Britse brandweermannen breken met New Labour

De Britse vakbond van brandweerlieden, Fire Brigades Union (FBU), heeft een historische beslissing genomen om te breken met New Labour van Tony Blair. De motie om niet langer deel uit te maken van Labour werd ingediend door een brandweerman uit Noord-Ierland, Tony Maguire die tevens lid is van de Socialist Party.

De FBU is één van de belangrijkste en best gekende vakbonden van Groot-Britannië. De beslissing om te breken met New Labour komt er na een reeks slechte verkiezingsresultaten en een falend buitenlands beleid. De beslissing van de FBU zal de problemen van Blair versterken en kan de aanleiding vormen voor andere vakbonden om na te denken over een breuk met New Labour.

New Labour wordt grotendeels gefinancierd door geld van de vakbonden, maar komt absoluut niet op voor de belangen van de arbeiders die deel uitmaken van die vakbonden. Tony Maguire stelde op het FBU-congres dat de brandweermannen tijdens de discussie over hun loonsvoorwaarden vorig jaar zwaar aangepakt zijn door de regering. De brandweermannen gingen toen in staking voor loonsverhogingen, maar de regering hield het been stijf.

"Onze partij, de partij die wij mee opgebouwd hebben tijdens de jaren van conservatief bewind onder Thatcher en die miljoenen krijgt van de vakbonden, heeft ons niet in de rug gestoken, maar in het hart", zei Maguire. "Onze leden zijn verraden en voelen zich woedend en bitter en willen dat er een einde komt aan onze band met New Labour."

De beslissing werd uiteindelijk gesteund door een grote meerderheid (70%). Tony Maguire stelde na de stemming: "Als vakbondsactivisten en als socialisten zijn we tegen ieder aspect van New Labour. In Noord-Ierland zijn de openbare diensten en de industrie in een crisis terecht gekomen. New Labour wil een waterbelasting van 600 pond per gezin opleggen in Noord-Ierland. In deze omstandigheden is het compleet onlogisch om een band te behouden met New Labour. De FBU heeft zich niet uitgesproken tegen de idee dat vakbondsmilitanten aan politiek doen, maar we denken dat we een politieke partij moeten steunen die de belangen van de vakbondsleden, wijkbewoners en jongeren steunt en niet een partij die overgenomen is door de grote bedrijven. Ik denk dat het hoog tijd is dat er een nieuwe arbeiderspartij komt gebaseerd op de ideeën van solidariteit en socialisme."

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist