Home / Vrouwen / “Twee vrouwen reizen” – Ierse anti-abortusregels onder vuur. Ook in ons land protest op 28 september

“Twee vrouwen reizen” – Ierse anti-abortusregels onder vuur. Ook in ons land protest op 28 september

neveragainAfgelopen weekend was er ook in ons land mediabelangstelling voor twee Ierse vrouwen die met een reeks tweets berichtten over hun ‘reis’ naar Groot-Brittannië. Ze reisden niet voor hun plezier, maar om een abortus toe te passen. In Ierland is dat nog steeds illegaal waardoor vrouwen vaak illegale en onveilige abortussen ondergaan of naar Groot-Brittannië trekken. De twee anonieme vrouwen kregen massaal steun, maar de Ierse regering bleef doof en blind voor hun lot.

Er is een groeiende beweging in Ierland om abortus uit het strafrecht te halen. Daartoe moet het 8ste amendement op de Grondwet gewijzigd worden. Een wetsvoorstel daartoe is ingediend door socialistisch parlementslid Ruth Coppinger. Dit wetsvoorstel komt er op een ogenblik dat de roep naar “Repeal the 8th” steeds luider klinkt. De campagne ROSA speelt daar een actieve rol in.

Op 28 september is er een internationale actiedag tegen het verbod op abortus in Ierland. We voeren dan ook in België actie aan de Ierse ambassade. Hieronder de oproep voor deze actie.

“28 september: Internationale actiedag voor een veilige en legale toegang tot abortus. Dit jaar opnieuw volgen pro-keuze activisten van overal ter wereld de oproep van ROSA Ierland (voor reproductieve rechten, tegen onderdrukking, seksisme en besparingen) om overal solidariteitsacties te organiseren.

“In Ierland is abortus nog steeds verboden en wordt zwaar bestraft. Het achtste amendement staat voor een grondwettelijk verbod op abortus. De komende mobilisaties zijn zeer belangrijk want in oktober bespreekt het Ierse parlement over een wetsvoorstel ingediend door Ruth Coppinger (parlementslid van de Socialist Party, de Ierse zusterpartij van LSP) om het achtste amendement in te trekken. We willen de Ierse parlementsleden en de regering onder druk zetten om dit voorstel te stemmen. Naast het campagnewerk in Ierland zal internationale solidariteit daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn.”

Afspraak op 28 september om 18u30 aan de Ierse ambassade in Brussel (Etterbeeksesteenweg 180, Etterbeek). Facebook evenement