Kan de PS als een feniks uit zijn as herrijzen?

De sociaaldemocratie in België, maar ook in de rest van Europa, kent een historische crisis. Dat is wat PS-kopstuk Paul Magnette zelf zegt in de aanhef op zijn boek ‘La gauche ne meurt jamais’. Voor de PS valt het moeilijk om voor het eerst sinds 1988 federaal in de oppositie te zitten. De partij wordt langs rechts aangevallen door de regering en langs links is er kritiek van de PTB (PVDA) en een deel van het FGTB (ABVV). Een recente peiling van Ipsos zet de PS nog op 27% in Wallonië en 19% in Brussel (1).

Artikel door Cécile (Luik)

Het boek van Magnette past in het kader van de “werven van ideeën” waarmee de PS zich wil heruitvinden en antwoorden op de interne kritieken (2). Volgens Di Rupo moet deze operatie “het woord aan de militanten” laten, maar het doel is vooral om interne kritiek te stoppen.

Magnette stelt dat de sociaaldemocratie nood heeft aan een “terugkeer van de grote ideeën”. De PS is volgens hem geen voorstander van de derde weg noch van een centrumkoers. De linkerzijde moet volgens Magnette de rechterzijde niet achternalopen, maar evenmin in de val van het radicalisme trappen. Hij valt de Franstalige PVDA frontaal aan en verwijt die partij links populistisch te zijn en simplistische slogans te hanteren. Dat is nogal kort door de bocht als antwoord op de linkerzijde en de groeiende vragen over de kapitalistische productiewijze.

“Hoe kunnen we linkse ideeën ingang laten vinden?”, vraagt Magnette. Hij stelt dat de economische context niet gunstig is voor de progressieve ideeën van het socialisme zoals gelijkheid, fiscale rechtvaardigheid of collectieve arbeidsduurvermindering. Dat het beleid van de PS de afgelopen decennia heeft bijgedragen aan die economische context, wordt uiteraard niet vermeld. De burgemeester van Charleroi verklaart ook dat “het niet mogelijk is om de strijd tegen discriminatie te voeren zonder in te gaan tegen de inherent ongelijke sociale orde waaruit deze ontstaat” (3). Hoe verbindt hij dit met de strenge regels tegen bedelaars in Charleroi en zelfs een volledig zondags verbod op bedelarij? (4) Of moeten we de woorden van Magnette los zien van zijn daden? Dit voorbeeld toont meteen het verschil tussen “ideeën”, een discours en een ernstig politiek programma dat een krachtsverhouding uitbouwt om vooruitgang te realiseren. Het boek biedt geen antwoorden op de crisis van de sociaaldemocratie, het bevestigt deze net.

Een pittig detail: toen het boek op 28 mei werd voorgesteld, waren er tegelijk een duizendtal betogers in Namen tegen de besparingen op de Waalse publieke sector. “Ook waar Magnette het voor het zeggen heeft, is er een besparingsbeleid”, stelde een betoger vast. Onder deze betogers zal het boek van Magnette wellicht weinig succes kennen.

Voetnoten

  1. http://www.rtbf.be/info/belgique/detail_sondage-le-ps-fait-la-grimace-le-mr-sourit-et-maggie-de-block-rit?id=8896349
  2. http://www.lalibre.be/actu/politique-belge/di-rupo-assure-que-le-ps-se-porte-bien-54e9dad135701001a1df5084
  3. Magnette, La Gauche ne Meurt Jamais, p.44
  4. http://www.lesoir.be/250915/article/actualite/regions/hainaut/2013-05-28/charleroi-mendiants-devront-changer-commune-tous-jours
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie