Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Vergrijzing in Baltische staten

De economische crisis sloeg de afgelopen jaren hard toe in de Baltische staten. Litouwen zag een half miljoen inwoners vertrekken waardoor het bevolkingsaantal van het land fors afneemt. Vooral jongeren trekken weg, waardoor er steeds meer ouderen zijn. De Tijd schreef afgelopen weekend: "Sinds 2001 hebben zo’n 450.000 inwoners van Litouwen de Baltische staat verlaten. De economische toestand is de oorzaak. Goed opgeleide jongeren gaan op zoek naar een betere toekomst in het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen. Door de exodus telt Litouwen nog maar iets meer dan 3 miljoen inwoners. In 2001 waren er dat nog 14 procent meer. Doordat vooral jongeren het land verlaten, veroudert de bevolking zienderogen. Een op de vijf Litouwers is met pensioen."


Tekort aan serviceflats, toch raken ze in Deurne niet verhuurd

In Deurne Noord staan al maandenlang zowat 250 serviceflats leeg. Is er geen interesse? Dat niet, er is een lange wachtlijst voor serviceflats. Maar de 309 flats die het Antwerps Zorgbedrijf liet bouwen op de Bosuil en Silsburg raken niet verkocht of verhuurd omdat ze te duur zijn. Huren kost 720 tot 1140 euro per maand, kopen tussen 130.000 euro (één slaapkamer) en 225.000 euro (twee kamers). Er werden slechts een 50-tal flats reeds verkocht of verhuurd. Het Zorgbedrijf maakte voorheen deel uit van het OCMW maar is nu een autonoom bedrijf. In plaats van dienstverlening aan de bevolking telt voortaan de winst.


Vlaamse werkloosheid neemt toe

Express.be schreef op dinsdag: "Vlaanderen telde eind september 216.222 werkzoekenden. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover hetzelfde tijdstip vorig jaar. (…) De toename is wel gedeeltelijk te wijten aan de tragere uitschrijving van uitzendkrachten, zoals ook de maanden voordien het geval was. Maar ook de moeilijke economische omstandigheden zijn verantwoordelijk voor de stijging. Tijdens de maand juni werden 3,8 procent meer werklozen geteld dan het jaar voordien. In augustus was er al sprake van een stijging met ruim 6 procent. Vooral de conjunctuurgevoelige jeugdwerkloosheid kende een grote groei. Daar werd een stijging met 15 procent tot 56.000 werklozen gemeld. Ook bij de jongeren in de beroepsinschakelingstijd werd een toename met 16 procent geregistreerd. De Vlaamse werkloosheidsgraad bedraagt nu 7,26 procent."


De Wever wil tekorten anders verdelen: wie taal niet spreekt of werkloos is, valt uit boot

Wat kunnen we doen aan het tekort aan sociale woningen of kinderopvang? Het meest logische antwoord – dat wij ook verdedigen – is natuurlijk extra sociale woningen en kinderopvang bouwen en beschikbaar maken. Bart De Wever en zijn N-VA houden er een andere mening op na. Dinsdag bracht Gazet van Antwerpen in haar verslag van het kopstukkendebat in HetPaleis het asociale verhaal van De Wever. Over sociale woningen: “We hebben er nu 24.000, dat is meer dan de 9% die Vlaanderen oplegt. Laat ons dat grotendeels verouderd patrimonium renoveren en de vrijgekomen woningen voorbestemmen aan senioren, aan mensen die heel hun leven gewerkt hebben aan een laag inkomen, en aan daklozen en slachtoffers van huisjesmelkers. En dus niet aan de geregulariseerden.” Kortom: voor vluchtelingen geldt dat sociale woningen ‘niet van A’ zijn. Voor het tekort aan kinderopvang heeft De Wever een gelijkaardige oplossing: geen extra plaatsen zijn nodig, we moeten gewoon werklozen uitsluiten. Geen werk? Dan is kinderopvang ‘niet van A’.


Inleveren op je levensstandaard: je mag zelf kiezen waar je knipt

Blijkbaar bespaart de Vlaamse regering ook op haar departement ‘besparingen organiseren’. De taak om de besparingen te concretiseren, wordt immers uitbesteed… aan diegenen die moeten besparen. Kris Peeters verklaarde dat de regering 100 miljoen euro wil besparen op de lonen van overheidspersoneel, maar dat de vakbonden mogen kiezen hoe ze dat willen doen. Zo is het natuurlijk gemakkelijk om nadien te spreken over ‘onverantwoorde vakbonden’ als die de besparingsagenda van de regering niet zomaar uitvoeren.


Jeugdrechter maakt GAS-boete ongedaan

Een Antwerpse jeugdrechter sprak zich uit tegen de beslissing om zes jongeren die op een openbare kiosk aan het Wasplein in Berchem een GAS-boete te geven. De zes zaten er gewoon neer en deden niets. Redenen genoeg om ze meteen te fouilleren en vervolgens een GAS-boete te geven. De zes werden uitgenodigd voor bemiddeling en kregen het voorstel om vier uit "met iemand over hun problemen te praten". Vervolgens kregen ze de vervangende GAS-boete van 125 euro. De jeugdrechter is scherp: er is geen overlast bewezen en dus kan er geen boete of maatregel volgen.


GAS-boetes vanaf 14 jaar en tot 350 euro

De regering heeft besloten om de GAS-boetes uit te breiden. Ondanks het breed gedragen ongenoegen tegenover de boetes, rechterlijke uitspraken ertegen en opmerkingen van mensenrechtenorganisaties, zet de regering gewoon door. Voortaan kan je vanaf 14 jaar een overlastboete krijgen en het maximumbedrag is opgetrokken tot 175 euro voor minderjarigen en 350 euro voor meerderjarigen. Chirojeugd Vlaanderen stelde: “Jong zijn zelf wordt bestraft, wat wij erg gevaarlijk vinden.” En nog: “Wij dromen van een samenleving waarin je met je voeten op de bank mag zitten, waar fuiven zonder boetes kan, waar je een klimrek als fort mag gebruiken. GAS-reglementen beboeten die dromen en maken er een nachtmerrie van.”


Verhoging van inschrijvingsgelden?

Ides Nicaise van het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) van de KUL pleit voor een verhoging van de inschrijvingsgelden voor hoger onderwijs. Doorgaans komt het HIVA met sociale standpunten naar voor, nu moet er al een ferme draai aan gegeven worden om een asociaal voorstel voor sociaal te laten doorgaan. Volgens Nicaise zijn het nog steeds jongeren uit meer gegoede gezinnen die naar het hoger onderwijs trekken waardoor een beperkt inschrijvingsgeld "ongewild een subsidie aan de beter gegoede gezinnen" zou zijn. Anders geformuleerd: de democratisering van het onderwijs is niet doorgetrokken, dus laat het ons ineens volledig intrekken. Dat de buurlanden hogere inschrijvingsgelden vragen wordt als extra argument naar voor gebracht. Bij vergelijkingen met buurlanden wordt doorgaans steeds het meest asociale als de norm genomen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig