Een stem voor Nader is geen verloren stem

In De Morgen van vrijdag 31 oktober kwam voor het eerst de kandidatuur van Ralph Nader in de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan bod. Helaas werd zijn kandidatuur met de meest simpele redenering afgedaan als een verloren stem en als verantwoordelijk voor de verkiezing van Bush in 2000. De redenering ging als volgt: het verschil in stemmenaantal tussen Bush en Gore in de staat Florida bedroeg slechts 534 stemmen en dus zijn de stemmen voor Nader verantwoordelijk voor acht jaar Bush.

Lezersbrief door Bart Vandersteene

De Morgen schreef zelfs: “Had Nader (…) in de laatste week van de campagne zijn kiezers opgeroepen om voor Gore te stemmen, dan waren de laatste acht jaar wellicht heel anders verlopen.”

Op die manier wordt één van de grootste leugens over de verkiezingen van 2000, verspreid door de Democraten, in stand gehouden. Zou het niet kunnen dat het beleid dat de Democraten hebben gevoerd tussen 1992 en 2000 de reden was waarom ze er niet in slaagden voldoende mensen te overtuigen om te stemmen op de verkiezingsdag en om op de Democratische kandidaat te stemmen?

Enkele feiten ter staving. Meer dan 200.000 geregistreerde Democraten in Florida stemden voor Bush en meer dan de helft van de geregistreerde Democraten ging niet stemmen. Alle acht de kandidaten naast Bush en Gore haalden meer dan de 543 stemmen, het verschil tussen Bush en Gore. Er vond een enorme verkiezingsfraude plaats. 94.000 kiezers, hoofdzakelijk Afro-Amerikanen, werden via administratieve regeltjes het stemmen belet. Dat waren hoofdzakelijk Democratische stemmen. Volgens exit-polls zou de helft van de Nader stemmers zijn thuisgebleven indien ze niet voor Nader konden stemmen, zou 25% voor Gore hebben gestemd, 15% voor Bush en de rest voor een andere “kleine” kandidaat.

Heel de leugenachtige machine over de stemmen in Florida in 2000 heeft slecht één doel en dat is met man en macht het tweepartijenstelsel en dus de hegemonie van Democraten en Republikeinen bestendigen. Terwijl het doorbreken van die hegemonie noodzakelijk is om een alternatief in het politieke debat naar voor te kunnen brengen. Jammer dat een krant als De Morgen aan zo’n campagne meewerkt.


Nader voert actie op Wall Street

De afgelopen weken was Bart Vandersteene op bezoek in de Verenigde Staten. Hij nam op 16 oktober ook deel aan een bijeenkomst van de campagne van Ralph Nader aan Wall Street. We brengen enkele foto’s van deze bijeenkomst.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie