Verslag door Ty Moore, Socialist Alternative

leftforumkshamaDe organisatoren kondigden aan dat er dit jaar 6.000 mensen deelnamen aan het Left Forum in New York. Deze bijeenkomst vond plaats in het weekend van 30 mei tot 1 juni. Het Left Forum is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste jaarlijkse bijeenkomst van de linkerzijde in de VS. De grote opkomst dit jaar bevestigt de groeiende zoektocht naar een alternatief op het kapitalisme in crisis.

Heel wat sprekers op het Left Forum klaagden over de zwakte van de Amerikaanse linkerzijde. De verkiezing van Kshama Sawant en de overwinning voor het minimumloon van 15 dollar per uur in Seattle werden regelmatig als lichtpunten naar voor gebracht.

Stanley Aronowitz, de centrale organisator van het Left Forum en openingsspreker, stelde dat de overwinning van Socialist Alternative het belangrijkste voorbeeld van het ‘goede nieuws’ was. Daarna ging hij in op het falen van de linkerzijde om de decennialange bocht naar rechts van de Democratische Partij te stoppen. Hij stelde dat er een nieuwe linkse partij nodig is.

De steun voor het idee van een politiek initiatief dat van de arbeidersklasse zelf uitgaat en een nieuwe linkse partij was opmerkelijk. In heel wat werkgroepen en discussies over dit thema gingen sprekers van diverse linkse achtergronden in discussie over de nieuwe mogelijkheden voor onafhankelijke linkse verkiezingscampagnes en over de noodzaak van een nieuwe partij. Leden van Socialist Alternative speelden een centrale rol in deze discussies en gingen in op onze ervaringen in Seattle, Minneapolis en elders.

Gemeenteraadslid Kshama Sawant werd enthousiast onthaald op het Left Forum. Zaterdagnamiddag sprak ze voor een volle zaal naast onder meer Bernd Riexinger van het Duitse Die Linke. Ze sloot de centrale avondmeeting af als “verrassingsspreker” na Harry Belafonte, Angela Davis en David Harvey.

Glen Ford van de Black Agenda Report kondigde Sawant aan en prees de rol van Socialist Alternative in de strijd voor een verhoging van het minimumloon tot 15 dollar per uur in Seattle. Socialist Alternative verdubbelde in ledenaantal sinds de verkiezing van Sawant, wist Ford nog te melden aan de volle zaal.

Sawant sprak over twee strategische prioriteiten voor de Amerikaanse linkerzijde: “Onze eerst taak is om tegen het kapitalisme in te gaan. We moeten een alternatief creëren.” Sawant kreeg luid applaus voor deze stelling. “Daartoe moeten we massabewegingen opbouwen die ingaan tegen de staat en hebben we nood aan sterke organisaties die ook aan verkiezingen deelnemen. [Socialist Alternative] roept op tot een onafhankelijke, linkse arbeiderspartij in de VS.”

Er werd ook ingegaan op het belang van de overwinning van de 15 dollar in Seattle. “Dit is de eerste offensieve verworvenheid van de arbeidersklasse in lange tijd. De eis van 15 dollar per uur gaat in tegen het kapitalisme en werd afgedwongen door de kracht van een verkozen positie te verbinden met de strijd van een reële beweging. Zonder beide elementen was de overwinning van 15 dollar in Seattle niet mogelijk geweest.”

Er volgde een luid applaus toen Sawant wees op studies die aangeven dat de verhoging van het minimumloon betekent dat er de komende tien jaar een transfer van 3 miljard dollar komt in de richting van de werkenden van Seattle en dat de armoede in de stad met een kwart zou afnemen.

15nowJess Spear, de centrale organisatrice van de campagne 15 Now en kandidaat voor Socialist Alternative in de deelstaatverkiezingen, sprak op een werkgroep van Left Forum over hoe de overwinning in Seattle werd behaald. “Van bij het begin was het onze strategie om het minimumloon van 15 dollar per uur af te dwingen met een krachtige beweging van onderuit, niet met onderhandelingen in achterkamers.”

In deze werkgroep werd ook gesproken door de onafhankelijke journalist Arun Gupta. Die stelde: “Het was indrukwekkend om te zien hoe efficiënt Socialist Alternative was in het combineren van tactieken binnen en buiten de gemeenteraad. Het was als een schaakspel, waarbij iedere zet van de burgemeester en de grote bedrijven werd beantwoord met een tegenzet door 15 Now. De positie van Sawant aan de onderhandelingstafel werd versterkt door de betogingen en acties.”

De reactie van Arun Gupta in de werkgroep ligt in de lijn van het artikel dat hij recent schreef voor Al-Jazeera America. “De overwinning van Sawant toont aan dat socialist zijn niet langer een nadeel is bij verkiezingen.  Bovendien leverde de campagne voor 15 dollar per uur  een model op voor democratie van onderuit die ingaat tegen het door de grote bedrijven gecontroleerde politieke proces. Waarnemers verwachten dat de wet tegen eind mei zal passeren. Als dit gebeurt, zal de overwinning – zelfs indien het geen volledige overwinning is – de benadering van Socialist Alternative bevestigen, die organisatie versterken en meer ruimte creëren voor een socialistische politiek in de VS.” (21 mei 2014)

Activisten van 15 Now en Socialist Alternative maakten van het Left Forum gebruik om heel wat steun op te halen om de campagne nationaal verder uit te bouwen. Tegen het einde van het weekend was het succes van onze interventie ook erg zichtbaar, tientallen aanwezigen droegen de rode t-shirts van 15 Now die ze aan onze stand kochten.

[divider]

Video van de slotmeeting

Hieronder een video via livestream van de volledige avondmeeting. Kshama Sawant spreekt vanaf rond 2u40′. Voor haar komen onder meer Angela Davis en David Harvey.