Actiecomité Europa protesteert tegen antistakingsmedia

Zondagochtend trokken een vijftigtal syndicalisten en activisten na een oproep van het Actiecomité Europa naar de lokalen van de Franstalige openbare zender RTBF om te protesteren tegen de wijze waarop de staking in de media werd afgebroken. Voor, tijdens en na de staking waren alle gevestigde media het roerend eens: de staking was een fout, was niet nuttig en zou toch niets opleveren.

Verslag en foto’s door Nico M (Brussel)

De regering houdt vast aan de essentie van de aanvallen, maar voerde in de dagen na de algemene staking toch enkele aanpassingen door. Dat maakt op zich duidelijk dat de staking wel degelijk iets heeft opgeleverd. Het toont meteen op welke manier we de regering tot toegevingen kunnen dwingen: door in de bedrijven en op straat actie te voeren en de economie stil te leggen.

De algemene staking maakte ook duidelijk wat de rol van de gevestigde media is. In sociale conflicten verdedigen die media de neoliberale politiek van de traditionele partijen die ten dienste van het patronaat, de aandeelhouders en de rijken staan.

De actie zondag protesteerde ook tegen de schandalige karikatuur van werklozen in de krant Le Soir. Die krant publiceerde een dossier onder de titel “Werklozen zijn profiteurs”. Op de actie werd geprotesteerd tegen het feit dat werklozen als fraudeurs of profiteurs worden bestempeld, terwijl ze vaak amper kunnen rondkomen.

Tijdens de algemene staking werd duidelijk welk vacuüm er ook op mediavlak is. De grote groepen die de dagbladen controleren, hebben de media grotendeels in handen en gebruiken deze positie om de ideologie van de heersende klasse te verspreiden. Er is nood aan een eigen media, massamedia die zich bewust aan de kant van de arbeiders, de jongeren en hun gezinnen plaatsen en die ingaan tegen het heersende discours. We nodigen de lezers van deze site ook uit om een abonnement te nemen op ons maandblad ‘De Linkse Socialist’, een maandblad dat wel aan de kant van de arbeiders en hun strijd staat.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist