Home / Op de werkvloer / Betoging 2 december 2011 / Stakingsdag. Verslag vanuit Antwerpen

Stakingsdag. Verslag vanuit Antwerpen

Geert

Gisteravond en deze morgen trokken verschillende teams van LSP-militanten naar stakingsposten en acties. We zullen nog een aantal interviews publiceren die daarbij werden afgenomen. Hierbij een eerste beperkte overzicht.

Gisteravond hield LSP in Antwerpen een al langer geplande meeting over het syndicale verzet tegen de besparingen. Eén van de sprekers moest zich laten vervangen omdat hij het piket aan station Antwerpen-Berchem moest voorbereiden. Qua timing was de meeting een schot in de roos: in het vuur van de strijd is het nuttig om stil te staan bij een aantal inhoudelijke argumenten en discussiepunten. Na de meeting trok een delegatie naar het piket aan Antwerpen-Berchem, sommigen bleven daar nog urenlang het piket versterken.

Donderdagochtend waren er enkele ploegen in de weer. Er waren uiteraard de militanten die op hun eigen piket verwacht werden, een aantal LSP-leden speelden een bijzonder actieve rol in het organiseren van de piketten op hun werkplaats. Ik trok met een ploeg naar het noorden van Antwerpen. Aangezien er bij bpost geen stakerspost stond, trokken we naar een onderaannemer van De Lijn en een stelplaats. Bij onderaannemer De Polder waren ze niet gewoon om veel te staken, maar de vastberadenheid was er daarom niet minder om. Er stond een stevig piket met zeker een 20-tal aanwezigen. Er reed niets buiten.

Hierna trokken we naar de stelplaats Vaartkaai. Daar passeerden we ook tijdens de acties bij De Lijn afgelopen juni toen actie werd gevoerd rond de CAO. In juni stond er maar een klein piket waarbij enkele militanten zich rond een kopje koffie opwarmden. De hartelijke sfeer was er nog hetzelfde, maar het piket was een pak groter. Ook hier stonden een 20-tal militanten rond het vuur. Er werd ook gemeld dat er vanuit Wuustwezel en Zandvliet niet werd uitgereden.

Onze tour langs de piketten eindigde aan Berchem station waar het piket heel de nacht was blijven staan. Gedurende de avond en de nacht waren er zeker een 100-tal mensen gepasseerd. Hiermee was dit één van de grotere piketten in het Antwerpse. Enkele jaren geleden was dit bij stakingsacties niet zo vanzelfsprekend.

Op het Astridplein verzamelden rond 11u een 250-tal militanten van het ABVV. Net zoals eerder aan de piketten werd ons pamflet hier goed ontvangen. Vele aanwezigen hadden het al gekregen. Zo was er een groep die van aan de dienst financiën was vertrokken met onder meer een opgemerkte delegatie brandweerlieden.

Zoals op de piketten waren ook hier linkse politieke activisten aanwezig, er waren kameraden van Rood! waaronder o.a. Erik De Bruyn samen met een stevige delegatie LSP-militanten. Daarnaast was ook PVDA aanwezig. De partijen die de vakbondsleiding als ‘bevriend’ beschouwt, durfden zich niet te laten zien. Zij waren wellicht te druk bezig met het doordrukken van hun aanvallen op onze pensioenrechten?

Leave a Reply