18 maart: internationale actiedag tegen de oorlog

Reeds vóór de oorlog waren er tal van betogingen. Van de kleine buurtprotesten, gegroeid naar de grote wereldwijde betogingen van 2003 tot vandaag. Op 18 maart kwamen in Brussel enkele duizenden mensen op straat. Een betoging in een keten van veel andere betogingen in hetzelfde weekend.

Thomas

En toch, na al dat protest, worden de oorlog en de bezetting verder gezet. Bush heeft de stemmen van miljoenen mensen over heel de wereld genegeerd en is van plan om de oorlog verder te doen escaleren. Nog eens duizenden – zo niet tienduizenden – Irakezen zullen de dood vinden in het sektarische geweld dat hen teistert.

Geen nieuwe troepen naar Irak, zo klonk het afgelopen weekend op de straten. In Madrid kwamen 150.000 betogers op straat, op een ogenblik dat in Barcelona een gelijkaardige betoging doorging. Het was een weekend van wereldwijd betogen. Washington, Madrid, Brussel en Melbourne. De opkomst in Brussel was lang niet zo groot als die van Madrid, maar ondanks het wisselvallige weer waren er toch enkele duizenden.

De wereldwijde betogingen hebben het nog maar eens geïllustreerd: de steun aan Bush en zijn oorlog daalt zienderogen. Ongeveer 70% van de Amerikanen is al tegen de oorlog. Stilaan sijpelt het idee dat de oorlog enkel om olie draait ook binnen bij de conservatieve elementen onder de Amerikaanse burgers. Daarmee daalt ook de populariteit van Bush met rasse schreden tot een record niveau.

De anti-oorlogsbetogingen kwamen er na de aankondiging van Bush om 18.000 soldaten naar Irak te sturen. Ook in Brussel, waar ondanks de kleine opkomst de strijdbaarheid duidelijk te voelen was, was er een duidelijk antwoord: neen aan de verderzetting van de oorlog! Geen nieuwe troepen naar Irak!

Niet enkel in Irak, maar ook in de Verenigde Staten ziet men de gevolgen van 4 jaar oorlog. De Verenigde Staten kennen nu meer oorlogsveteranen dan tijdens de oorlog in Vietnam. Een oorlog die nochtans langer duurde. In het nieuws waren beelden te zien van verwaarlozing van hospitalen, maar ook van de soldaten zelf. Dat wijst nog maar eens op het feit dat zo’n oorlog geld kost. Veel geld. De kosten worden hoofdzakelijk betaald door de Amerikaanse bevolking, niet door die bedrijven die uit de conflicten winsten trachten te halen. In de laatste 5 jaar onder de regering Bush is de armoede in het land met 26% toegenomen.

Op de betoging in Brussel waren ook een aantal Iranese betogers. Ze betoogden tegen een mogelijke escalatie van het oorlogsgeweld in de richting van Iran. De bevolking in dat land leeft in onzekerheid, elke dag is een nieuwe dag van dreiging.

De betoging kende dus geen homogene groep betogers. Er werd ook betoogd tegen de operaties in Afghanistan en het conflict tussen Israël en Palestina, want natuurlijk is er niet enkel een oorlog in Irak. Al sinds 2002 vindt een militaire operatie plaats in Afghanistan. Op zoek naar Osama Bin Laden, zo beweert men. Blijkbaar was dat voldoende reden om Afghanistan naar de “steentijd” te bombarderen. De vele militaire operaties van de VS kosten handenvol geld. De oorlog in Irak alleen al kostte reeds meer dan 580 miljard dollar.

Het is spijtig dat er elk jaar opnieuw wel ergens een betoging tegen de oorlog gehouden wordt. Elke betoging is er één te veel. De oorlog dient te stoppen, maar Bush sleurt de Verenigde Staten liever dieper in het conflict. Bush ontkent dan ook dat het terrorisme, dat zich hoofdzakelijk richt op de Irakese bevolking, blijft groeien in Irak. De aanwezigheid van de troepen in Irak is natuurlijk niet de enige oorzaak van het groeiende terrorisme. Irak, en dat geldt voor veel landen in het Midden-Oosten, kent geen alternatieven op regeringen die de buitenlandse belangen dienen en radicale religieuze bewegingen.

Wereldwijd zien we een opkomst van strijdbewegingen tegen de oorlog, maar ook tegen het neoliberaal beleid dat aan de basis ligt van het conflict. Weinig betogers hebben het expliciet naar voor gebracht, maar velen zijn het ermee eens dat een alternatief nodig is. Een alternatief dat de kleine man het hoofd wil bieden. Niet enkel voor de inwoners in Irak en Iran, maar ook in de VS zelf en de rest van de wereld.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie