Blokbuster onthult. Vlaams Belang heeft internationale ontmoeting met Jodenhaters en holocaustontkenners

Het afgelopen weekend trok een delegatie van de VB-leiding naar het Oostenrijkse Wenen om er deel te nemen aan een treffen van neo-fascisten uit heel Europa. De bijeenkomst werd georganiseerd door het FPÖ, de voormalige partij van Jörg Haider. Naast aanwezigen zoals Alesandra Mussolini, viel vooral de Bulgaarse delegatie op. Het VB publiceerde op haar site zelfs een foto van Marie-Rose Morel met de Bulgaarse racist Volen Siderov. Die schreef in een boek dat de uitroeiing van de Joden in gaskamers een “leugen” is.

Enkele jaren geleden was Haider nog het grote voorbeeld voor het VB. Vandaag is hij volgens Dewinter een "traditioneel politicus" geworden.

De Europese bijeenkomst was georganiseerd door de overblijfselen van het FPÖ, de vroegere partij van Jörg Haider. Die splitste zelf af met een groep van parlementsleden om de BZÖ te vormen, de Alliantie voor de Toekomst van Oostenrijk. Haider was vroeger een lichtende voorbeeld van het Vlaams Blok, de regeringsdeelname van de FPÖ onder leiding van Haider werd sterk toegejuicht door de VB-leiding. Dit jaar kwam het tot een splitsing in de FPÖ waarbij Haider er met een groep parlementsleden uit trok. Het VB zweeg aanvankelijk over deze breuk, maar na een bezoek aan Oostenrijk werd beslist om verder de vrienden van de FPÖ te ondersteunen. In het Europees parlement kenden Vanhecke en co de standpunten van Andreas Mölzer, jarenlang een vertrouweling van Haider en nu één van de leiders van de overgebleven FPÖ.

VB-kopman Dewinter verklaarde aan de Oostenrijkse media dat hij nu bijzonder ontgoocheld is in Jörg Haider, ook al was die jarenlang zijn “grote voorbeeld”. “Haider is niet meer de Haider die ik kende. Hij is een traditioneel politicus zoals vele anderen geworden,” aldus Dewinter.

Tegelijk stelde de VB-leiding dat ze bijzonder opgetogen was over de internationale bijeenkomst van “patriottische en nationalistische partijen en bewegingen”. Onder Haider was dat volgens hen niet mogelijk omdat er problemen waren tussen Haider en de Franse FN-leider Jean-Marie Le Pen. Nu waren zowel de FPÖ als het FN vertegenwoordigd. Terwijl de FPÖ onder Haider voornamelijk contact zocht met de Lega Nord, wordt nu de kaart van Alessandra Mussolini en haar Azione Sociale getrokken. Ook de omstreden Bulgaarse racist Volen Siderov was welkom.

Dat is niet direct een verrassing als we zien wie vandaag de leiding heeft over de FPÖ. Een figuur als Mölzer is in het Europees parlement goede maatjes met het Vlaams Belang. Mölzer is jarenlang een kopstuk geweest van allerhande radicale publicaties in Oostenrijk. Zo stond hij aan het hoofd van het tijdschrift ‘Aula’, waarvan je hiernaast een afbeelding ziet. Dat weerhield Haider er niet van om Mölzer als een trouwe luitenant binnen te halen en hem zelfs zijn eigen biografie te laten schrijven.

De aanwezigheid van het Vlaams Belang, Front National en FPÖ was niet verwonderlijk. Dat de kleindochter van de fascistische dictator Mussolini mee aan tafel mocht schuiven, is eveneens niet nieuw. Wel nieuw waren twee Oost-Europese delegaties. Vanuit Bulgarije was Atake vertegenwoordigd door partijleider Volen Siderov. Vanuit Roemenië was de Groot-Roemeense Partij aanwezig. Die Roemeense partij werd tot begin dit jaar geleid door de licht gestoorde Vadim Tudor die zich thans vooral toelegt op zijn religieuze ambities. Tudor

De Bulgaarse delegatie van Atake was evenzeer omstreden. Volen Siderov heeft verschillende anti-Joodse artikels en boeken op zijn naam staan. Hij stelt dat de wereld gedomineerd wordt door een Joodse samenzwering. Bovendien wordt voorgesteld om de Turken, Roma-zigeuners en Joden allemaal uit Bulgarije uit te wijzen. Het hoeft geen verwondering te wekken dat Atake ook banden onderhoudt met de extreem-rechtse Rus Zirinovski die recent nog voorstelde om de rellen in de Franse voorsteden te laten oplossen door Russische hooligans die hij klaarstoomde voor fysieke confrontaties.

In zijn boek “The Boomerang of Evil” schrijft Volen Siderov onder meer dat de holocaust bedrog is. Hij heeft het over de “leugens dat de gaskamers zogezegd miljoenen Joden uitroeiden”. “De legende van de holocaust” is volgens Siderov een excuus voor de Joden die er gebruik van maken om hun positie te versterken.

Atake haalde bij recente verkiezingen zowat 9% van de stemmen in Bulgarije. De partij legde vooral nadruk op haar racistische houding tegenover Roma, Turken en Joden. Na de verkiezingsoverwinning verklaarde Siderov: “Eindelijk zullen de Bulgaren vertegenwoordigd zijn in het parlement. Het zal er niet meer vol zitten met homoseksuelen, zigeuners, Turken, buitenlanders en Joden, er zullen ook Bulgaren zitten!” Siderov stelde tevens dat hij wil vermijden dat Bulgarije een “provincie van Turkije” wordt, een “zigeunerstaat” of een “Joodse kolonie”. Siderov publiceerde op de website van zijn partij een lijst van 1.500 Joden die hij bestempelde als onderdeel van “de pest”.

De Roemeense vertegenwoordiging van de Groot-Roemeense Partij moet niet onderdoen op het vlak van racisme. De partij werd tot voor kort geleid door Vadim Tudor. Die schreef in zijn boek “A Journal of the Revolution, from Christmas to Easter”: “Alles wat mij overkomt, gebeurt omdat ik durfde in te gaan tegen de politiek van de Joden. (…) Joden zijn zoals de wratten op een menselijk lichaam. In een ideale situatie leer je ermee leven. Maar als de wratten groeien en het gezicht beperken, of de mens verhinderen om te spreken, (…) en de mens dan beslist om de wratten te laten verwijderen, dan is het te laat.” Wat verder in hetzelfde boek: “Vandaag, 45 jaar na de dramatische verandering in ons Nationaal Lot, zien we een kentering: de Hongaren, de zigeuners en de Joden hebben alle macht”. Die 45 jaar verwijst naar de nederlaag van Hitler. Tudor is vandaag niet langer actief bij de Groot-Roemeense Partij, maar zijn ideologische erfenis blijft er aanwezig.

Dit soort figuren waren dus aanwezig op wat het Vlaams Belang een bijzonder succesvolle en interessante bijeenkomst noemt. De partij heeft het zelfs over de vorming van een internationaal samenwerkingsverband. Gevraagd naar zijn standpunt over het racisme van Volen Siderov verklaart Dewinter wel dat hij Atake niet zo goed kent… Blijkbaar komen de harde anti-Joodse standpunten van Atake of de Groot-Roemeense Partij niet zo goed overeen met het charme-offensief van Dewinter bij de Joodse Gemeenschap in Antwerpen.

Delen: Printen: