Forbes wordt gek van socialistisch succes in Seattle…

Nog voor alle stemmen geteld zijn, pakte Forbes uit met een hysterisch stuk over de mogelijkheid van een socialistische verkozene. Op 11 november publiceerde het magazine een artikel door Alex Berezow onder de titel: “Why is a socialist allowed to teach economics?” (verwijzing naar het artikel op forbes.com). Het is een flauwe aanval door iemand die niet begreep waar de huidige crisis vandaan kwam.

Reactie door Jesse Lessinger

De rechtse prokapitalistische propaganda wordt nu tegen de socialisten ingezet. Fox News en Forbes ontdekten net als andere nationale media in de VS de spannende strijd in Seattle met de historische mogelijkheid van een socialistische verkozene.

Honderden vrijwilligers zijn intussen in de weer om de telling te volgen en bij betwiste stemmen na te gaan of de kiezers hun stem alsnog niet kunnen vervolledigen. Nadat Kshama Sawant gisteren voor het eerst de Democratische tegenkandidaat voorbijstak, liep ze in de resultaten van vandaag verder uit. Het verschil bedraagt nu 402 stemmen, Sawant staat op 49,99% van de stemmen tegenover 49,75% voor Richard Conlin.

Antisocialistische hysterie

Het antisocialistische vitriool van Alex Berezow is een symptoom van een breder intellectueel verval van het VS-kapitalisme. Het artikel dat eerst verscheen op realclearscience.com biedt niets reëel, duidelijk of wetenschappelijk aan. Het is pure antisocialistische hysterie waar zelfs de ergste aanhangers van McCarthy (de communistenvervolger bij het begin van de Koude Oorlog) van zouden terugschrikken.

Berezow vraagt zich af waarom een socialiste economieleraar mag zijn. Hij erkent dat economie bekend staat als “dismal science” (zwartgallige wetenschap) en dat economen hoogstens komen tot iets wat “op wetenschappelijke kennis lijkt”. Heeft Berezow de afgelopen vijf jaar al eens rond zich gekeken en zijn aandacht gevestigd op vijf jaar van uitgerokken economische stagnatie met bijhorende wereldwijde onrust?

Traditionele (lees: kapitalistische) economen hebben geen flauw benul van de oorsprong van de huidige crisis van het kapitalisme, laat staan dat ze weten hoe erop te antwoorden. Ze waren volledig blind voor de trends en processen die leidden tot de diepste economische crisis sinds de jaren 1930. Socialistische economen, zoals Sawant, voorspelden correct de huidige economische crisis en bieden bovendien echte antwoorden om ons uit de stagnatie en recessie te halen.

Berezow herkauwt het oude argument dat het kapitalisme mensen het beste aanzet tot werken. Waarom denkt hij dan dat duizenden werkenden uit de fastfoodindustrie in staking gaan voor een loon van 15 dollar per uur en erkenning van hun vakbonden? Is het niet evident dat werkenden zoals die in de fastfood en andere lageloonsectoren met hun armzalige loon (of is het een aalmoes?) en gebrek aan respect op de werkvloer niet bepaald gemotiveerd zijn voor hun jobs?

We zouden zogezegd meer verdienen als we harder werken, maar de afgelopen jaren moesten we steeds harder werken voor minder geld. De mythische economische ladder bestaat niet, wij zitten onderaan vast in economische wanhoop.

Ondertussen hebben financiële oligarchen die miljarden verdienden maar geen enkele dienst aan de samenleving bieden vooral oog voor de verdere opwaardering van hun portefeuilles. Het argument dat socialisme tot algemene luiheid zou leiden, werd 165 jaar geleden al beantwoord door Karl Marx. Hij schreef: “Volgens deze bewering zou de burgerlijke maatschappij reeds lang aan traagheid te gronde moeten zijn gegaan, want wie in de burgerlijke maatschappij werkt, verwerft niet en zij die daarin verwerven, werken niet.” (Communistisch Manifest)

Het tegendeel van wat Berezow beweert is waar. Door werkende mensen de beloning te geven die ze verdienen, maar ook echte inspraak en dus controle en bezit van hun werk, gemeenschap en samenleving, kan de enorme energie, creativiteit en het niet aangeboorde menselijke potentieel eindelijk benut worden en dit met het oog op het invullen van rationale sociale behoeften. Kijk maar naar het onderzoek van Dan Pink naar wat mensen echt motiveert om te werken (zie: http://www.youtube.com/watch?v=LFlvor6ZHdY)

Berezow beweert dat tienduizenden werkende mensen enthousiast zijn voor de campagne van Kshama omdat er eindelijk iemand is die het heeft over hun dagelijkse overlevingsstrijd en stoutmoedig opkomt voor eisen die hun leven zouden verbeteren. Hij voegt eraan toe dat deze werkende mensen “bedrogen” worden. Hij denkt niet alleen dat we het niet verdienen om 15 dollar per uur te krijgen maar ook dat we dom zijn als we ervoor opkomen.

De hysterie van Berezow wordt amper onderbouwd, maar het is een waarschuwing. Als socialisten en werkenden opkomen tegen het rotte systeem en voor echte verandering pleiten, dan worden alle mogelijke smerige argumenten en propaganda boven gehaald door de heersende elite en de huurlingen van die elite. In plaats van te discussiëren over de zaken waar gewone mensen mee bezig zijn, willen ze ons het zwijgen opleggen en onze woordvoerders discrediteren.

We laten ons het zwijgen niet opleggen. De verkiezing van Sawant zou een historische overwinning voor de werkende bevolking zijn. Het maakt duidelijk hoe ver commentatoren als Berezow van de realiteit af staan. Die wereldvreemdheid wordt enkel overtroffen door het bedrog en de ongevoeligheid van de politieke vertegenwoordigers van het failliete systeem. De campagne van Sawant vertegenwoordigt een nieuwe hoop op mogelijkheden om in te gaan tegen dit systeem. Het komt er nu op aan om te bouwen aan bewegingen voor echte verandering.


Nationale media ontdekt socialistisch succes in Seattle

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie