Franse syndicalisten veroordeeld tot gevangenisstraf wegens sociale strijd

goodyear_janvier

Voor het eerst sinds decennia gaat Frankrijk terug over tot het opsluiten van vakbondsmilitanten. Op dinsdag 12 januari werden 8 vakbondsmilitanten van Goodyear veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan 9 maanden effectief. De voormalige werknemers van Goodyear in het noorden van Frankrijk werden beschuldigd van “gijzeling” en sommigen ook van “geweld tijdens vergaderingen”. Voor het eerst sinds meer dan 50 jaar worden vakbondsmilitanten tot effectieve gevangenisstraffen veroordeeld wegens acties tegen de sluiting van een bedrijf.

Door Nicolas P (Brussel)

Begin 2014 werd het personeel gemobiliseerd om te protesteren tegen de sluiting van de vestiging waarbij 1.143 jobs verloren zouden gaan. Het gaat om een winstgevend bedrijf, de sluiting was louter ingegeven door een nog grotere inhaligheid. Hiermee willen de aandeelhouders en de directie ongetwijfeld hun champagneglazen nog eens extra bijvullen, maar voor de werkende bevolking levert het meer armoede en ongelijkheid op.

Na tientallen bezettingsacties, betogingen en stakingen bleef de directie elk gesprek weigeren. Acht syndicalisten zijn daarop naar de kantoren van de Human Ressources managers getrokken om een sociale dialoog te eisen.

De twee managers waren blijkbaar geschokt omdat ze enkele uren in hun eigen bureau moesten blijven. Het leidde tot een zelfde verontwaardiging als bij de twee gescheurde hemden van toplui van Air France die net een sociaal bloedbad aangekondigd hadden. Het geweld tegen de werknemers en tegen de gemeenschap wordt uiteraard niet in rekenschap gebracht. Er verschenen in de media geen verontwaardigde reacties om te zeggen dat de winsten van enkele aandeelhouders geen reden mogen zijn om honderden gezinnen sociale ellende te bezorgen.

Maar de acht vakbondsmilitanten, zij werden wel beschuldigd van geweld. Het ging nochtans om sociaal verzet. Verzet tegen een samenleving die aanvaard dat mensen hun werk verliezen zonder daartegen te mogen protesteren. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen moeten een aanslag op hun levensstandaard verwerken, zij worden zonder enig proces veroordeeld tot armoede.

Regering wil voorbeeld stellen

De Franse regering van Hollande en Valls wil de komende maanden een hervorming van de arbeidswetten doorvoeren. Om het verzet daartegen op voorhand te verzwakken, werd besloten om tot een nooit geziene repressie tegen strijdbare syndicalisten over te gaan. De uitspraak van de rechtbank is het wapen waarmee de regering alle syndicalisten wil afdreigen zodra ze voor hun rechten en werk opkomen. De regering zal niet aarzelen om politie en gerecht in te zetten ten dienste van de werkgevers. Dit zal de vakbondsmilitanten op het terrein, zeker de meer strijdbare, het hardste raken.

Ook in België zagen we de afgelopen periode pogingen om verzet door werkenden en het stakingsrecht in het bijzonder aan banden te leggen. Bij de NMBS werd met dwangsommen gedreigd. In Luik werd een wegblokkade aangegrepen om actievoerders ervan te beschuldigen dat ze bloed aan hun handen hadden, een beschuldiging die kwam van diegenen die net verantwoordelijk zijn voor besparingen in de gezondheidszorg! De propaganda voor minimale dienstverlening en het beperken van het actierecht draait op volle toeren.

Na de beslissing van de correctionale rechtbank van Amiens heeft de vakbond CGT van Goodyear beslist om een nationale solidariteitscampagne op te zetten tegen de repressieve campagne van de regering. In Frankijk en in België is verzet tegen de patronale agressie nodig, we moeten het verzet organiseren. Verzet is geen misdrijf, maar een noodzaak.

Mickael Wamen, afgevaardigde van CGT in Goodyear Amiens Nord: “Ze willen ons pakken. Het is meer dan een schok, het is een zware klap in ons gezicht. Justitie wil een voorbeeld stellen, we zitten in een politieke context. Dit is een sterke boodschap voor al wie in verzet wil gaan.

“We moeten dit in het perspectief plaatsen van een strijd tegen de sluiting die zeven jaar heeft geduurd. Het gaat om een industriële vestiging van een grote groep die 2,5 miljard euro winst maakte en in het jaar van de sluiting 800 miljoen euro aan dividenden aan de aandeelhouders betaalde.

“Dat alles terwijl François Hollande, toen nog kandidaat voor de presidentsverkiezingen, naar hier kwam om ons te zeggen dat hij er als president alles aan zou doen om de sluiting tegen te gaan. Vandaag is de fabriek dicht en willen ze ons ook nog eens hard aanpakken.”

=> Teken en deel de petitie

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie