Socialisme populair in de VS

In 2016 groeide de grijze en relatief onbekende senator Bernie Sanders uit tot de meest populaire politicus van het land. Hij werd uiteindelijk niet verkozen als presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Dat was niet wegens een gebrek aan steun voor zijn ideeën en voorstellen. Hij won in 22 staten en haalde 12 miljoen stemmen. Zijn campagne werd actief bestreden en gesaboteerd door delen van het Democratische establishment en door de burgerlijke media. Het kiessysteem bij de primaries biedt heel wat mogelijkheden voor de leiding van de Democratische Partij om het gewenste resultaat te halen. Ze moesten alles uit de kast halen om Clinton te doen winnen. Wat uiteindelijk dramatisch afliep. Ze was gepokt en gemazeld in het gehate politieke establishment. Trump speelde dit perfect uit en deed wat niemand zich kon inbeelden: president worden.

Kan Bernie dit jaar, ondanks alle obstakels op zijn weg, het toch tot presidentskandidaat schoppen? In dat geval is hij de beste persoon om ervoor te zorgen dat er geen tweede ambtstermijn komt voor de reactionaire Trump.

Bernie heeft het momentum

Toen Trump half januari tweette “Crazy Sanders staat op kop” antwoordde Bernie gevat “Dat betekent dat jij gaat verliezen.” De peilingen geven Bernie een goede kans om de eerste voorverkiezingen in de staten Iowa (3 februari) en New Hampshire (11 februari) te winnen. Daarna volgen Nevada (22 februari) en South Carolina (29 februari). En dan is er Super Tuesday op 3 maart als er in 15 staten wordt gestemd.

Vier jaar geleden riep Bernie terecht op tot een politieke revolutie tegen de klasse van miljardairs. Vandaag gaat hij verder op hetzelfde elan. Het Amerikaanse systeem is failliet en Bernie heeft voorstellen om de belangen van de grote meerderheid centraal te plaatsen, niet deze van de 0,1% rijksten.

40% van de Amerikaanse bevolking kan geen onverwachte uitgave doen van $400, 60% kan geen onverwachte uitgave doen van $1.000. De drie rijkste Amerikanen bezitten evenveel rijkdom als de armste 50% (165 miljoen mensen). Tussen 2015 en 2017 daalde de levensverwachting van de Amerikanen drie jaar op rij. De laatste keer dat deze daalde was tussen 1915 en 1917, exact 100 jaar geleden. De reden toen waren de Spaanse griep en de wereldoorlog. Vandaag is het een dramatische daling van de gezondheid van de Amerikanen door het private verzekeringssysteem, daling van de levensstandaard, drugs-en alcoholdoden en zelfmoord. Het leven van Amerikaanse burgers is een dagelijkse strijd vol onzekerheid.

Bernie’s campagne is een verademing in het politieke debat. Maar zijn campagne draagt ook twee belangrijke contradicties in zich. De partij waarvoor hij presidentskandidaat wil zijn, ook al heeft ze het meest progressieve kiespubliek, wordt door en door gecontroleerd door het establishment. Hij moet als het ware een partij binnen die partij opbouwen om niet platgewalst te worden door dat establishment. Het is goed mogelijk dat hij de strijd niet wint ondanks het feit dat hij de meeste stemmen zal halen. Uiteindelijk zal een nieuwe partij van de werkende klasse noodzakelijk zijn.

Daarnaast pleit hij terecht voor gezondheidszorg voor iedereen, komt hij op voor de afschaffing van studieschulden en voor gratis onderwijs. Hij wil dat iedereen een leefbaar inkomen heeft en dus een minimumloon van $15 per uur. Hij wil een Green New Deal voor werkenden. Dit alles kan enkel gerealiseerd worden door definitief komaf te maken met de controle van de klasse van miljardairs over de economie en door een socialistische samenleving op te bouwen. Hoe we dit in de praktijk zullen realiseren, daar blijft Bernie vaag over.

Bernie doet Amerikanen dromen dat een andere toekomst mogelijk is. Hij roept de werkende klasse op zich te organiseren. Zijn campagneslogan is ‘Not me. Us.’ en hij populariseert socialistische ideeën. Zo’n campagne moet worden gesteund. Vele miljoenen mensen zullen halsreikend uitkijken naar deze campagne als een voorbeeld van een strijdbare, openlijk socialistische campagne, die de geesten beroert van de vele slachtoffers van het kapitalisme. Dit kan een basis zijn om in de VS te bouwen aan een massale socialistische partij die gaat voor een breuk met het kapitalisme. Zo’n project zou wereldwijd enthousiasme losweken.

Kom naar onze meetings

Over de populariteit van Socialisme, de anti-oorlogsbeweging en de Fight for $15 in de VS. We spreken erover met Ginger Jentzen van Socialist Alternative, onze Amerikaanse zusterorganisatie.

Gent (19/2), Brussel (20/2), Brugge (21/2), Antwerpen (22/2), Leuven (23/2), Luik (23/2), Bergen (24/2)

Videoreactie van Socialist Alternative na de voorverkiezingen in Iowa

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie