Italiaanse fascisten slaan linkse activist in coma. Protestactie in Brussel

emilioAfgelopen zondag gingen in Cremona, een stad in de buurt van Milaan, een zestigtal fascisten van de lokale afdeling van CasaPound over tot een aanval op het Centro Sociale Dordoni. Ze kregen voor de gelegenheid versterking van fascisten uit heel Noord-Italië. Het ging om een goed voorbereide bijna militaire actie.

De groep CasaPound beroept zich openlijk op het fascisme, woordvoerders pleiten voor een ‘fascisme van de 21e eeuw’. Ze kwamen dit in ons land reeds verduidelijken op bijeenkomsten van onder meer Voorpost en NSV, de studentenclub van het Vlaams Belang. In deze extreemrechtse kringen is er wel wat sympathie voor CasaPound.

In het sociaal centrum dat aangevallen werd, waren er op dat ogenblik slechts 8 aanwezigen. Een van hen, Emilio, werd meermaals met ijzeren staven geslagen en werd tegen het hoofd geschopt. Hij ligt zwaargewond in coma. De laatste dagen leek er gelukkig enige beterschap in zijn toestand te komen.

Zaterdag zijn er in heel Italië grote antifascistische betogingen gepland. We willen hier in Brussel ook onze solidariteit en steun betuigen met een actie voor de Italiaanse ambassade. Er zal een sit-in plaatsvinden om een duidelijke boodschap te geven aan de Italiaanse regering: deze gewelddadige fascistische groepen moeten onmiddellijk ontbonden worden.

Na de moord van Pavlos Fysas in Griekenland en die van Clément Méric in Frankrijk en alle andere gevallen van agressie tegen syndicalisten, migranten en activisten, is het moment gekomen om basta te zeggen!

We kunnen niet aanvaarden dat ruimte gelaten wordt aan fascistische organisaties zoals CasaPound in Italië of Gouden Dageraad in Griekenland. Zij verspreiden racistische ideeën en gaan over tot geweld in een context van economische en sociale onzekerheid waarmee ze een strijd onder armen willen organiseren in plaats van zich tegen de machthebbers te keren.

De antifascistische groep Italiani Bxl geeft gehoor aan de oproep van de activisten in Cremona en organiseert daarom een protestactie komende zaterdag. Er is ook nood aan een sensibilisering in de wijken, op de werkvloer en in de scholen.

We roepen iedereen op om mee te betogen uit protest tegen het fascistisch geweld, maar vooral uit solidariteit met Emilio. Afspraak komende zaterdag om 16u30 voor de Italiaanse ambassade (Emile Clausstraat 28 in Brussel).

#emilioresisti

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie