Nigeria. Eerste dag van de algemene staking: land volledig plat

Op maandag betoogden tienduizenden Nigerianen door de straten van Lagos in een betoging tegen de afschaffing van de brandstofsubsidie. In Kanu en Abuja waren er pogingen om grote pleinen te bezetten, naar het voorbeeld van de bewegingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Er is sprake van een aantal gevallen van harde repressie, onder meer in Ilorin in de deelstaat Kwara waar een dode viel.

Door onze verslaggevers ter plaatse

Om 5u ’s ochtends kwamen er al mensen bijeen rond busstations in Lagos en elders in het land. Er werden barricades opgeworpen om duidelijk te maken dat het protest was begonnen. Dit was de grootste beweging in Nigeria en zeker in Lagos sinds het einde van het militaire regime. In Lagos waren er tienduizenden betogers. Wie niet op de centrale betoging raakte, nam deel aan lokale acties in de eigen wijken.

Er waren zowel arbeiders als elementen uit de middenklasse op de acties. Zo waren er vertegenwoordigers van de dokters en de advocaten. Het geneeskundig personeel kwam met een ambulance en muzikanten trokken naar het Gani Fawehinmi park (het eindpunt van de betoging) om de aanwezigen met optredens te verrassen.

Alle grote wegen lagen er verlaten bij. Winkels, supermarkten en kantoren waren verlaten. De bussen reden niet uit, ook niet de bussen die eerder werden ingezet in een poging om een actie van het Joint Action Front (JAF) op 3 januari te breken. Op wat normaal drukke wegen zijn, zagen we nu jongeren voetballen.

In tegenstelling tot wat op andere syndicale acties vaak het geval is, moesten vakbondsmilitanten nu amper inspanningen doen om barricades en piketten op te werpen. De bevolking kwam spontaan op straat om kruispunten te bezetten en barricades op te werpen. Aan het busstation Agbotikuyo speelden onze leden een prominente rol. Er was een mislukte poging van de politie om de actie te breken, maar dat leidde enkel tot een grotere mobilisatie waardoor er uiteindelijk een duizendtal mensen piket stonden. Elders toonden gewone agenten soms publiekelijk hun steun aan het protest. Het massale piket vertrok vervolgens in betoging. Onderweg groeide het aantal betogers aan tot 3.000.

In de regio Ijaye van Lagos lagen leden van DSM en verantwoordelijken van het Joint Action Front aan de basis van het protest. Lanre Arogundade, een leidinggevend lid van de DSM, sprak de aanwezigen toe. Hij legde de economische gevolgen van het asociale beleid uit en riep iedereen op om mee te betogen. Hierop vertrok de groep in betoging. Er werden slogans tegen de regering geroepen, pamfletten uitgedeeld en protestborden meegedragen.

Onder de slogans onder meer: “Neen aan de afschaffing van de brandstofsubsidie”, “Over de brandstofprijs van N65 valt niet te onderhandelen”, “[president] Jonathan moet weg”, “Voor een massale arbeiderspartij”,… Omstaanders sloten zich bij de slogans aan, velen namen deel aan de betoging. De centrale slogan van de betoging werd: “Jonathan ole PDP ole”, in het Yoruba betekent dit: “Jonathan is een dief, PDP¨[de regeringspartij] zijn dieven”.

Leden van de DSM verdeelden een pamflet en hadden een speciale editie van onze krant ‘Socialist Democracy’ waarmee werd tussengekomen. Daarin roepen we op tot de nationalisatie van de sleutelsectoren van de economie om democratische controle en planning van de middelen van het land mogelijk te maken.

Een jonge man, Aderinola Ademola, werd neergeschoten door de politie. Er vielen ook drie gewonden. Volgens ooggetuigen opende de politie het vuur op een groepje jongeren die niet eens betoogden, maar voetbalden op de weg. De politieleiding stelde dat de betrokken agent werd opgepakt, maar dit kan niet gecontroleerd worden. Er is nood aan een campagne tegen het geweld. Dat is des te belangrijker aangezien er elders verschillende gevallen van repressie waren. In Kanu zou minstens één betoger doodgeschoten zijn. En ook elders zouden doden zijn gevallen. In de deelstaat Enugu heeft gouverneur Chime een verbod ingesteld op alle publieke protestacties.

In Benin, in de staat Edo, waren er 2.000 betogers. Onze militanten verkochten er 214 exemplaren van ons maandblad. In de deelstaat Osun waren er 3.000 betogers en verkochten we 468 exemplaren van ons blad. In Lagos verkochten we meer dan 600 exemplaren. We organiseerden zondag in Agege een lokale wijkbijeenkomst met meer dan 70 aanwezigen. Daar verkochten we nog voor de staking 55 exemplaren van ons maandblad op een publieke meeting van de DSM. We roepen in ons materiaal op tot het opzetten van democratische massale actiecomités om de strijd te versterken en te organiseren.


Lees ook:

  • Nigeria. Eerste algemene staking van 2012. Voor een strategie waarmee we kunnen winnen! (10.1.2012)
  • Nigeria. Arbeiderseenheid nodig tegen afglijden naar chaos (6.1.2012)
  • Meer (Engelstalige) analyses en verslagen: www.socialistnigeria.org, de website van de Democratic Socialist Movement
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie