Blokbuster stelt voor: Antwerps anti-fascistisch festival

De afgelopen weken kreeg Blokbuster in Antwerpen heel was positieve reacties op haar campagne voor een anti-fascistisch festival op 29 oktober. Terwijl heel wat mensen de ‘hoop’ voor Antwerpen hebben opgegeven en de stad voorstellen als een broeinest van extreem-rechts dat er alles zou domineren, toont Blokbuster aan dat dit niet het geval is. Er is een tegenkracht die optimistisch is voor het anti-fascistisch verzet en tevens een groeiend aantal jongeren organiseert.

Met het anti-fascistisch festival van 29 oktober willen we de discussie aangaan over hoe we de strijd kunnen voeren tegen extreem-rechts. Wij menen dat een partij als het Vlaams Belang als een schimmel op het rotte systeem kan groeien, terwijl het geen enkel alternatief aan te bieden heeft. Als het stadsbestuur staat voor een repressief beleid, komt het VB op voor een nog repressiever beleid. Daarbij spreekt het VB zich bijvoorbeeld ook uit tegen de stakingsacties die we momenteel zien. In Gent diende de partij daartoe zelfs een motie in op de gemeenteraad.

Het VB kan niet bestreden worden door haar politiek achterna te lopen of door het richten van alle hoop op de traditionele politici die verantwoordelijk zijn voor een jarenlang wanbeleid in de stad. Het huidig stadsbestuur wordt her en der opgehemeld, maar in de praktijk merken we dat er vooral aandacht is voor prestigeprojecten en het verjagen van de armste lagen uit de binnenstad. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een repressief beleid, met onder meer huis-aan-huis controles in de Seefhoek.

Wij denken dat er een politiek antwoord nodig is op het wanbeleid van het stadsbestuur en dat dit moet bestaan uit een actieve linkse oppositie die het aanwezige ongenoegen politiek naar voor brengt. Dat is bijgevolg een linkse oppositie die de belangen van de arbeiders en hun gezinnen verdedigt. Blokbuster denkt dat op basis van het actief verzet tegen het asociaal beleid, denk maar aan de beweging tegen de aanvallen op het brugpensioen, moet gebouwd worden aan een politiek alternatief in de vorm van een nieuwe arbeiderspartij.

Zo’n partij zou tevens heel wat stemmen van het VB kunnen terugwinnen aangezien dan zo blijken dat het VB wel beweert dat ze tegen het huidig beleid is, maar er niets aan doet en op geen enkele wijze betrokken is bij strijdbewegingen. Integendeel, de partij spreekt zich uit tegen de strijdbewegingen. Een nieuwe arbeiderspartij zou een enorm potentieel hebben. Dat werd eerder duidelijk in Duitsland waar de nieuwe Linkspartei meteen 8,7% van de stemmen haalde. Leiders van het extreem-rechtse NPD klaagden erover dat heel wat NPD-kiezers of potentiële kiezers overstapten naar de Linkspartei. Dat kan ook in België, en dan nog op een grotere schaal.

Het anti-fascistisch festival van 29 oktober zal de inhoudelijke discussie aangaan, maar biedt ook ruimte voor wat ontspanning in de vorm van optredens. Kortom, het wordt een niet te missen dag!

> Pagina over het anti-fascistisch festival

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist