Hoe staalarbeiders in 1979 in hun strijd tegen afdankingen een eigen radiozender opzetten

Lorraine Coeur d’Acier was een vrije radiozender die op 17 maart 1979 door de Franse vakbond CGT werd opgezet in Longwy, departement Meurthe-et-Moselle. De radiozender werd opgericht in de strijd tegen de sluiting van staalfabrieken.

door Guy Van Sinoy

In die tijd waren vrije radiostations verboden. Radio Lorraine Coeur d’Acier was dus een piratenzender. Hij zond tot eind 1979 enkele uren per dag uit vanuit het gemeentehuis van Longwy-haut. De zender was geplaatst boven op de klokkentoren van de nabijgelegen kerk. Telkens wanneer de rijkswacht de zender probeerde te sluiten, weerklonk een luid alarm en kwamen duizenden mensen op straat om de radiozender te beschermen. Het strijdlied Le Chiffon Rouge van Maurice Vidalin en Michel Fugain, was het muzikale uithangbord.

Het bijzondere van dit vrije radiostation was de openheid: niet alleen vakbondsvertegenwoordigers konden spreken. Iedereen die wilde kon dat doen. De deur van de studio stond open voor iedereen: arbeiders, militanten of sympathisanten van links (en zelfs rechts), inwoners, van communisten tot nonnen. Het was een echt vrije radio, gebaseerd op solidariteit. Het stelde veel mensen in staat  om te spreken en hun mening te uiten, waarbij ze verzamelden rond een verenigend en broederlijk project.

Lorraine Coeur d’Acier verwelkomde politici zoals Georges Marchais van de PCF, Alain Krivine, Daniel Cohn-Bendit van radicaal-links of de historicus Gérard Noiriel, specialist in de geschiedenis van de migratie. De geluidsarchieven van Lorraine Coeur d’Acier, verzameld door het CGT Instituut voor sociale geschiedenis, worden bewaard in het departementale archief van Seine-Saint-Denis.

Youtube documentaire over deze radiozender: https://www.youtube.com/watch?v=JFBK7nHJUzs

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist