Wereldvrouwenmars betoogt tegen onrechtvaardigheid, geweld en besparingen

MMF02Op vrijdag 6 maart verzamelden enkele honderden mensen voor het Centraal Station in Brussel naar aanleiding van de vierde Wereldvrouwenmars en in het kader van de Internationale Dag van Vrouwenrechten. LSP nam eveneens deel aan dit evenement en de daaropvolgende mars van het station naar het justitiepaleis. Het initiatief ging uit van de Wereldvrouwenmars en het comité ‘V’là la facture’ dat protesteert tegen het besparingsbeleid waar vrouwen hard door geraakt worden.

Door Marisa (Brussel)

De vermindering van de publieke uitgaven zorgt ervoor dat vrouwen voor de tekorten opdraaien. Steeds meer vrouwen moeten hun betaalde arbeidstijd beperken of gaan niet langer werken om zorg te dragen voor anderen. Vrouwen zonder papieren, een niet onbelangrijke groep binnen de migrantengemeenschap, hebben daarenboven geen enkele sociale bescherming. Voor 15,8% van de vrouwen is er een armoederisico en ook net boven die armoedegrens blijft de onzekerheid bestaan. De nieuwe restrictieve regels voor de inschakelingsuitkering, op gang gezet door de regering-Di Rupo, zorgen ervoor dat 37.000 mensen hun uitkering verloren. Maar liefst 65% daarvan zijn vrouwen. Nochtans zijn sociale uitkeringen slechts goed voor 3% van de openbare begroting terwijl 20% wordt uitgetrokken voor de terugbetaling van de schulden.

Tegenover het besparingsoffensief verdedigt het comité ‘V’là la facture’ drie centrale eisen: de onmiddellijke stopzetting van de besparingsplannen, de opheffing van de illegitieme publieke schulden en een fiscaliteit die niet langer gericht is op de belangen van de rijken. Onder de ondertekenaars van het platform van dit comité bevinden zich onder meer Vie Féminine Brussel, Le Monde selon les Femmes, de Wereldvrouwenmars of nog CADTM (Comité voor de opheffing van de derdewereldschuld).

Het harde besparingsbeleid ondermijnt de economische onafhankelijkheid van vrouwen. De strijd voor feministische eisen is onderdeel van een collectieve strijd tegen de vernietiging van onze publieke diensten en voor de verdediging van degelijke jobs. De eis van een 30-urenweek zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen en een verlaging van de werkdruk, zoals naar voor gebracht door Femma, is een goede aanzet voor een offensieve opstelling. We willen onder meer hierover discussiëren op de vormingsdag die LSP morgen in Brussel houdt in het kader van de Internationale Vrouwendag.

MMF01

MMF03

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie