Weg met de virale vrouwenhater Andrew Tate en zijn giftige ideologie

Onze mening: stop racisme, seksisme en LGBTQIA+fobie

Vorige maand kondigden een aantal sociale media bedrijven aan dat ze het haatdragende uitschot Andrew Tate van hun platforms zouden verbannen. Natuurlijk heeft dit niet verhinderd dat video’s met zijn boodschap verder verspreid werden op sociale media, in het bijzonder op TikTok. Bovendien bleef Tate een platform krijgen via podcasts en televisie-interviews, waaronder in de show van Tucker Carlson op Fox News.

Door Aislinn O’Keeffe

Andrew Tate is een kickbokser en voormalig Big Brother-deelnemer die in 2016 uit de realityshow werd gezet nadat beelden waren uitgelekt waarop te zien was dat hij een vrouw mishandelde met een riem, samen met het uitlekken van homofobe en racistische tweets. Hij is de laatste tijd viraal geworden door de diep misogynistische en controversiële ideologie die hij verkondigt aan zijn miljoenen voornamelijk jonge mannelijke online volgers. De algoritmes van de sociale media, die controverses aanwakkeren, zorgden ervoor dat hij een groot bereik heeft, wat leidt tot meer clicks voor de makers van inhoud en bedrijven, wat winst oplevert voor alle betrokkenen.

Sinistere ideologie

Op het internet zijn er duizenden fragmenten te vinden van Tate die zijn giftige ideologie verkondigt. Het is een ideologie van mannelijke suprematie waarbij vrouwen onderdanig en gehoorzaam moeten zijn aan mannen en waarbij mannen de vrijheid hebben om te zeggen en te doen wat zij willen zonder repercussies.

In enkele van zijn ergste monologen demonstreert hij hoe je een vrouw moet onderwerpen: ‘slap, slap, grab, choke, shut up b*tch, sex.’ In een ander interview stelt hij dat vrouwen die verkracht zijn “enige verantwoordelijkheid moeten dragen.” De 35-jarige man spreekt ook over zijn voorkeur voor het daten van 18- en 19-jarige meisjes, omdat ze gemakkelijker zijn om zijn ‘stempel’ te zetten. Bovendien is hij van mening dat mannen hun vrouwelijke partners mogen bedriegen, maar dat vrouwen niet eens met andere mannen mogen praten.

Een van zijn vele uitspraken is zijn bewering dat “depressie niet echt is” en dat mensen in plaats daarvan gewoon “lui” zijn. Tate’s behandeling van andere mannen is niet veel beter; degenen die niet voldoen aan zijn ideaal van mannelijkheid worden als mislukkelingen beschouwd. Zo reageert hij op een man die geld inzamelt voor zijn zieke zoon door te zeggen: “Voel je je een mislukkeling dat het bedrag dat je nodig hebt om je eigen zoon te helpen minder is dan een kwartje dan ik uitgeef aan één van mijn vijf auto’s?”

Maatschappelijk vastgeroeste ideeën

Waar we het met Tate over eens kunnen zijn, is dat wat hij zegt niet nieuw is. Deze diep misogynistische opvattingen zijn verankerd in de kapitalistische samenleving, samen met schadelijke opvattingen over wat mannelijkheid is. Ze dienen om de ongelijkheid van het systeem te rechtvaardigen en de status quo in stand te houden.

Intussen is geweld van mannen tegen vrouwen wijdverbreid, terwijl het aantal depressies toeneemt. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen tijdens haar leven te maken met gendergerelateerd geweld, terwijl het zelfmoordcijfer onder mannen 13,9 sterfgevallen per 100.000 bedraagt.

Vrouwenhaters zoals Andrew Tate beweren dat ze mannen en jongens willen helpen, maar hun boodschap verergert mentale gezondheidsproblemen door hen aan te moedigen zich te schamen in plaats van hulp te zoeken. Giftige seksistische standpunten vervreemden mannen en jongens van vrouwen en meisjes en trainen hen om andere mannen te zien als concurrenten aan wie ze zich voortdurend moeten meten, waardoor de vervreemding die deze mannen voelen nog wordt versterkt.

Solidariteit opbouwen

Het is van cruciaal belang dat deze giftige opvattingen worden gestopt. Deze taak mag niet worden overgelaten aan megaconcerns die als enige doel hebben winst te maken, ongeacht de gevolgen voor de samenleving. De werkende klasse organiseren is het enige effectieve middel om de vloedgolf van verdeeldheid tegen te gaan. Mannen moeten reageren op dergelijke opvattingen en samen met vrouwen en gender niet-conforme personen opkomen voor een socialistisch feministisch programma en zich organiseren tegen het giftige systeem dat werkenden tegen elkaar opzet. Het opbouwen van solidariteit in het besef dat al onze strijd voortkomt uit dezelfde bron is het meest effectieve en versterkende middel dat we tot onze beschikking hebben.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist