Rosa Parks: symbool voor strijd tegen racisme in de VS

Rosa Parks met op de achtergrond Martin Luther King. Foto: Wikipedia

De campagne ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en het Asociaal beleid) werd op de internationale vrouwendag gelanceerd. De naam verwijst naar de revolutionaire socialiste Rosa Luxemburg, maar ook naar de mensenrechtenactiviste Rosa Parks. Wie was Rosa Parks ook alweer?

door Marion (Bergen)

Rosa Louise McCauley is in 1913 geboren en werd van jongs af aan geconfronteerd met de realiteit van rassenscheiding en discriminatie. Elke dag ging ze te voet naar school omdat zwarte kinderen niet het recht hadden om de schoolbus te nemen. Later ging ze naar een basisschool beheerd door zwarten in de staat Alabama. Haar grootvader bewaakte ’s nachts de gezinsboerderij tegen aanvallen door de racistische militie van de Ku Klux Klan. Die bende stichtte twee keer brand in de school van Rosa. De toekomstige man van Rosa, Raymond Parks, werkte voor de burgerrechtenorganisatie National Association for the Advancement of Colored People. Rosa werd daar secretaresse en verantwoordelijke voor de jongerenwerking.

Op 1 december 1955 krijgt Rosa het bevel om in de bus haar plaats af te staan aan een blanke passagier. Ze weigert en wordt opgepakt. Hierop wordt vanaf 5 december een boycot gehouden. Op die dag kwam het proces van Rosa Parks voor en werd ze schuldig bevonden. De boycot werd geleid door dominee Martin Luther King en duurde 381 dagen. Duizenden mensen gingen te voet naar hun werk, deelden auto’s of namen taxi’s. In 1956 werd de rassenscheiding op gemeentelijke bussen afgeschaft. Het Hooggerechtshof nam die beslissing onder druk van de burgerrechtenbeweging.

Rosa Parks bleef nadien actief in de strijd voor burgerrechten en tegen verschillende vormen van onderdrukking. Ze staat symbool voor een moedige strijd voor sociale rechtvaardigheid. Tot vandaag blijft ze een belangrijke figuur uit het verzet tegen racisme en geniet ze een brede steun onder de bevolking.

De campagne ROSA wil strijd uit het verleden herdenken en verderzetten. We trekken er lessen uit om sterker te staan in een eengemaakte strijd van vrouwen en mannen tegen seksisme, racisme en alles wat ons verdeelt. Dat is ook een strijd tegen het systeem dat discriminatie voedt.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie