Gratis onderwijs? Wie gelooft dat nog?

Stop de onbetaalbaarheid van het studeren

1 september, terug naar school. Vakantie gedaan, de wekker wordt opnieuw gezet. Honderdduizenden leerlingen en studenten bereiden zich op de schoolbanken voor op hun toekomst. Helaas wordt het belang van toegankelijk en degelijk onderwijs door de regeringen niet naar waarde geschat. Er wordt nu ook bespaard op de toekomst van onze jongeren.

Artikel door Liesje (Gent)

Minder kinderbijslag en schoolpremie

Maar liefst 100.000 (ouders van) studenten die geboren zijn in of voor 1991 en nog studeren, zullen vanaf nu minder kinderbijslag ontvangen. Zo wil de federale regering dit jaar nog 3 miljoen euro besparen.

Voordien kwam er reeds een daling van de schoolpremie die midden augustus gestort werd. De regering-Di Rupo nam 15 procent van die bijslag af, om zo dit jaar 21 tot 25 miljoen euro te besparen.

De vermindering van schoolpremie en een lagere kinderbijslag samen komen voor de ouders neer op een maandelijkse daling van inkomen van 45,87 euro. Volgend jaar wordt de schoolpremie verder verlaagd, en zullen deze ouders maandelijks 103,5 euro moeten inleveren. Financiële opbrengst voor de staat in 2014: 50 miljoen euro.

Stijgende schoolkosten

Gerechtvaardigd vinden wij deze daling in financiële ondersteuning absoluut niet. Hoewel onderwijs gratis zou moeten zijn, kosten schoolgaande kinderen een gezin immers een klein fortuin.

Van een kleine 400 euro per jaar in het eerste leerjaar, tot bijna 1.300 euro voor een leerling in het zesde middelbaar of 12.000 euro voor een kotstudent. Hiernaast zijn er nog een pak bijkomende kosten, zoals turngerief, een busabonnement, ‘stoelgeld’ voor de refter. En als er leermoeilijkheden zijn, loopt het bedrag nog heel wat verder op. Voor heel wat gezinnen worden de schoolkosten onbetaalbaar.

Lokale besparingen

Ook lokaal zien we het begin van verdere besparingen optreden. Zo worden vanaf september de tarieven voor opvang in de Mechelse basisscholen duurder. Ook het toezicht tijdens de middagpauze wordt betalend. Ouders betalen voortaan 50 eurocent per dag als hun kinderen hun boterhammen opeten op school! Met het GAS-beleid in Mechelen is het ook niet aangewezen om elders in de stad boterhammen te eten – denk maar aan de GAS-boete voor de jongere die een broodje at op de trappen van een Mechelse kerk.

De besparingen komen bovenop de te grote klassen, het tekort aan ruimte, de gebrekkige infrastructuur, de hoge inschrijvingsgelden, de erg snel stijgende huurprijzen voor koten, … Onderwijs verdient een optrekking van de middelen, geen verdere afbrokkeling!

Geen middelen?

Zijn er dan echt geen middelen om te investeren in de toekomst van onze jongeren? Wij denken dat die er wel zijn, maar dat het een politieke keuze is om niet in onderwijs te investeren. In de eerste helft van dit jaar waren 18 van de Bel20-bedrijven goed voor 14,6 miljard euro winst. Een diamantbedrijf dat voor 2 miljard euro fraudeerde, kwam er vanaf met een boete van 160 miljoen euro. En de regering maakt zich al op om de noodlijdende restbank Dexia nieuwe middelen toe te stoppen na een nieuw verlies van 905 miljoen euro. Voor de putten van de speculanten zijn er altijd middelen, voor degelijk onderwijs nooit.

Vandaag worden de beschikbare middelen gebruikt om de superrijken verder te verrijken en niet om de opeenstapeling van tekorten aan te pakken. LSP staat voor een andere logica die niet vertrekt van de belangen van speculanten, bankiers en de 1% rijksten. Wij vertrekken van de behoeften van de 99% anderen en stellen vast dat er dringend nood is aan meer publieke middelen voor onder meer onderwijs. Voor een toekomst voor onze jongeren zullen we moeten strijden. Doe mee, sluit je aan bij LSP!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie