Home / Foto's / Actiedag tegen aanval op pensioenen in publieke sector

Actiedag tegen aanval op pensioenen in publieke sector

De staking van ACOD leidde in de gevestigde media tot slechts één vraag. “Waar ondervindt u hinder vandaag,” titelden zowat alle kranten en nieuwssites. Over de redenen van de staking was amper iets te lezen of te horen. Nochtans zit de woede diep.

De rechtse regering blijft aanvallen inzetten op alles en iedereen, toch als het om gewone werkenden gaat. De pensioenen in de publieke sector liggen onder vuur, specifiek ook rond de regeling van zware beroepen die er nog niet is. Het doel van de regering is om iedereen langer te laten werken. Na de collectieve verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar wordt nu gezocht naar methoden om de individuele druk op te voeren zodat iedereen effectief tot 67 jaar werkt. Daarna zal de pensioenleeftijd opnieuw in vraag gesteld worden.

We publiceerden een artikel over de maatregelen die specifiek betwist worden door ACOD en over de voorbereiding naar de stakingsdag vandaag. Zie: “Pensioenen: afbraak zware beroepen openbare sector is breekijzer voor afbraak in privé”

De actiedag begon gisteravond met stakersposten aan de grote stations. Zo waren er grote piketten aan de stations van onder meer Antwerpen, Gent en Brussel. Langs Nederlandstalige kant werd de nadruk vandaag gelegd op een militantenbijeenkomst in Brugge waar ongeveer 2.000 aanwezigen waren. In Brussel waren er vandaag wel meer stakersposten, zo was er een groot piket aan het Brugmann ziekenhuis. Op dat piket werd uitdrukkelijk steun betuigd aan de twee mensen-zonder-papieren die nog steeds vastzitten na een razzia in een cultureel centrum. Langs Franstalige kant waren er verschillende piketten en militantenconcentraties. In Luik bijvoorbeeld was er ook een betoging van het ACV.

Hieronder enkele foto’s vanop diverse piketten en acties:

Station Gent St-Pieters

Station Antwerpen Berchem. Foto: Liesbeth

Station Antwerpen Berchem. Foto: Liesbeth

NMBS Brussel. Foto PPICS

NMBS Brussel. Foto: PPICS

Piket ACOD Amio Brussel. Foto: PPICS

Militantenconcentratie in Tournai. Foto: Stephane

Enkele foto’s van de militantenconcentratie in Brugge door Laurent:
ACOD militantenconcentratie in Brugge // Laurent

Enkele foto’s van de militantenconcentratie in Brugge door Els:
ACOD militantenconcentratie Brugge // Els

Enkele foto’s van het piket aan Brugmann-ziekenhuis in Brussel door Nico:
Grève CGSP: Brugmann // Nico

Video door Stream Media: interview met een treinbegeleider uit Antwerpen

Print Friendly, PDF & Email