Een kwart van de Belgische jongeren is werkloos

De jongerenwerkloosheid in ons land is volgens Eurostat opgelopen tot 25,3%. Daarmee wordt voor het eerst de grens van 25% overschreden. Het gaat om jongeren onder de 25 jaar die niet meer studeren. Op een jaar tijd was er een toename van de jongerenwerkloosheid van 21,8% tot 25,3%. Voor de bankiers mag de crisis dan al ten einde zijn, voor de jongeren is dat niet het geval.

Jongeren raken moeilijker aan werk en zijn vaak de eersten die hun job verliezen als er wordt afgedankt. Veel jongeren zijn afhankelijk van tijdelijke jobs, weinigen krijgen op jonge leeftijd meteen een vast contract. Hierdoor neemt de jongerenwerkloosheid sterk toe. In ons land dus al tot één op de vier jongeren die geen werk vindt.

In de buurlanden ligt de jongerenwerkloosheid lager (Duitsland: 9,2%, Nederland: 8%, Frankrijk: 22,3%). Het Europees gemiddelde bedraagt 20,2%. De Spaanse jongerenwerkloosheid bedraagt officieel 41,5%. Op deze manier wordt een hele generatie jongeren tot werkloosheid gedwongen en kunnen deze jongeren hun leven en toekomst niet aanvatten. Het is een immense verspilling van energie en jongeren die in de fleur van hun leven zijn. Terwijl jongeren geen werk vinden, worden oudere werkenden overigens gevraagd om langer te werken. Dat is zogezegd nodig om de sociale zekerheid te betalen. Straks moeten bejaarden werken om de werkloosheidsuitkeringen van jongeren te betalen.

Wij zijn het daar niet mee eens. We voeren campagnes voor lokale jongerenmarsen voor werk. In oktober zijn er betogingen gepland in Charleroi, Waals-Brabant en Brussel. Eind september voeren we een jongerenactie voor werk aan de Millionaire Fair in Antwerpen. Doe mee met deze campagnes! Zorg ervoor dat onze jonge generatie niet de geschiedenis ingaat als een "verloren" generatie, maar als een generatie van strijd voor een betere toekomst!

> Meer over de campagne jongeren voor werk

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie