Verboden reportage verboden

Op het laatste nippertje is ons de toelating ontzegd om de verboden controversiële reportage over het Vlaams Blok uit te zenden. De RTBF (Franstalige televisie) weigert de uitzendrechten toe te kennen onder het mom dat alsnog een vertoning op televisie zou komen…

Nochtans werd ons door de reportagemaker onder meer met een e-mail op 8 november gemeld: “ik stel u graag mijn tot nu toe gecensureerde (zie humo 2/11) maar niet minder onthullende documentaire "VLAAMSE CHOC" over dewinter en zijn partij ter beschikking voor elk mogelijk initiatief van blokbuster.” Nu wordt de toelating geweigerd door de RTBF. De RTBF zou de reportage toch willen uitzenden, mee omwille van de controversialiteit.

De meeting deze avond aan de UFSIA zal toch doorgaan. We hebben een alternatieve reportage die wel op de Franstalige televisie kwam, maar geweigerd werd door de Nederlandstalige televisie. Reden: politiek te gevoelig. Een reportage waarin Vlaams Blok kopstukken op gewelddadige betogingen te zien zijn of de Hitlergroet brengen, was blijkbaar te controversieel voor de Vlaamse kijkers?

Wij menen alvast van niet en tonen deze reportage ongecensureerd. Nadien volgt een discussie met een spreker van Blokbuster. In de reportage valt te zien hoe ook Frank Vanhecke deelnam aan gewelddadige betogingen. Of hoe een Vlaams Blok parlementslid ooit veroordeeld werd wegens "onvrijwillige doodslag" op een politieke tegenstrever. De leugens van Johan Demol over zijn lidmaatschap van de verboden groepering ‘Front de la Jeunesse’ wordt goed in beeld gebracht. Er zijn nog tal van opvallende controversiële momenten in de reportage die duidelijk maken waar het Vlaams Belang echt voor staat.

Er is alvast stof genoeg voor een boeiende discussie. Dus hebben we beslist de avond gewoon te laten doorgaan. We betreuren het dat Blokbuster gebruikt werd om de controversialiteit van een reportage op te drijven. We betreuren het dat een anti-racistisch engagement dan plots kan opgezegd worden. Maar we zullen uiteraard verder blijven anti-fascistische campagnes organiseren en roepen iedereen op om deel te nemen aan een radicale anti-fascistische actie, de anti-NSV betoging van 2 december in Gent. Deze betoging zal radicaal zijn omwille van de duidelijke politieke posities tegenover het huidig systeem waarop racisme kan groeien zoals schimmel groeit op rotte producten.

Afspraken deze week:

> dinsdag 30 november. 19u30 UFSIA, zaal R001. Controversiële reportage over het Vlaams Blok. Met spreker en discussie.

> woensdag 1 december. 19u30. VUB. Controversiële reportage over het Vlaams Blok. Met spreker van Blokbuster en discussie.

> donderdag 2 december. 19u00, Zuid. Anti-NSV betoging. Gent

> dinsdag 7 december. 19u30, Blandijn (Gent). Controversiële reportage over het Vlaams Blok. Nadien sprekers van ALS, Blokbuster en LSP.

Delen: Printen: