Besparingen versterken ook LGBTQI-fobie!

Bouwen aan een front van verzet om onze rechten te verdedigen!

LSP-pamflet voor Pride

prideWe moeten in België nog een lange weg afleggen om gelijke rechten te bekomen voor iedere Lesbienne, Gay, Bi, Transgender, Queer of Intersekse. De wet van 2007 die sterilisatie en psychiatrisering van transgenders oplegt als die een legale erkenning van hun gender willen, moet afgeschaft worden. We moeten ook iedere niet vitale medische ingreep op interseksuele kinderen verbieden. LGBTQI-organisaties eisen onder meer juridische vooruitgang inzake het recht om bloed te geven, de uitbreiding van de erkenning van afstamming en het draagmoederschap.

Zullen die juridische eisen volstaan?

De strijd voor gelijke rechten voor alle LGBTQI-mensen moet gevoerd worden. Wetten alleen zullen geen einde maken aan discriminatie en geweld waar onze gemeenschap het slachtoffer van is. Er bestaan al langer wetten en juridische regels tegen geweld op vrouwen, en toch ondergingen in ons land 36% van de vrouwen ouder dan 15 jaar een vorm van fysiek of seksueel geweld. Ondanks de wet-Moureaux tegen racisme en xenofobie, een wet uit 1981, hebben 56% van de zaken die voor het Centrum van Gelijke Kansen en Racismebestrijding te maken met racisme of religieuze of filosofische criteria.

Lesbofobie, homofobie, transfobie, bifobie, serofobie: hoe strijden tegen dit geweld?

Voor Arc-en-Ciel Wallonieis het “verbeteren van sociale cohesie en de versterking van goed samenleven” essentieel om ongelijkheid te bestrijden en tot een tolerante samenleving te komen. Beyond the Box (2014), de eerste Belgische studie over seksisme, homofobie en transfobie, stelt 4 uitdagingen vast om tegen discriminatie in te gaan: mentaliteitsverandering, een diverse sociale omgeving op de werkvloer, lessen over relaties en seksualiteit in het onderwijs en de ontwikkeling van studies en onderzoek naar seksuele minderheden en genders.

De sociale samenhang verbeteren? Samenleven versterken? Een diverse omgeving op de werkvloer?

De gevestigde partijen zorgen voor het tegendeel! De regering-Di Rupo heeft een hervorming van de werkloosheidsregels doorgevoerd waardoor meer dan 50.000 mensen vanaf 1 januari 2015 hun recht op een inschakelingsuitkering dreigen te verliezen. En dat terwijl er meer dan 600.000 werklozen zijn voor amper 40.000 openstaande jobs. Na 25 jaar Brusselse regering met de PS, MR, CDH, FDF en de afgelopen vijf jaar een Ecolo-minister voor huisvesting, telt Brussel nog steeds amer 8% sociale huisvesting. Meer dan 40.000 gezinnen staan op wachtlijsten.

Lessen over relaties, affectie en seksualiteit op school? Ontwikkeling van onderzoek naar seksuele minderheden en genders?

De school is een goede plaats om discriminatie tegen LGBTQI-mensen tegen te gaan, maar na meer dan 30 jaar onderfinanciering wordt ons onderwijs gekenmerkt door grote tekorten. Er is een tekort aan plaatsen, scholen en personeel, er zijn wachtlijsten en afgeleefde gebouwen. ER is gebrek aan universitair onderzoek naar kwesties rond gender, maar hoe kunnen dergelijke studies ernstig uitgewerkt worden als het hoger onderwijs het moet stellen met gesloten enveloppes.

In plaats van de ‘sociale cohesie te verbeteren enh et samenleven te versterken’, zorgt het besparingsbeleid van alle regeringen en parlementen (van Europa tot de gemeenten) ervoor dat de sociale cohesie afbrokkelt en dat het samenleven wordt vernietigd.

Los van de vraag welke regering we na 25 mei zullen krijgen, is het duidelijk dat alle gevestigde partijen langs beide kanten van de taalgrens het eens zijn over de noodzaak van een besparingsbeleid, onder meer op basis van het Europees besparingsverdrag dat ze zelf goedkeurden. Het is geen geheim dat er al voorzien wordt om miljarden te besparen vanaf 2015. Het geld zal niet gezocht worden bij de grote bedrijven of de grote aandeelhouders, maar in onze zakken. Wij zullen moeten opdraaien voor onder meer de besparingen in de openbare diensten, zoals we dat ook de afgelopen jaren al moesten doen.

In Griekenland, Spanje of Portugal hebben de besparingen op de openbare diensten niet geleid tot meer gelijkheid voor LGBTQI-mensen. Het heeft integendeel geleid tot de vernietiging van sociale en economische voorwaarden die nodig zijn om discriminatie te bestrijden. Ook in ons land zal de sociale afbraak van openbare diensten niet leiden tot meer ‘sociale cohesie’ en ‘goed samenleven’.

Wij, lesbiennes-gays-biseksuelen-transgenders-queers-interseksen EN hetero’s, moeten begrijpen en uitleggen dat het besparingsbeleid volkomen ingaat tegen onze welzijn en zal leiden tot een versterking van geweld en discriminatie doorheen de samenleving: op de werkvloer, thuis, op school, in de gezondheidszorg, op straat,… en zelfs binnen onze eigen LGBTQI-bewegingen. We moeten in onze gemeenschap de discussie aangaan en ingaan tegen diegenen die illusies hebben in de eerlijkheid van gevestigde besparingspartijen als die beweren dat ze ons tot echte gelijkheid en een samenleving zonder discriminatie kunnen brengen.

Na de verkiezingen moeten we bouwen aan een front van verzet tegen de besparingen. We moeten eenheid zoeken met alle lagen van de bevolking die in actie komen tegen het beleid van sociale afbraak dat wordt toegepast door de gevestigde partijen. Die partijen vertegenwoordigen ons niet, hun beleid versterkt immers de voedingsbodem voor LGBTQI-fobie. We moeten de banden met de gevestigde partijen doorbreken en opnieuw bouwen aan politiek en financieel onafhankelijke LGBTQI-organisaties waar we vrij en democratisch kunnen discussiëren over een alternatief op het economische en politieke systeem dat discriminatie voortbrengt, het kapitalisme.

Tegenover een politieke klasse die kant heeft gekozen door de belangen van de 1% rijksten te verdedigen en enkel de kruimels aan de 99% waar wij toe behoren te laten, moeten we zoeken naar een alternatief dat buiten het huidige systeem treedt. We hebben nood aan een systeem waar de productie op gelijke wijze wordt georganiseerd, voor onze reële behoeften en onder democratische controle van de werkenden waarbij ook onze planeet wordt gerespecteerd.

De Linkse Socialistische Partij verzet zich tegen het besparingsbeleid en komt op voor een echte socialistische samenleving op basis van een verdeling van de rijkdom. In Brussel organiseren we samen met de Humanistische Partij campagne de lijsten van Gauches Communes voor Kamer en Brussels Parlement. In Vlaanderen roepen we op om voor PVDA+ te stemmen en in Wallonië links van PS en Ecolo met een expliciete oproep voor PTB-GO in Luik en Charleroi. Maar we roepen vooral op om na de verkiezingen klaar te staan! Werk mee met de LGBTQI-werking van LSP, contacteer ons via info@socialisme.be!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie