Ginger Jentzen grijpt nipt naast een zetel

In Minneapolis voerde Socialist Alternative een enthousiaste campagne om Ginger Jentzen verkozen te krijgen in de gemeenteraad. Met een intensieve campagne werd het grote potentieel voor consequente linkse kandidaten in verkiezingen in de VS bevestigd. Ginger Jentzen haalde 34% van de eerste voorkeurstemmen en kwam daarmee eerst. Door het electorale stelsel met een tweede en derde voorkeurstem die verrekend worden, haalde Ginger het uiteindelijk net niet. Maar 34% halen in een grote Amerikaanse stad, is natuurlijk een enorm goed resultaat waar nu op kan verdergebouwd worden.

De campagne voor Ginger leidde tot heel wat mediabelangstelling (zie bijvoorbeeld dit artikel in The Intercept). Er kwam een harde tegencampagne door de rechterzijde die veel middelen stak in de anti-Ginger campagne. Twee andere kandidaten waren Democraten en daarnaast was er een groene kandidaat. Een Republikeinse kandidaat was er niet. Toch staken bedrijven die met de Republikeinen verbonden zijn geld in een campagne om Ginger Jentzen af te doen als ‘gevaarlijk’ en ‘onverantwoord.’

Tijdens de campagne haalde Ginger Jentzen het meeste financiële steun op en dit louter op basis van kleine donaties. Haar programma richtte zich onder meer op betaalbaar wonen, hogere lonen en een rijkentaks om te investeren in openbaar vervoer en infrastructuur. Eerder dit jaar werd een verhoging van het minimumloon tot 15 dollar per uur afgedwongen na jarenlange campagnes waarin Socialist Alternative een actieve en prominente rol speelde. De eisen die nauw aansluiten bij de dagelijkse bekommernissen van brede lagen van de bevolking sloegen aan. Ginger haalde 34,4% van de eerste voorkeurstemmen. Dat was goed voor 3.290 stemmen. Door de tweede en derde voorkeurstemmen haalde de Democraat Fletcher het uiteindelijk. Maar het werd erg nipt en de campagne van Socialist Alternative toonde aan dat socialistische kandidaten uitstekende resultaten kunnen neerzetten in verkiezingen. Dit is niet enkel in Seattle het geval waar Kshama Sawant eerder verkozen werd in de gemeenteraad, maar nu ook in Minneapolis.

Hieronder een video van Ginger Jentzen op de verkiezingsavond toen de eerste voorkeurstemmen bekendgemaakt werden.