Duitsland: maandagbetogingen blijven groot. Een verslag vanuit Rostock

Deze maandag betoogden zowat 2.000 mensen in Rostock tegen Hartz IV en tegen de politiek van sociale afbraak. De media besteedt hier quasi geen aandacht meer aan, maar de betogingen blijven dus doorgaan. Eén lokale journalist schreef toch een artikel en verweet daarin de betogers dat ze zich door “bepaalde krachten” laten “gebruiken”.

De journalist slaagde er niet in om namen te noemen, maar het is duidelijk dat hij doelde op ons gemeenteraadslid Christine Lehnert aangezien zij de enige spreker was bij het vertrek van de betoging. In tegenstelling tot wat de journalist meende waar te nemen, werd de toespraak goed onthaald omdat het een strijdbare toespraak was. Het voorstel van de journalisten om stilzwijgend te betogen, werd alleszins niet overgenomen. Ook maandag heeft de meerderheid van de betogers hun woede op luidruchtige wijze tot uiting laten komen. We hebben al lang genoeg gezwegen!

Betogingen gaan verder

In Rostock zullen er ook de komende weken betogingen georganiseerd worden. Volgende week wordt naar het secretariaat van de SPD betoogd, de week nadien naar de CDU en dan naar de groenen. Leden van de SAV en de “Bond tegen de sociale afbraak” staan iedere week aan de doplokalen om werklozen te mobiliseren. Daarmee versterken we ook onze banden met deze lagen. De voorbije weken trokken we ook naar het universitair ziekenhuis, het stadspersoneel en twee industrieterreinen. Er is bij de werkenden nog veel onduidelijkheid over hoe zij zouden getroffen worden door Hartz IV, maar in discussie worden velen overtuigd van onze argumenten.

Mobilisatie naar Berlijn

Op de maandagbetoging was er een grote bereidheid om naar de betoging van 2 oktober in Berlijn te gaan. De vakbonden IGM (Metaalbond) en Ver.di (openbare diensten) organiseren bussen, maar dat is uitsluitend voor leden van hun organisatie. Hierop hebben wij ook twee extra bussen ingelegd.

Protest tegen Köhler

Gisteren protesteerden zowat 100 mensen in Rostock tegen een bezoek van Bondspresident Köhler. De actie werd georganiseerd door de SAV en de “Bond tegen sociale afbraak”. Er was een strijdbare sfeer en de woede was er groot toen de luxe-limousines voorbijreden. Toen het staatshoofd in onze richting wandelde, werd hij begroet zoals het hoort: “Hartz IV, stoppen wir” werd luidkeels geroepen. De president probeerde een aantal betogers aan te spreken om hen te overtuigen dat door de “hervormingen” verbeteringen zullen merkbaar worden in de komende jaren. Maar niemand van de betogers hecht daar enig geloof aan.

Overal waar de Bondspresident komt om “dicht bij de burgers” te zijn, wordt hij onthaald op protest en slogans. Nadat hij een tiental minuten had rondgewandeld haastten Köhler en zijn gevolg zich naar het stadhuis om een boodschap in het gastenboek van de stad te plaatsen waarna hij kon afdruipen. Het was een geslaagde actie waarbij duidelijk gemaakt werd dat het verzet tegen de sociale afbraak verder gaat en dat er geen respect is voor de “regeringsleiders” die de maatregelen opleggen.

Delen: Printen: