Volgende week in de cinema: “Motorcycle Diaries” over Che Guevara

Vanaf woensdag zal de film ‘Motorcycle Diaries’ ook in België kunnen bekeken worden. De film gaat over de motorreizen die Ernesto Guevara en Alberto Granado maakten doorheen Zuid-Amerika. De film is interessant omdat het een beeld geeft van de politieke bewustwording van Che Guevara. We publiceren hieronder een recensie van de film die verscheen in ‘The Socialist’, het blad van de Socialist Party in Engeland en Wales.

Recensie door Dave Reid

De film "Motorcycle Diaries’ is het echt gebeurde verhaal van de reis doorheen Latijns-Amerika die ondernomen werd door Ernesto ‘Che’ Guevara de la Serna en zijn vriend Alberto Granado.

Ze vertrokken bij hen thuis in Buenos Aires in Argentinië in 1952 waarbij de twee studenten geneeskunde hun comfortabele levensstijl achterlieten om met een oude motorfiets doorheen de rest van Amerika te reizen. Tijdens die reis wordt Che geconfronteerd met enorm veel onrechtvaardigheid. De rest is geschiedenis.

De tocht trekt van Argentinië over Chili, Peru en Colombia naar Venezuala waarbij de twee beter begoede studenten het echte leven van de massa’s in Zuid-Amerika ontdekken. Hun geld raakt al snel op en ze proberen er zonder middelen doorheen te raken. In werkelijkheid overleven ze door de hulp die ze krijgen van de armste mensen die ze ontmoeten op hun tocht.

Ze ontdekken het echte Zuid-Amerika. Tijdens de reis doorheen mooie landschappen met een natuurlijke schoonheid, delen ze het leven met landloze boeren die van hun land gejaagd zijn door grootgrondbezitters, de oorspronkelijke bevolking die hun arbeid moet verkopen, de arbeiders die moeten verhuizen om voor werk te bedelen in de mijnen in de bergen en de mensen die proberen een nieuw leven op te bouwen rond de Amazone.

Ze ontdekken de enorme onrechtvaardigheid van het continent, een onrechtvaardigheid die er toen was maar nog steeds actueel is. Veel van de mensen in de film zijn geen acteurs, maar mensen die de waarheid van het leven brengen, zowel de waarheid van 1952 als de huidige realiteit.

Volgens de filmmakers wordt het verhaal gebracht van de geneeskundestudent Ernesto Guevara die de revolutionaire Che wordt. Guevara kreeg zijn bijnaam ‘Che’ omwille van zijn Argentijns accent, maar die bijnaam is nu vooral gekend omwille van zijn overtuiging dat het noodzakelijk is om te vechten tegen de onrechtvaardigheden van het continent.

De film kent een climax als een melaatsenkolonie in Peru wordt bezocht en als Che daar verklaart dat er geen fundamenteel onderscheid is tussen de volkeren van de verschillende landen en oproept voor een Verenigd Amerika waarmee de artificiële grenzen van het imperialisme worden verworpen. Maar dit was geen louter anti-imperialistische oproep. In tegenstelling tot bepaalde demagogen die oproepen voor de eenheid van Latijns-Amerika, richt Che zich in de eerste plaats tot de massa’s van onderdrukten. Hij zwemt symbolisch de Amazone over om de meest onderdrukte lagen te ontmoeten, de bewoners van de melaatsenkolonie.

Motorcycle Diaries gaat in op het begin van de strijd van Che Guevara voor de sociale emancipatie en de eenheid van de onderdrukte lagen in Zuid-Amerika. Het verhaal wordt sterk gebracht waardoor we als het ware meereizen. Er wordt echter niet ingegaan op de latere ideeën van Che of de fouten die hij maakte. Maar er wordt getoond wat van Che Guevara een revolutionair gemaakt heeft. De film benadrukt ook dat dezelfde onderdrukking ook vandaag nog bestaat en dat op die basis nieuwe Che Guevaras worden gecreëerd.

Lees ook:

Che Guevara: Symbool van Strijd (brochure geschreven door Tony Saunois)

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist