LEUVEN. Verslag van aan de piketten

Aan de piketten in Leuven was er een eenduidige neen te horen aan de regeringsmaatregelen. Vooral de eindeloopbaanregeling was een belangrijk thema. Er is een gebrek aan evenredigheid in het regeerakkoord, luidt het. De zwaarste lasten komen weer op de smalste schouders terecht. Verder was er het besef dat dit niet het einde van de besparingen betekent.

Verslag door Stefanie

Er zullen ongetwijfeld nog besparingsrondes volgen. Dit bleek onder meer in de discussie over de indexsprong. De vakbondsmilitanten vinden het belangrijk om nu op straat te staan om druk te zetten dat de regering geen verdere maatregelen zal nemen en de huidige maatregelen zal aanpassen in het belang van de arbeidersklasse.

Bij Tyco Electronics, een electrobedrijf, stond een piket. In Tyco is er volgens de vakbondsmilitanten steeds plaats voor sociaal overleg. In het verleden zijn er CAO ’s rond eindeloopbaan afgesloten die met de regeringsmaatregelen ondergraven worden. De militanten willen met de actie druk zetten op de directie om de huidige CAO’ s te respecteren. Deze staking is niet enkel tegen de regering gericht maar ook tegen het bedrijf om meer lasten op haar schouders te nemen, klinkt het aan het piket. Er was een overeenkomst met de directie dat er maar 71 mensen moesten gaan werken. De actiebereidheid is hier groot, niemand extra komt opdagen om te werken.

De militanten zeggen wel dat de antistakingshetze in de media invloed had op de mobilisatie bij de kaderleden. Bij het kader wordt er niet gestaakt om dezelfde redenen die in de media worden aangehaald. De staking is onverantwoord en helpt de economie de dieperik in, wordt daar gezegd. Maar zeggen de militanten aan het piket: wij hebben evengoed maatregelen bekomen ten gunste van het kader. De vakbond is nodig om ieders belangen te verdedigen, die van de arbeiders én bedienden.

Bij Leuven Centraal stond er ook een piket. Naast de huidige regeringsmaatregelen blijven oude wonden pijn doen. Justitie heeft een heel aantal beloftes niet ingevuld. Er is onder andere een nijpend tekort aan betere veiligheidsmaatregelen. Ook worden mensen gevraagd om hogere posities in te vullen zonder het bijhorende loon te krijgen. De overheid moet dringend extra examens organiseren om het kader aan te vullen én natuurlijk deze mensen naar hun werk te verlonen.

De werknemers van de Vlaamse gemeenschap verzamelden aan het Vlaamse Administratieve Centrum (VAC). Hier gingen de werknemers over tot een blokkade van het gebouw. Werkwilligen werden tegengehouden. Soms was hier een grimmige stemming tussen stakers en werkwilligen. De vakbondsmilitanten zeggen dat de directie had opgeroepen om thuis te werken, dit om de staking te breken. De militanten vertelden ook dat angst een reden was om niet te staken. Er kunnen officieuze sancties volgen zoals een slechte evaluatie wat tot een ontslag kan leiden. Nog een bekommernis van de militanten is dat de benoemingen van het personeel achter blijven waardoor mensen vaak minder verdienen dan hun directe collega’s. Dit werkt de verdeling van het personeel in de hand. Gelijk loon voor gelijk werk, is hier een gepaste eis.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie