Er was een oproep voor een studentenstaking in Catalonië door Universitats x la Republica (Universiteiten voor de Republiek), de Sindicat d’Estudiants (Studentenvakbond, SE) en de SEPC (nationalistische studentenvakbond). De staking was bijzonder succesvol: klassen en auditoria liepen leeg, meer dan 150.000 jongeren betoogden in verschillende steden.

Verslag door Esquerra Revolucionaria (CWI in Catalonië)

De betoging in Barcelona telde meer dan 100.000 scholieren en studenten. Daarmee werden alle belangrijke wegen in de stad geblokkeerd en werd het eindpunt, het Sant Jaume plein, meermaals gevuld met betogers. Daarnaast waren er duizenden betogers in Tarragona, Girona en Lleida. Dit was een krachtvertoon van de jongeren in de strijd voor een Catalaanse republiek, voor de vrijlating van politieke gevangenen, de terugkeer van de politieke ballingen en het einde van de Franquistische staatsrepressie.

De acties vielen samen met de verjaardag van de historische 1 oktober 2017. Op die dag versloegen de Catalanen de repressie van het regime van Madrid. Ze stemden voor een Catalaanse republiek. Dit jaar waren er opnieuw grote acties met honderdduizenden aanwezigen in Barcelona. Er was een sfeer van enthousiasme en strijdbaarheid. De betogers zongen en riepen slogans voor de vrijlating van de politieke gevangenen, tegen de politierepressie en de eis voor een algemene staking om de strijd voor een republiek te voeren weerklonk op het protest. Er waren ook slogans tegen de monarchie en tegen het kapitalisme. Er waren opmerkelijke delegaties van leerkrachten. Daarnaast was er veel sympathie van werkenden.

Wij hadden een geluidssysteem waarmee we het beleid van lege gebaren van de Spaanse PSOE-regering aanklaagden. De regering heeft de politieke gevangenen naar Catalonië overgebracht, maar ze blijven dus gevangen zitten. Het recht op zelfbeschikking van de Catalaanse bevolking wordt evenmin erkend. We bekritiseerden ook de Catalaanse regering en de leiders van PdeCAT en ERC (onafhankelijkheidsgezinde partijen) voor de brutale repressie door de Mossos d’Esquadra (Catalaanse politie) tegen betogers die protesteerden tegen een fascistische bijeenkomst die hulde bracht aan de militaire politie die meer dan 1.000 mensen verwondde omdat ze hun stemrecht uitoefenden.

Deze kritiek samen met de eis van het ontslag van de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken, Miquel Buch, die het politiegeweld verdedigde, vond een enthousiast gehoor. Slogans als ‘Buch ontslag’ en ‘de straten zullen altijd van ons zijn’ weerklonken. Er was ook woede tegen de manipulatie door de media, die bewust het politiegeweld en fascistische aanvallen onder de mat vegen.

Het jongerenprotest was onderdeel van een historische dag van strijd. Die dag begon ’s ochtends vroeg met acties van de Comités ter verdediging van de republiek (CDR’s) waarbij wegen en spoorlijnen geblokkeerd werden. ’s Avonds volgden grote massabetogingen.

Deze actiedagen bevestigen dat de werkenden en jongeren de strijd zelf tot op het einde moeten voeren. De leiders van PdeCAT en ERC proberen een rem te zetten op de beweging en deze van zijn revolutionair karakter te ontdoen. Ze proberen achter de rug van de beweging te onderhandelen, afstand te nemen van de strijd voor een republiek en ze willen het kapitalistische besparingsbeleid behouden. Deze actiedag toonde dat een groot deel van de bevolking een einde wil aan de corrupte monarchie en het regime, maar ook aan het besparingsbeleid. We komen op voor een socialistische republiek van werkenden en jongeren waarbij een einde wordt gemaakt aan sociale problemen zoals armoede, besparingen, werkloosheid, uithuiszettingen, repressie, seksisme en de corruptie van het systeem.

Enkele foto’s en video’s:
1 d'Octubre · Manifestacions Vaga Estudiantil contra la repressió