Zes jaar geleden, op 18 september 2013, vermoordde een doodseskader van Gouden Dageraad de antifascistische kunstenaar Pavlos Fyssas in een volkswijk van Athene. Dit jaar demonstreerden, zoals elk jaar sindsdien, duizenden mensen in heel Griekenland ter herdenking van Pavlos Fyssas en tegen de neonazistische Gouden Dageraad.

Door Xekinima, het CWI  in Griekenland

De moord op Pavlos door fascisten in 2013 leidde tot een enorme antifascistische beweging met tienduizenden betogers in Griekenland. De beweging dwong de regering om te beginnen met het proces tegen de leiding van Gouden Dageraad en de doodseskaders van deze partij. Zij worden nu beschuldigd van moord en criminele samenzwering. Het proces is aan zijn vierde jaar begonnen en wordt in de komende maanden afgesloten.

Tijdens de financiële crisis in Griekenland en het conflict met de Europese Unie is Gouden Dageraad, tot dan een kleine groep van enkele honderden personen, de derde grootste partij in het parlement geworden. Tijdens de opkomst van Gouden Dageraad hebben de paramilitaire troepen die met deze partij verbonden zijn moorddadige aanvallen uitgevoerd op migranten, de LGBTQ-gemeenschap en links.

In de parlementsverkiezingen van juli dit jaar kreeg Gouden Dageraad een enorme klap. Met slechts 2,9% van de stemmen, 4% minder dan bij de vorige verkiezingen, verdwijnt de partij uit het parlement (de kiesdrempel is 3%). Nu de voormalige parlementsleden hun parlementaire immuniteit verliezen, de partij wordt afgesneden van overheidsfinanciering en de hele leiding wordt geconfronteerd met ernstige strafrechtelijke vervolging, is Gouden Dageraad ingestort. Het hoofdkwartier in Athene is gesloten, net als bijna al haar kantoren in andere steden en de partij is in een spiraal van splitsingen terechtgekomen.

De antifascistische beweging heeft een sleutelrol gespeeld bij het in het nauw drijven van de neonazi’s met massale mobilisaties en tegendemonstraties bij elke fascistische openbare bijeenkomst. Het heeft consequent de waarheid achter het valse “anti-establishmentimago” onthuld. De campagnes zijn voortgezet op straat, in de wijken en op het internet. Hoewel Gouden Dageraad uit elkaar valt, betekent dit niet dat het gevaar van het fascisme voorbij is. Alle factoren die hebben bijgedragen aan de groei van het fascisme en extreemrechts zijn nog steeds aanwezig in de Griekse samenleving. Het gevaar van de opkomst van fascistische krachten zal altijd om de hoek blijven komen zolang het kapitalisme overleeft en zij zullen in veel landen een directere bedreiging vormen als het systeem in crisis komt.

Hieronder een videoreportage gemaakt door Xekinima, de afdeling van het CWI in Griekenland, van de 5.000 sterke betoging in Keratsini, Athene, en van het antifascistisch festival dat de dag ervoor gehouden werd en meer dan 7.000 mensen trok. Magda Fyssas, Pavlos’ moeder, leidde de betoging. Sinds de moord op haar zoon is Magda een van de leidende figuren in de antifascistische beweging in Griekenland geworden, die vastberaden strijdt om de leiding van Gouden Dageraad achter de tralies te krijgen. Xekinima-leden in Athene maakten deel uit van de “Antifascistische Coördinatie van Athene en Pireus”, een alliantie van linkse organisaties, antifascistische groeperingen, activisten en vakbonden. Onze militanten speelden een belangrijke rol bij de opbouw van de beweging.