Extreemrechts. Historisch zwakke mobilisatie, groeiende provocaties en intimidaties

Artikel uit maandblad De Linkse Socialist

16805027531_48d6f9d365_zEen honderdtal betogers, meer kreeg de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), op 12 maart niet op de been in Gent. Onder de betogers waren er dan nog verschillende elkaar bekampende groepen neonazi’s die achteraf vechtend over straat rolden omdat militanten van Autonome Nationalisten een vlag van voormalige leden zouden gestolen hebben. Neen, veel indruk maakten ze niet. Sommigen zullen daar misschien uit besluiten dat de strijd tegen extreemrechts wel belangrijk is, maar niet dringend. Wij denken dat dit een vergissing is.

“Weldra zal de oven branden”

Nu de mediabelangstelling voor extreemrechts is gaan liggen, is ook de aandacht voor de uitwassen beperkter. Ongeneerd neonazistische liederen zingen, kan terug openlijker zonder dat het meteen breed uitgesmeerd wordt en electorale schade aan het Vlaams Belang kan toebrengen. De sluiting van café ‘De Leeuw van Vlaanderen’ in Antwerpen was zo’n gelegenheid. Zelfs met een journalist van De Standaard erbij en in aanwezigheid van onder meer Filip Dewinter, Tom Van Grieken en Wouter Jambon, konden twee tooghangers het niet laten om uit volle borst over de Joden te zingen. “Weldra zal de oven branden,” klonk het. Dewinter haastte zich om de journalist te verzekeren dat dit niet “verkeerd geïnterpreteerd” mag worden omdat het slechts folklore is. Hoe kon dit verkeerd geïnterpreteerd worden?

Het incident in ‘De Leeuw van Vlaanderen’ geeft aan dat het Vlaams Belang geen ‘salonfähige’ partij is geworden. De groei van N-VA duwt het VB in het defensief, maar dit betekent niet dat het gevaar geweken is. Een nieuwe generatie gewelddadige militanten kan er opgeleid worden zonder dat gewelddaden meteen gesanctioneerd worden. Bovendien aarzelen verschillende militanten van N-VA niet om zich in dezelfde extreemrechtse kringen te begeven. De N-VA-top reageerde niet op het feit dat een gekende partijmilitant als Wouter Jambon in aangebrand gezelschap verkeerde. Wordt dit met de mantel van de vaderliefde toegedekt in de wetenschap dat ook de huidige N-VA-top vroeger regelmatig in hetzelfde café kwam waar wellicht dezelfde liederen werden gezongen?

Frustratie leidt tot agressie

Het blijft niet bij woorden en gezang. Begin maart waren er zowel in Leuven als Gent incidenten waarbij extreemrechts linkse meetings wilde intimideren en verhinderen. In Leuven wilden enkele NSV’ers op 2 maart een meeting van Actief Linkse Studenten en LSP over Griekenland verstoren, op 5 maart verhinderden een twintigtal leden van KVHV een gelijkaardige ALS-meeting in Gent.

Telkens gebruikten ze het excuus dat ze kwamen ‘debatteren’. Dat deden ze door tegen de wens van de aanwezigen in te filmen en door zich op agressieve wijze toegang te verlenen tot meetings van andersdenkenden. Met discussiëren heeft dat niets te maken, met intimideren en provoceren des te meer. Uiteraard hebben we dit niet aanvaard en is klacht ingediend, onder meer wegens de flagrante schending van het recht op privacy van de aanwezigen.

Met de provocaties wil extreemrechts stappen zetten om Actief Linkse Studenten aan de universiteiten uit te sluiten. Tegelijk wordt een stap verder gegaan in het fysiek intimideren van andersdenkenden. Eind november trokken dezelfde Gentse KVHV’ers naar een stakingspiket aan het Sint-Pietersstation om de spoormannen die tegen het asociale beleid van de rechtse regering protesteerden te intimideren. Ze schopten er een vuurkorf om, achtervolgden individuen naar hun wagen en gooiden met waterballonnen. Ook aan het studentenpiket aan de Blandijn tijdens de nationale staking kwam KVHV agressief tussenbeide. Er werden eerder valse verklaringen bij de politie ingediend, onder meer tegen de Gentse ALS-voorzitter. Nu er een rechtse provocatieregering aan de macht is, denkt reactionair rechts onder de studenten dat alles geoorloofd is.

We begrijpen dat reactionair rechts gefrustreerd is omdat de rechtse regering niet zomaar wegkomt met het asociale besparingsbeleid dat op hard verzet van onderuit botst met na het eerste actieplan van de vakbonden in de ‘hete herfst’ nu ook de eerste stappen in wat een ‘vurig voorjaar’ kan worden. De Belgische Thatchers komen overigens rijkelijk laat aan zet, de pendule in Europa gaat naar links met een groeiende zoektocht naar alternatieven op het falende besparingsbeleid. Wellicht daarom dat net een meeting over Griekenland als doelwit werd gekozen?

Strijd blijft nodig!

Het feit dat groepen als NSV in de verdrukking komen, had een impact op de anti-NSV betoging van 12 maart. Met 400 aanwezigen was deze antifascistische betoging kleiner dan vorige jaren, maar nog steeds verschillende keren groter dan de extreemrechtse haatmars. Mobilisatie blijft nodig. Racisme en andere verdelende vooroordelen worden in een context van kapitalistische crisis door het establishment gevoed. Deze verdeeldheid is een hindernis voor onze strijd. Bovendien blijft extreemrechts gevaarlijk. Als ze met de eerste gevallen van agressie zoals aan de ALS-meetings en de stakingspiketten weg komen, zullen ze het geweld verder opvoeren. Dat zagen we eerder ook met Gouden Dageraad in Griekenland.

De anti-NSV betoging van 12 maart was een goede opstap naar het broodnodige protest tegen de geplande Pegida-actie in Gent op 13 april. Indien Pegida in Duitsland inmiddels versplintert, is dit in de eerste plaats toe te schrijven aan de druk van de grote tegenacties. Hierdoor kan Pegida niet langer in het offensief gaan tegen migranten. De beweging werd in het defensief gedrukt waardoor interne tegenstellingen sterker in de verf werden gezet. Het zal er op aankomen om de pogingen om Pegida op te zetten van bij het begin met massaal protest te beantwoorden.

Wij koppelen dit aan het verzet tegen het besparingsbeleid van de rechtse regering. Het zijn niet de migranten die de crisis veroorzaakten, maar wel de speculanten en bankiers. De terreurdreiging zal evenmin verminderen door alle migranten of moslims in een verdomhoekje te plaatsen. Tegen haat en terreur is er nood aan solidariteit en socialisme. Dat was de centrale boodschap van de geslaagde anti-NSV betoging en we zullen het ook op de actie tegen Pegida op 13 april naar voor brengen. Werk hieraan mee!


Oproep van Hart boven Hard voor de actie tegen Pegida op 13 april

Hart boven Hard kondigde aan dat het een feest organiseert op 13 april als antwoord op de actie van de antimigrantenbeweging Pegida. Het feest vindt plaats aan het Rabotplein om 20u. Wij ondersteunen dit feest en vinden dat een sterke mobilisatie tegen extreemrechts en tegen racisme noodzakelijk is!

Facebook evenement

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie