KVHV liegt om linkse studenten te beschuldigen

Door Koerian

De rechtse studentenclub KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) liet zich deze zomer meermaals van zijn meest reactionaire kant zien.

Het begon met een snoepreisje voor de Gentse afdeling naar Hongarije waar de vrienden van Jobbik werden bezocht. Jobbik is een fascistische partij: ze heeft een geschiedenis van haat tegenover Joden en zigeuners waarbij grof geweld niet wordt geschuwd. Zelfs het Franse extreemrechtse Front National vindt de Hongaren te extreem om mee samen te werken. Zo niet de Gentse KVHV die zich in Boedapest liet rondleiden door een vertegenwoordiger van Jobbik. (zie het artikel van het AFF hierover). Vlak na de verkiezingen haalde het Gentse KVHV de media met zijn aanwezigheid op het overwinningsfeest van de N-VA waar enkele KVHV’ers overmoedig ‘Cyaankali voor het FDF’ scandeerden.

In verband met de besparingen in het onderwijs liet Antwerps KVHV-voorzitter Wouter Jambon zich ontvallen dat een verhoging van de inschrijvingsgelden en een meer elitair onderwijs niet slecht zouden zijn. Later werd daar nog een schepje bovenop gedaan door te stellen dat minder gegoede studenten altijd voor de rijke studenten kunnen werken. Kortom mensen die hun studies niet kunnen betalen zijn lui. (zie ons eerder artikel).

Gesterkt door de aandacht voor hun reactionaire standpunten, besloten de conservatievelingen nog een stapje verder te gaan. Deze conservatieve katholieken zijn blijkbaar het achtste gebod vergeten en gebruikten een leugen om de Actief Linkse Studenten te beschuldigen. Op 4 augustus werd op de gevel van het Sint-Barbara College te Gent volgende zin aangebracht: “De Vlaming zal pas vrij zijn als de laatste N-VA’er wordt opgeknoopt met de ingewanden van de laatste pro-abeidsnul [sic].” Jan de Backer, dit jaar nog praeses van het KVHV te Gent getrooste zich de moeite om bij de politie te verklaren ondergetekende, penningmeester van de Actief Linkse Studenten te Gent, betrapt te hebben. “Ik heb daar, 4 augustus, 5 uur ’s ochtends, Koerian (…) herkend, hij heeft speciaal haar en een kenmerkend gezicht.” Ook zou daar volgens zijn verklaringen iemand met dreadlocks van ALS Gent aanwezig zijn geweest. Voor alle duidelijkheid: ik was elders op dat ogenblik en kan dat bewijzen en binnen ALS is er niemand met dreadlocks. Bovendien ontgaat de betekenis van de genoemde slogan op het Sint-Barbara College ons, wie of wat bedoelen ze met ‘pro-arbeidsnul’? ALS voert onder meer campagne met slogans als ‘Jobs, geen racisme’ – zijn wij dan ook ‘pro-arbeidsnullen’?

Het is evident dat de beschuldiging na het verhoor naar alle waarschijnlijkheid wordt geseponeerd. Het doel van het KVHV is niet zozeer vervolging – daarvoor is hun leugen al te doorzichtig – maar wel intimidatie van politieke tegenstanders. Het uiten van valse beschuldigingen bij de politie is daar onderdeel van. Dit is trouwens niet de eerste keer. In maart van dit jaar beschuldigden ze COMAC er publiek en valselijk van hun verbondshuis te hebben beklad. Het zwartmaken en het trachten te laten veroordelen van politieke tegenstanders, waar hebben we dat nog gehoord?

Actief Linkse Studenten gaat voor een eerlijk, open, rechtvaardig en links alternatief op de crisis en op extreemrechts. Een sociaal beleid als antwoord op sociale problemen en massaprotest als manier om ons programma naar voor te brengen. Op aansturen van Griekse antifascistische comités zal dan ook een betoging tegen extreemrechts worden gehouden in Brussel op 9 november. Het KVHV illustreerde deze zomer eens te meer dat acties als deze broodnodig zijn.


UPDATE DOOR DE REDACTIE VAN SOCIALISME.BE. Volgens het KVHV is de klacht niet ingediend wegens de graffiti op het Sint-Barbaracollege maar wegens een ander geval van vandalisme op dezelfde dag. Dat was ons ontgaan, we hadden geen weet van andere graffiti en houden ons ook niet bepaald bezig met het bijhouden van alle gevallen van graffiti in het Gentse. Feit blijft dat de auteur van bovenstaand stuk op de datum waarop de KVHV-voorzitter hem in Gent meende op te merken niet eens in die stad aanwezig was. Ofwel heeft de KVHV-voorzitter last van visioenen ofwel liegt hij.

Ook doet het KVHV lacherig over de terminologie die we inzake populistisch en extreemrechts hanteren. Nochtans zijn we daar heel duidelijk in: partijen als Jobbik of Gouden Dageraad beschouwen we als neofascistisch. We maken overigens een onderscheid tussen deze partijen en bijvoorbeeld het Vlaams Belang en het Front National. Het KVHV en N-VA zijn populistisch rechts, bij het KVHV weegt het reactionair-rechtse conservatieve aspect sterker door, ook al zijn er elementen die verder gaan (zo waren er minstens in het verleden neofascisten in het KVHV actief). Dat alles is op zich overigens niet vreemd voor een dergelijke kleinburgerlijke formatie. We gaan op deze site voorzichtig om met termen als fascisme omdat we de vreselijke geschiedenis van het fascisme niet willen minimaliseren door gratuit gebruik van deze term.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist

Reacties zijn gesloten.