Verslag van de maandagbetoging in Leipzig, Duitsland

In Leipzig, de tweede grote stad van Oost-Duitsland, waren er maandag opnieuw duizenden demonstranten. Zelfs het rechtse blad Bild had het over 25.000 demonstranten! Dit betekent dat in een week tijd het aantal demonstranten is verdubbeld.

Christoph Wälz en Immo Schott, lid van de SAV (onze zusterpartij)

De betoging was erg radicaal en sprak zich uit tegen het a-sociale bezuinigingsplan ‘Hartz IV’, maar ook tegen andere geplande ‘hervormingen’. Het werd algemeen aanvaard dat de beperkte ingrepen die de regering doet op de bezuingingen, geen aanleiding vormen om de acties op te schorten. Integendeel, de meest populaire slogan bleef "Weg met Hartz IV en Agenda 2010" (Agenda 2010 is eveneens een afbraakplan van de regering-Schröder). Een spreker stelde dat er alleen verbeteringen afgedwongen kunnen worden door de protestacties en dat het nodig was om door te gaan om zo de volledige aanval af te slaan.

De grote woede die aan het opborrelen is in Oost-Duitsland, heeft een grote openheid gecreëerd voor socialistische ideeën. In discussies zijn velen het eens met ons idee dat er stakingsacties nodig zijn en dat er moet worden nagedacht over een fundamenteel ander systeem, een alternatief op het kapitalisme.

We waren van SAV (Duitse zusterpartij van Offensief) met 12 leden aanwezig op de betoging. We hadden twee stands en verkochten ons blad. We kregen enorm goede reacties en verkochten meer dan 300 exemplaren van een speciale editie van ons blad. We kregen ook veel reacties van mensen die verder met ons willen discussiëren.

Op de betoging waren er leden van de PDS (ex-communisten), vakbondsleden en leden van de nieuw opgerichte campagne "Electoraal Alternatief voor werk en sociale rechtvaardigheid". Er probeerden heel even een aantal fascisten om deel te nemen aan de actie, maar ze slaagden er niet in om een openlijke aanwezigheid te hebben. Dat werd immers niet aanvaard door de demonstranten.

Om Hartz IV volledig te verslaan is het nodig om de verschillende acties van werklozen en werkenden samen te brengen en op te roepen voor gezamenlijke lokale en nationale actiedagen en stakingen.

Delen: Printen: