Solidariteit met Zahid op de betoging van gisteren tegen het asielbeleid van de Belgische regering

Zahid Baloch is een politieke vluchteling en martelslachtoffer uit Balochistan (Pakistan). Hij is actief lid van Rättvisepartiet Socialisterna, de Zweedse zusterorganisatie van LSP. Hij werd op 15 februari in Göteborg opgepakt tijdens een ‘interne grenscontrole.’

Door Kristofer Lundberg vanuit Göteborg

In Pakistan is Zahid op vreselijke wijze gemarteld door het leger. Hij werd zo hard aangepakt dat ze dachten dat hij dood was. De verwondingen door de brutale repressive en het seksueel geweld door het Pakistaanse leger zijn allemaal gedocumenteerd.

De zaak van Zahid Baloch is erg bekend onder mensenrechtenactivisten in Balochistan en internationaal. Hij is ook in Zweden bekend als politieke activist en zijn zaak werd besproken in de VN Mensenrechtenraad.

Nu heeft hij na een eerdere weigering in Noorwegen slechts drie weken om zijn recht op asiel in Zweden aan te vragen onder de regels van de ‘Dublin conventie’.

Zahid is actief bij Rättvisepartiet Socialisterna en algemeen bekend onder activisten in Zweden. Hij sprak op tal van betogingen, onder meer op acties in het teken van ‘Black Lives Matter’, betogingen voor asielrecht, tegen racisme en bij solidariteitsacties voor verschillende internationale strijdbewegingen. Hij is actief in de huurdersbond in zijn buurt en erg populair in zijn wijk.

De arrestatie van Zahid is onderdeel van een intensieve campagne waarbij de politie in Zweden naar ‘illegale’ migranten zoekt om het aantal uitwijzingen op te voeren. Een dag na zijn arrestatie moest Zahid normaal langs bij een hartspecialist. Hij had de afgelopen drie jaar twee hartaanvallen als gevolg van de martelingen die hij onderging. Zahid moet elke dag 15 verschillende pillen nemen.

Rättvisepartiet Socialisterna organiseerde twee betogingen voor het asielcentrum waar Zahid vastzit. De eerste was onmiddellijk na zijn arrestatie. We eisten zijn vrijlating en de mogelijkheid om hem zijn medicamenten te bezorgen alsook toegang tot een dokter. De verantwoordelijke van het asielcentrum besliste dat Zahid geen bezoek mag ontvangen. We bleven met de betoging voor het centrum en na drie uur mochten we dan toch zijn medicamenten aan het centrum overhandigen.

Op maandag 19 februari waren er opnieuw 60 betogers voor het asielcentrum om te eisen dat Zahid het recht zou hebben om de psycholoog te bezoeken die hij de afgelopen drie jaar wekelijks raadpleegde in het verwerkingsproces van zijn trauma’s.

Op zaterdag 17 februari waren we voor het eerst in de mogelijkheid om Zahid te bezoeken. Hij vertelde dat hij gedurende 35 uur niet geslapen had. Hij is erg bang en vreest voor zijn toekomst. “Opgesloten zitten in een kleine ruimte is erg angstaanjagend. Het doet me terugdenken aan die martelcellen,” zei Zahid. “Ik herinner me telkens het misbruik, seksueel geweld en elektrische schokken.”

“Ze lieten me in Pakistan volledig uitkleden, verpletterden mijn enkels en braken mijn vingers. Ik heb 32 hechtingen op mijn rug, littekens in mijn gezicht en op mijn hoofd. Enkel iemand die dit meegemaakt heeft, kan het begrijpen. Het waren de donkerste dagen uit mijn leven. Maar ik heb het overleefd. Mijn twee omen en drie neven hebben dat geluk niet gehad.”

Johannes Lundberg die met Zahid sprak, zei ons: “Zahid stortte verschillende keren in elkaar tijdens ons twee uur durend gesprek. De enorme steun en solidariteit van zijn vrienden en de internationale steun doen hem nochtans erg goed.”

De asielaanvraag van Zahid in Noorwegen werd geweigerd. Er was een nieuw asieldossier opgemaakt in Zweden. Dat dossier komt op 9 maart voor. Als Zahid naar Noorwegen wordt uitgewezen, vormt dit een groot gevaar voor zijn leven. Noorwegen wijst immers uit naar Pakistan.

De Pakistaanse autoriteiten zijn volledig op de hoogte van de politieke activiteiten van Zahid Baloch in ballingschap. Een jaar geleden werd zijn vader hardhandig aangepakt door het leger dat vragen stelde over zijn zoon nadat Zahid had gesproken op een betoging van Balochi in Zweden.

Solidariteit gevraagd

We roepen op om Zahid te ondersteunen. Neem solidariteitsfoto’s, verspreid het nieuws over zijn arrestatie. We hebben drie centrale eisen: Geen uitwijzing! Laat Zahid nu vrij! Geef Zahid asiel in Zweden!

Stuur protestberichten naar:

Met kopie aan Rättvisepartiet Socialisterna: rs.gbg@socialisterna.org