Campagne van Bernie Sanders op een kruispunt

Bernie Sanders
Bernie Sanders

De enorme steun voor Bernie Sanders’ politieke revolutie heeft van de Democratische Primaries een interessant strijdtoneel gemaakt. Een strijdtoneel waarbij 45 tot 50% van diegenen die stemmen in de Democratische Primaries kozen voor een kandidaat die wil breken met de invloed van Wall Street op het politieke proces en ook op de Democratische Partij. De partijleiding van de Democraten had een ander scenario voor ogen, waarbij Hillary Clinton zonder veel tegenstand haar kroning zou ontvangen na een overwinningstocht doorheen de Verenigde Staten. Op die manier zou een rode loper naar het Witte Huis worden gespreid voor de eerste vrouwelijke Amerikaanse president.

Artikel door Bart Vandersteene uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

De score van Bernie Sanders is een sterk signaal dat een belangrijk deel van het Amerikaanse publiek het heeft gehad met het establishment en haar politieke vertegenwoordigers. Hillary Clinton is de verpersoonlijking van de neoliberale politiek die de Democratische partij in haar greep heeft. Toen Obama in 2008 met de belofte van verandering president werd, hadden de Democraten een meerderheid in zowel Kamer als Senaat. In plaats van deze unieke positie te benutten om het beleid van Bush – met een oorlogspolitiek, belastingcadeaus voor de rijken, geld voor de banken, besparingen op de sociale voorzieningen, …  – om te keren, werd het net verder gezet.

Dit zorgde voor een enorme teleurstelling en het toonde voor de zoveelste keer dat de Democratische Partij geen instrument voor verandering ten gunste van de 99% kan zijn. Deze conclusie leidde onder meer tot het ontstaan van de Occupybeweging, de strijd voor een hoger minimumloon van 15 dollar per uur, Black Lives Matter en vele andere bewegingen, zoals voor LGBT-rechten, tegen klimaatverandering, voor vrouwenrechten, recht op hoger onderwijs, …  De beweging rond de campagne van Bernie Sanders is er vandaag een uitdrukking van.

Een ander resultaat van de teleurstelling in de Democraten is dat de Republikeinen bijna acht jaar na de eerste verkiezing van Obama over een stevige meerderheid beschikken in zowel Kamer als Senaat. De Republikeinen slaagden daarin ondanks een aartsconservatieve en rechtse agenda.

Een duel tussen Clinton en Trump in de uiteindelijke presidentsverkiezingen is een groot gevaar. Trump krijgt dan het terrein voor zich alleen om uitdrukking te geven aan de massale woede tegenover het establishment, waar Hillary Clinton de vertegenwoordigster van is. Dit kan blijvende schade aanrichten in de samenleving. Trump maakt slim gebruik van de commerciële media, voor wie spektakel belangrijker is dan verslaggeving omdat het kijkers en dus adverteerders en inkomsten lokt. Vandaag beheersen vijf conglomeraten de Amerikaanse mediamarkt en deze bepalen voor een heel groot deel hoe de bevolking naar het politieke debat kijkt en wordt geïnformeerd. Trump is van ‘s morgens tot ‘s avonds in alle media en krijgt een vrij platform voor zijn rechtse, populistische en racistische boodschap.

Het is de neoliberale politiek van Clinton en de Democratische Partij die een vruchtbare bodem heeft gecreëerd, eerst voor de Tea Party en nu voor Trump. Enkel Sanders kan een linkse uitdrukking geven aan de sociale revolte die aan het broeien is in de samenleving. Hij mag niet toelaten dat zijn politieke revolutie uitdooft naar aanloop van de Democratisch Conventie in juli. De enorme energie die vandaag reeds aanwezig is, moet gebruikt worden om zich los te rukken van de beperkingen die de pro-kapitalistische Democratische Partij in zich draagt.

Socialist Alternative, de zusterorganisatie van LSP, roept Sanders op om een onafhankelijke deelname aan de presidentsverkiezingen voor te bereiden. Zoals we vreesden is Sanders niet in staat gebleken om de enorme obstakels binnen de Democraten uit de weg te ruimen. De macht van het grote geld van Wall Street binnen de partij, de ondemocratische procedures en de enorme macht van de media die Clinton steunden, maakten het een bijna onmogelijke operatie om de nominatie binnen te halen. Het feit dat hij zover kwam, toont het enorme potentieel voor zijn politieke boodschap.

Een onafhankelijke presidentscampagne kan de basis leggen voor een nieuwe partij. Zo krijgt dat deel van de bevolking dat vatbaar is voor de boodschap van Trump een links alternatief aangeboden. Enkel via de opbouw van een nieuwe partij voor de 99% kan de Amerikaanse politiek bevrijd worden van de valse keuze tussen Republikeinen en Democraten, een keuze die het politieke veld alsmaar verder naar rechts heeft doen opschuiven.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie