ALS houdt stakingsdebat aan de Gentse universiteit

Bij de algemene staking van 30 januari werd een nooit gezien offensief tegen de stakers gevoerd. We konden dagelijks in de media vernemen waarom de staking zinloos was en amper steun genoot. Toch lag op 30 januari het land plat in een massaal opgevolgde staking. Een ander argument tegen de actie was dat er sprake zou zijn van een Generatieconflict. De Actief Linkse Studenten gaan het debat aan met drie voorstanders van de stakingsactie (een ABVV-delegee, een jonge academicus en de woordvoerder van LSP) en drie tegenstanders (prof Marc De Vos, Nick Roskams en de gedelegeerd bestuurder van VOKA Oost-Vlaanderen).

ALS-pamflet

Toen na 540 dagen eindelijk een regering gevormd werd, gunden de vakbonden haar geen wittebroodsweken. Nog voor haar definitieve samenstelling, de 2de december, trokken 80 000 mensen door Brussel. Twee maanden later haalden de vakbonden hun “ultieme wapen” boven tegen het besparingsbeleid van Di Rupo I en legden ze het hele land plat tijdens de algemene staking van 30 januari 2012. Zij argumenteerden dat het niet aan de werkende bevolking was om op te draaien voor de crisis van de banken en de winsten van het patronaat.

Zelden werd een staking echter zo onderuit gehaald in de media als deze van 30 januari. “Totaal onverantwoord” stelden verschillende werkgeversorganisaties. De kranten kopten dat de staking amper maatschappelijke draagkracht had, terwijl het openbaar vervoer volledig lam kwam te liggen en belangrijke industriële sectoren volledig tot stilstand kwamen. Naar jongeren toe werd een “generatieconflict” opgevoerd door de media.

Onder jongeren kwam het debat al snel op gang over het nut van de vakbondsacties tegen de besparingsplannen. De vakbonden zouden niet solidair zijn met “generatie Y”, die zou moeten opdraaien voor de vergrijzingskosten van hun ouders. De Actief Linkse Studenten betwistten deze stelling en gingen op 30 januari wel aan de piketten hun solidariteit betuigen met de stakers. Volgens ons gaat het hem namelijk om een ander conflict: dat tussen de 1% en de 99%. Een conflict tussen die groep die afgelopen decennia enorme winsten maakte terwijl ze de welvaartsstaat plunderde via allerlei fiscale geschenken en de rest van de samenleving die dient op te draaien voor diezelfde 1% die via miljarden overheidssteun werd gered.

ALS wenst het debat omtrent de algemene staking daarom uitgebreid te voeren onder studenten aan de universiteiten en hogescholen. Niet via de sociale media of twittercampagnes maar via een open en inhoudelijk debat tussen voor en tegenstanders van de algemene staking op 30 januari. Er wordt ruime tijd voorzien voor jullie vragen omtrent de vakbonden, de crisis, #30j, besparingsplannen, etc.

PRO:

  • Sven Naessens, ABVV –delegee Total Antwerpen
  • Thomas Decreus, Politiek Filosoof KUL, mede-organisator Shame-betoging
  • Bart Vandersteene: woordvoerder LSP & oud ALS-lid

CONTRA:

  • Nick Roskams, Students for Liberty, schreef reactie op de open brief van Rudy de Leeuw
  • Marc de Vos, algemeen directeur Itinera
  • Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder VOKA Oost-Vlaanderen

Moderator: John Vandaele, MO-magazine.

> Meld je ook op Facebook

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie