VB toch niet zo tevreden over Antwerps resultaat

Het VB is sterk vooruitgegaan met de gemeenteraadsverkiezingen. Terwijl het in 2000 459 verkozen gemeenteraadszetels binnenhaalde, waren dat er nu 794. Ook in Antwerpen ging de partij licht vooruit, maar was er verlies in de districten Antwerpen en Borgerhout. Door de laattijdigheid van de resultaten uit Hoboken stond het VB even op verlies voor de stad Antwerpen. Op dat ogenblik werden de reacties van Dewinter (onbewust) opgenomen door het VTM-magazine Telefacts.

De reportage van Telefacts werd “ontluisterend” genoemd in bepaalde media. Daarmee wordt verder gegaan met de media-euforie rond een terugdringing van het Vlaams Belang. Op een ogenblik dat het VB haar aantal gemeenteraadsleden bijna verdubbelt en ook in Antwerpen vooruit gaat, lijkt die euforie ons misplaatst te zijn. Natuurlijk vonden wij het ook wel leuk om te zien dat Dewinter zijn beoogde doelstellingen niet kon waarmaken en even in de war was. Maar dat is niet voldoende om te spreken van een keerpunt en zelfs om te stellen dat er geen “zwarte zondag” was.

In de reportage van Telefacts werd Dewinter gevolgd op de dag van de verkiezingen. Na de eerste resultaten vanuit Antwerpen stelde Dewinter, zich niet bewust van het feit dat hij werd opgenomen door Telefacts, “We hangen eraan. We hebben het gehad. Ik snap er niks van.” Dewinter bepaalde snel de mediastrategie van de partij: "Ik denk dat we ons best concentreren op de plaatsen waar we winnen." Jurgen Verstrepen had het alvast snel begrepen en corrigeerde Anke Vandermeersch toen die stelde dat het VB stagneerde, “Neen, we verliezen nergens. We winnen overal en we verliezen nergens. Zo moet dat. En dan moeten we zelfs niet liegen om dat te zeggen.” Op dat ogenblik waren nochtans reeds een aantal eerste resultaten uit Gent bekend waar het VB wel verliest.

De Gentse resultaten voor het VB waren niet goed, de partij moet zelfs 2 zetels in de gemeenteraad inleveren. Het leidde meteen tot het ter discussie stellen van de positie van kopman Francis Van Den Eynde. De parlementsleden Ortwin Depoortere en Johan Deckmyn brachten zichzelf al naar voor als mogelijke troonopvolgers, aanvankelijk in een soort van triumviraat. Het feit dat de partij weinig middelen had geïnvesteerd in de Gentse campagne, geeft aan dat er ook vanuit de nationale leiding weinig vertrouwen was in Van Den Eynde. Het is echter veelzeggend dat er van bij een eerste barstje in de verkiezingsoverwinningen al snel een discussie komt over posities in de partij. Wat dat betreft verschilt het VB dus alvast niet van bepaalde traditionele partijen.

Ook het feit dat onmiddellijk geprobeerd werd om een eventuele lichte achteruitgang in Antwerpen te maskeren door enkel te spreken over de plaatsen waar er vooruitgang was, doet nogal denken aan de traditionele partijen.

Na verkiezingen slagen alle partijen erin om zichzelf tot overwinnaar uit te roepen. Zelfs Bart Somers deed dit ondanks het verlies van zijn Mechelse stadskartel (dat minder stemmen haalde dan de gezamenlijke resultaten van VLD en Groen in 2000). De Paarse regering doet alsof het gewonnen heeft, maar zou met het resultaat van vorige zondag haar meerderheid in de Kamer amper overeind houden (de regering zou van 98 tot 79 zetels zakken).

Blijkbaar is het Vlaams Belang nu al aan het oefenen om gelijkaardige redeneringen naar voor te brengen bij eventuele achteruitgang in de toekomst. Het feit dat het VB haar eigen doelstellingen voor de Antwerpse verkiezingen niet heeft behaald, zal wellicht nergens nog vermeld worden door de partij. In plaats van openlijk toe te geven dat de partij niet zo tevreden is over haar resultaten in Antwerpen, zal toevlucht gezocht worden tot de communicatiestrategie van het benadrukken van andere resultaten. Dat kunnen we omschrijven als "politiek politicienne". Ondanks alle aanvallen op "politiekers" van andere partijen, neemt Dewinter steeds meer hun methoden over.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie