[1917] Trotski’s eerste reactie op Februarirevolutie

[1917] Dit jaar herdenken we de 100ste verjaardag van de Russische Revolutie. Dat was een bewuste poging om tot maatschappijverandering in het belang van de meerderheid van de bevolking te komen. Klinkt actueel en nog steeds broodnodig. Vandaar dat we de gebeurtenissen en lessen van 1917 grondig willen bekijken.


Trotski: “revolutionaire vloedgolf is losgebarsten”

Het nieuws van de Februarirevolutie bereikte Trotski in New York. Daar reageerde hij bijzonder enthousiast op de gebeurtenissen in Rusland. Net als Lenin besefte hij dat het revolutionaire proces niet zou stoppen bij de afzetting van de tsaar. “De laatste telegrammen uit Londen zeggen dat tsaar Nicolaas wil aftreden ten faveure van zijn zoon. Via dit arrangement hopen de reactionairen en liberalen de monarchie en de dynastie te redden. Te laat. Te laat! De misdaden zijn te groot, het lijden te enorm – en de woede van het volk is te grootschalig! Het is te laat voor de dienaren van de monarchie, te laat voor de liberale onderdrukkers! De revolutionaire vloedgolf is losgebarsten, geen mensenhand kan haar nog stoppen.”

Deze eerste reactie van Trotski op het nieuws van de Februarirevolutie was nog niet eerder vertaald. Pete Dickenson van onze afdeling in Engeland/Wales zorgde voor een Engelse vertaling, Peter den Haan vertaalde verder naar het Nederlands.

-> Lees het artikel van Trotski op revolutie1917.com

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie