Extreem rechts in opmars in Zwitserland

Bij de Zwitserse verkiezingen van zondag 19 oktober won de extreem-rechtse SVP (Zwitserse Volkspartij). Deze partij bestaat reeds 15 jaar en begon als een kleine boeren en middenstanderspartij. Sinds 2001 kent de partij een sterke vooruitgang, vorige zondag werd ze de grootste partij met 28% van de stemmen.

De basis voor deze dijkbreuk is de slechte economische toestand van het land, dat het Japan van Europa genoemd wordt. Na 5 jaren van recessie is de werkloosheid gestegen tot 4,2%, terwijl dit in 1990 slechts 0,5% bedroeg! Vooral het faillissement van Swissair heeft zijn effect gehad op het bewustzijn. Door een gebrek aan een links antwoord of perspectief voor het afglijden van wat ooit het rijkste Alpenland was, kon de populist Blöcher op een vrij demagogische manier steun verwerven. Met zijn drie slogans: "minder belastingen, minder vreemdelingen en minder Europa", heeft hij vooral een orientatie op de middengroepen in de maatschappij. Verder staat hij bekend als "niet corrumpeerbaar".

Blöcher speelt in en creëert mee een klimaat van nationalisme dat zich gemakkelijk laat vertalen in de slogans: "Zwitserland eerst" en "Zwitsers eerst". De link met het Vlaams Blok in België is gemakkelijk gelegd, ware het niet dat het erop lijkt dat extreem-rechtse/neo-fascistische figuren slechts in de marge getolereerd worden, terwijl ze in het Blok het grote woord voeren. Het blijft echter een gevaarlijke formatie die de arbeidersklasse langs etnische en nationalistische lijnen kan verdelen. Het schuwt de demagogie niet en is de enige die zich verzette (in woorden toch) tegen de geplande pensioenhervormingen. De eis van de SVP is om nu een tweede zitje te krijgen in de regering ten koste van de liberalen of de christen-democraten.

Delen: Printen:
Voorpagina van de De Linkse Socialist