Kapitalisme is globaal, onze strijd ertegen ook!

De neoliberale globalisering kwam in een stroomversnelling na de ineenstorting van de Sovjet-Unie begin jaren 1990. Het maakt dat het onmogelijk is om het globale karakter van de kapitalistische economie te negeren. Internationale bevoorradingsketens zijn een essentieel kenmerk van onze economie geworden en de verstoring ervan kan tot enorme verliezen leiden.

Artikel door Eugenio (Brussel) uit maandblad De Linkse Socialist

Dat bleek recent met de blokkade van het Suez-kanaal die resulteerde in een geschat verlies van 9 miljard dollar per dag. Dit incident maakte duidelijk hoezeer de wereldeconomie onderling verbonden is, maar ook hoe kwetsbaar zij is en hoezeer zij niet in staat is doeltreffend op een crisis te reageren. De onderlinge concurrentie en de enorme ongelijkheden zorgen bovendien voor een versterking van inter-imperialistische conflicten, in het bijzonder tussen China en de VS.

De economie is lang niet het enige aspect dat mondiaal verbonden is. Van de klimaatcrisis tot de Covid-19-pandemieën wordt onze samenleving voortdurend geconfronteerd met uitdagingen die de landsgrenzen ver overschrijden. Moderne communicatietechnologieën en transportmiddelen hebben ons vermogen tot interactie en coördinatie op wereldschaal vergroot. Desondanks zijn gevestigde supranationale instellingen, zoals de VN en de WHO, niet in staat gebleken concrete oplossingen aan te dragen voor de vele crises van dit systeem in verval.

Er is wereldwijd een toename van verzet. In 2019 was er een golf van massabewegingen, die slechts tijdelijk gestopt werd door de pandemie. De afgelopen maanden waren er nieuwe bewegingen zoals het boerenprotest in India, het verzet tegen de staatsgreep in Myanmar, de beweging tegen de asociale maatregelen van de rechtse regering-Duque in Colombia, strijd tegen dictatuur in Wit-Rusland … Om te winnen moeten de werkende klasse en de jongeren zich internationaal organiseren en een politiek alternatief verdedigen.

Internationalisme is instinctief sterk aanwezig in het protest. Klimaatstakingen, Black Lives Matter of de feministische golf trokken meteen de hele wereld rond. In Myanmar werden symbolen en slogans van het protest in Hongkong en Thailand overgenomen. Jongeren en werkenden die een alternatief zoeken, doen dit op internationaal vlak.

LSP is internationaal georganiseerd. Het is de Belgische afdeling van International Socialist Alternative. De voorbije maanden hebben we veel tijd gestoken in het internationaliseren van onze werking, onder meer met bijeenkomsten van jongeren en syndicalisten uit verschillende landen. Met jongeren uit verschillende landen plannen we een aanwezigheid op de protestacties rond de COP26 in Glasgow.

“De arbeiders hebben geen vaderland”

Internationalisme is niet nieuw voor de arbeidersbeweging. De wortels ervan liggen diep verankerd in de geschiedenis van de arbeidersklasse en haar strijd tegen de overheersing van het kapitaal. In hun Communistisch Manifest van 1848 legden Karl Marx en Friedrich Engels uit dat de belangen van de kapitalisten in essentie nationaal zijn, met de natiestaat als basis voor de politieke en economische macht, terwijl de arbeidersklasse uiteindelijk internationaal is aangezien de bevrijding van de werkende klasse verbonden is met het breken van de kapitalistische machtsstructuren. Strijd ontwikkelt zich in eerste instantie op het nationale terrein, in de strijd tegen de eigen kapitalistische klasse, maar verspreidt zich al gauw over de nationale grenzen. Deze conclusie werd nog versterkt door Lenins analyse van het imperialisme en vooral door de ervaring van de Russische revolutionaire beweging van 1917.

De wereldwijde dominantie van het financiële kapitaal en de territoriale verdeling van de wereld onder de meest geavanceerde kapitalistische economieën tonen de onderlinge afhankelijkheid van kapitalistische elites. Dit is geen harmonieus proces: er is concurrentie en strijd om toegang tot grondstoffen en markten. Waar dit in het verleden tot wereldoorlogen leidde, zorgt de dreiging van wederzijdse vernietiging vandaag voor de ontwikkeling van een ‘koude’ oorlog tussen de VS en China en voor confrontaties met marionetten, zoals in Syrië of Libië.

Socialisten vertrekken van klassensolidariteit tussen de arbeiders en onderdrukte lagen in heel de wereld. Het betekent dat we ons verzetten tegen het VS-imperialisme, maar ook tegen het repressieve en imperialistische Chinese regime. We kiezen niet het ene imperialistische kamp tegen het andere, maar komen internationaal op voor een democratisch socialistische samenleving. Elke socialistische verandering moet internationaal gebeuren om te slagen. ‘Socialisme in één land’, zoals gepropageerd onder het stalinisme, was steeds nonsens.

Onderdrukten aller landen, verenigt u!

In de traditie van internationale solidariteit van de werkende klasse en in de strijd tegen het mondiale kapitalisme, is LSP georganiseerd in een wereldwijde revolutionaire organisatie, International Socialist Alternative (ISA), die actief is in meer dan 30 landen. We beperken ons niet tot uitwisselingen en contact, maar bouwen aan een gezamenlijke organisatie die in staat is om arbeiders en onderdrukten wereldwijd te verenigen rond een marxistisch perspectief en een bijhorend overgangsprogramma dat de dagelijkse bekommernissen verbindt met de nood aan socialistische maatschappijverandering.

Er zijn internationale evenementen zoals de Virtual Marxist University (VMU), de zomerschool van ISA die vorig jaar 1500 mensen bijeenbracht en dit jaar eind juli plaatsvindt. Met deze zomerschool willen de beste ervaringen en scherpste inzichten collectief delen en nieuwe generaties activisten inspireren. We beperken ons uiteraard niet tot discussies, maar bouwen aan instrumenten voor solidariteit en organisatie van de klassenstrijd.

Zo lanceerden we Campagne ROSA op internationaal vlak om onze socialistische feministische werking binnen de arbeidersbeweging te versterken. We hebben solidariteitscampagnes opgezet met de massale opstanden in Myanmar en Colombia. Daarnaast hebben we oog voor activisten die in bijzonder moeilijke omstandigheden opkomen voor verandering, zoals in China en Hongkong.

Solidariteit tegen repressie in China en Hongkong

Deze internationale campagne van ISA is direct verbonden met het ondersteunen van de werking van onze leden in China en Hongkong. ISA is de enige internationale revolutionaire organisatie die actief is onder de dictatuur van de Chinese ‘Communistische’ Partij.

Die werking is gevaarlijk voor onze leden en sympathisanten. In Hongkong worden de beperkte democratische rechten volledig afgebouwd. Dit jaar was de herdenking van het bloedbad op het Tiananmanplein verboden en werd gedreigd met straffen die zwaarder zijn dan die tegen de studentenleiders in 1989.

Internationale solidariteit is belangrijk om het verzet tegen de dictatuur onder de aandacht te brengen en tegelijk de propaganda van zowel de dictatuur als het VS-imperialisme te weerleggen met een klassenstandpunt dat vertrekt van verzet tegen alle vormen van onderdrukking en imperialisme.

De campagne ‘Solidariteit tegen repressie in China en Hongkong’ voerde op 31 mei actie in 38 steden over heel de wereld voor de vrijlating van politieke gevangenen. Er kwamen solidariteitsmoties, onder meer van de vakbond NIPSA in Noord-Ierland. In Brussel voerden we actie aan het Hongkong Trade Office.

Revolutionaire solidariteit met de arbeiders van Myanmar

Deze campagne om de massale opstand tegen de militaire staatsgreep in Myanmar te steunen, is een belangrijk instrument voor revolutionairen over de hele wereld om de ontwikkelingen in Myanmar te volgen. Opmerkelijk in deze langdurige beweging is de voortrekkersrol van de werkende klasse en de vakbonden, onder meer in de textielsector, het onderwijs en de zorg. Na vijf maanden van betogingen en stakingen blijft het onrustig in het land. De arbeidersbeweging moet initiatieven nemen om het protest te coördineren naar een revolutionaire grondwetgevende vergadering die de kwestie van machtsovername stelt. Zoniet dreigt het gevaar van burgeroorlog. Met onze solidariteitscampagne kwamen we in contact met zowel syndicalisten als jongeren uit Myanmar en in de diaspora. We organiseren solidariteit en voeren tegelijk discussie over hoe we het militaire regime weg kunnen krijgen.

 

Colombia Resiste

Op initiatief van de Latijns-Amerikaanse afdelingen van International Socialist Alternative werd de campagne ‘Colombia Resiste’ opgezet. Daarmee willen we onze steun aan de massale opstand in Colombia betuigen. Tegelijk vestigen we de aandacht op de verschrikkelijke repressie door het rechtse regime, waarbij honderden activisten ‘verdwijnen’ na willekeurige arrestaties. Het regime zet bovendien paramilitaire krachten in tegen de betogers. Internationale solidariteit is nodig!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie