo werkte hij mee aan het 70-puntenplan waarmee het VB haar racisme in de verf zette. Na 20 jaar in het parlement te hebben gezeteld, besloot hij in 2011 om naar N-VA over te stappen. Zo zou hij wel bestuursdeelname kunnen bekomen. Wellicht voelde hij de hete adem van N-VA, zag hij over hoe weinig politiek personeel die partij beschikte en was hij het interne gerommel in zijn partij beu. Dan was een overstap naar N-VA de beste carrièreplanning. Bij die overstap heeft hij op geen enkel ogenblik afstand genomen van zijn eigen vroegere standpunten. Hij zag N-VA vooral als een beter instrument om zijn standpunten te realiseren…


Oproep tot protest komende donderdag

Donderdag 25 oktober om 19u aan het Volkshuis van Aalst (Houtmarkt)

We gaan ons protest en onze bekommernissen uiten vóór de vergadering van het sp.a partijbestuur onder volgende ordewoorden:

1. “Geen schepen van uitsluiting maar een schepen van onthaal!”

2. "Voor een sociale oppositie tegen de rechtse NVA-politiek!"

ONAFHANKELIJK van het feit of de sp.a de knoop vroeger doorhakt blijft de actie doorgaan! NVA zal sowieso de coalitie leiden …

"Noig Verontruste Aalstenaars" werd na de actie van Animo op zondagavond 21 september tegen de "schepen van Vlaamse Belangen" opgericht tijdens een ad hoc vergadering met 20 deelnemers uit diverse organisaties (BBTK, Blokbuster-LSP, PVDA, LEEF!) en individuen (van Buurtsport, Wereldhuis, sp.a …)

Elke Aalstenaar en organisatie die onze bekommernissen deelt, is welkom onder eigen vlag, slogans …

… maar we vragen wel om Belgische vlaggen achterwege te laten aangezien het hier niet gaat om "Vlaams-nationalisme versus Belgicisme" (de pers maakt dat ervan) maar over de rechtse NVA-politiek van uitsluiting en sociale afbraak.


Persbericht ABVV Oost-Vlaanderen

Aalst, het labo van het nieuwe rechtse Vlaanderen?

De nieuwe coalitie in Aalst heeft de intentie om een schepen van Vlaamse zaken te installeren. Karim Van Overmeiren, de medeauteur van het ideologische 70-puntenprogramma van het vroegere Vlaams Blok, zou dit nieuwe schepenambt invullen. Met deze voordracht doorbreekt de N-VA via een achterpoortje het cordon tegen extreemrechts.

Met de taakinvulling, onthult deze partij haar ware aard en doel: Aalst wordt het laboratorium voor het uittesten van de extreem Vlaams-nationalistische recepten voor het Vlaanderen van na de verkiezingen in 2014.

Erger nog, als de ultraliberale denkbeelden van de N-VA in beleidsdaden omgezet worden, zal dit voor de economisch zwaksten in de maatschappij, vooral diegenen die ondersteuning behoeven van het OCMW, een regelrechte catastrofe betekenen.

Het versterken van de Vlaamse symboliek in het straatbeeld, met ondermeer het promoten van de Vlaamstalige benaming van handelszaken mag dan onschuldig lijken, het weghalen van Franstalige boeken uit de bibliotheken is dat al veel minder. Het gaat hier om een enge nationalistische visie op cultuur die leidt tot meer onverdraagzaamheid en het stimuleren van culturele kortzichtigheid.

Met als argumentatie het verhogen van de veiligheid in de stad, worden binnenkort wellicht extreme maatregelen aangekondigd. Wordt Aalst de eerste stad in België met een vreemdelingenpolitie? Gaan we de richting uit van een nieuw soort apartheid in de behandeling van de burgers in de administratieve dienstverlening van het lokale bestuur?

Ook het sociale beleid komt zwaar onder vuur. De scherpere controle op de toekenning van het leefloon kan dan op zich een discussie waard zijn, het schrappen van de ondersteunende maatschappelijke hulp aan leefloners, zoals de stookoliepremie, huurwaarborgen en brandverzekeringen zullen de armen en hulpbehoevenden nog meer dan nu in de kou zetten.

Hoe meer details bekend worden van het coalitieakkoord voor Aalst, hoe groter onze bezorgdheid wordt.

Het ABVV Oost-Vlaanderen roept alle Aalsterse politieke partijen op om de juiste prioriteiten te stellen en de échte problemen aan te pakken. Investeren in onderwijs, kinderopvang, armoedebestrijding, sociale huisvesting, tewerkstelling en een échte maatschappelijke integratie moeten voorrang krijgen op het onderstrepen van de Vlaamse romantiek.

Aalst verdient het om als regionale hoofdstad een voorbeeld te zijn van een open en leefbare gemeenschap, gebaseerd op een vooruitstrevend sociaal beleid. Daarom roept het ABVV Oost-Vlaanderen de progressieve krachten in de Aalsterse coalitie op om hun verantwoordelijkheid te nemen indien blijkt dat deze doelstelling niet door alle coalitiepartners gedeeld wordt.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie