Rostock: 5.000 betogers tegen besparingsplannen van de regering

Ook deze week werd in Duitsland opnieuw betoogd tegen de asociale regeringsplannen. Er waren in tientallen steden samen zo’n 100.000 betogers. Vooral in het oosten waren er grote acties, maar deze week waren er ook in West-Duitsland acties en betogingen. We publiceren hieronder een verslag vanuit Rostock.

Torsten Sting, Rostock

Een half uur voor het vertrek van de betoging begon het te regenen. Op het vertrekuur van de betoging was het aan het gieten! Het is veelzeggend voor de ernst van de beweging dat dit geen afschrikkend effect had op de betogers. Integendeel, er werd nog luider geroepen. Het maakte de betogers nog meer vastberaden om hun woede te tonen tegenover de regering die probeert om de beweging te stoppen door kleine toegevingen te doen. Het is voor de meeste mensen duidelijk dat Hartz IV (het besparingsplan van de regering waarmee de werkloosheidsuitkering aangepast wordt) volledig weg moet.

De toespraken voor de betoging werden gedomineerd door de PDS (ex-communisten) en de vakbondsleiding. Beiden willen de beweging onder controle houden en zien het niet graag ontwikkelen langs te radicale lijnen. In hun toespraken werd kritiek geuit op Hartz IV, maar werd tevens gesuggereerd dat betogingen op zich zouden voldoende zijn om het tegen te houden. Ze probeerden ons rustig te houden en probeerden zelfs om te vermijden dat iemand van ons zou spreken. Dat lukte uiteraard niet.

De toespraak van ons gemeenteraadslid Christine Lehnert kreeg heel wat applaus. Onze eisen voor arbeidsonderdrbrekingen en een algemene 24-urenstaking werden positief onthaald. Ook onze radicale kritiek op het kapitalisme en onze uitleg over de noodzaak van socialistische democratie kreeg veel steun. We verdeelden ook zo’n 2.000-tal pamfletten.

Als het weer volgende week meezit, hopen we dat er een grotere betoging is dan deze week. We willen van de gelegenheid gebruik maken om de beweging uit te breiden, niet enkel op vlak van aantallen betogers, maar ook op vlak van actiemethoden. Er moeten concrete stappen gezet worden voor stakingsacties.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist